Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Wikileaks: Οργή στις Η.Π.Α. από το «βέτο» στο Βουκουρέστι

Picture 0 for Wikileaks: Οργή στις Η.Π.Α. από το «βέτο» στο Βουκουρέστι
Σε δημοσίευμά μας σχετικά με την πρόθεση να ασκήσουμε βέτο στο Βουκουρέστι, που τελικά δεν χρειάστηκε διότι παρασκηνιακά προηγήθηκαν οι Γάλλοι, είχαμε αναφέρει τις πληροφορίες μας για την έντονη ενόχληση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, που δεν ήταν συνηθισμένη σε αρνήσεις, όταν η κα Μπακογιάννη την είχε ενημερώσει, πως θα ασκήσει βέτο η Ελλάδα αν φέρουν το θέμα ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, πριν επιλυθούν τα μεταξύ μας προβλήματα.
Έρχεται τώρα το Wikileaks να μας δικαιώσει με τις αποκαλύψεις του. Σύμφωνα με αυτές, τα αρχικά αντίποινα που μας επέβαλαν οι Η.Π.Α. ήταν η άρνησή τους να μας εντάξουν στο πρόγραμμα visa-waiver (κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις Η.Π.Α.), τον Οκτώβριο του 2008. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα που διέρρευσε από το Wikileaks, η οργή της κυβέρνησης Μπους για το προτιθέμενο «βέτο» του Βουκουρεστίου «είναι αυτή που καθυστερεί την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα». Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα ίσχυσε τότε για έξη ευρωπαϊκές χώρες και τη Ν. Κορέα.
Οι Η.Π.Α. δεν έμειναν μόνον σ’ αυτό. Αλλά υποχρέωσαν την ελληνική κυβέρνηση, λίγο πριν από τις εκλογές του 2009, να ψηφίσει «αμφιλεγόμενες νομικά συμφωνίες», -όπως τις είχε χαρακτηρίσει η ίδια η κα Μπακογιάννη- για ανταλλαγή στοιχείων και έκδοση εγκληματιών. Το «αμφιλεγόμενο» είχε να κάνει με το γεγονός ότι αφορούσε και αδικήματα ήσσονος σημασίας, ενώ δεν θα συνέβαινε το ίδιο µε παρόμοια εγκλήματα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύπτει το WikiLeaks, όταν η κα Μπακογιάννη είπε στον Αμερικανό πρεσβευτή κ. Σπέκχαρτ «Δεν θέλω να μεταχειρίζεστε την Ελλάδα διαφορετικά», εκείνος τη διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα είχε την ίδια μεταχείριση µε τις άλλες χώρες. Όσο για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ο Αμερικανός πρεσβευτής πρόσθεσε, «γι’ αυτό γίνονται διαπραγματεύσεις».
Ο κ. Σπέκχαρντ μάλιστα σημειώνει στο τηλεγράφημά του ότι «είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο κ. ∆ένδιας έδρασε τόσο γρήγορα μετά την υπουργοποίησή του στις 8 Ιανουαρίου», ώστε έστειλε πάραυτα το νομοσχέδιο στη Βουλή, ο δε πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρεσβευτή ότι θα κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες.
Φαίνεται όμως, πως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε η τότε κυβέρνηση να κατευνάσει την οργή των Αμερικανών, και να κλείσει το θέμα της βίζας πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ο κ. Σπέκχαρντ ενημερώνει την κα Μπακογιάννη ότι η ανακοίνωση της εισόδου της Ελλάδας στο πρόγραμμα visa-waiver θα γίνει στο τέλος Οκτωβρίου, μετά τις εκλογές, και μάλλον µε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι «Η υπουργός εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η ίδια προσωπικά είχε εργαστεί σκληρά µε τις Η.Π.Α. και προώθησε γρήγορα στη Βουλή αμφιλεγόμενη νομοθεσία -όπως γράψαμε πιο πάνω- αλλά η αντιπολίτευση θα έπαιρνε ένα τεράστιο δώρο λίγες μόλις εβδομάδες αφότου θα έπαιρνε την εξουσία».
Σημειώνει επίσης ο πρεσβευτής: «Το πιο ειρωνικό, σημείωσε η Μπακογιάννη, ήταν ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που την είχαν επιπλήξει για τη γρήγορη προώθηση της νομοθεσίας για το visa-waiver, τώρα θα έδρεπαν τα πολιτικά οφέλη». Σχολιάζει όμως ταυτόχρονα ότι η ανακοίνωση για την άρση της βίζας μερικές εβδομάδες μετά τις εκλογές θα εκληφθεί από πολλούς ως «επιβεβαίωση μιας ευρέως διαδεδομένης πεποίθησης ότι στις Η.Π.Α. δεν άρεσε ο Καραμανλής για το συχνό του κορτάρισμα µε τους Ρώσους». Τελικά, η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα εξ αυτου΄του λόγου, ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, τον Μάρτιο του 2010.
Το Wikileaks αποκαλύπτει επίσης, ότι η Ελληνίδα ΥΠΕΞ εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτός ο «Κώδικας συμπεριφοράς» που πρότειναν οι Τούρκοι για το Αιγαίο, διότι μ’ αυτόν οι Τούρκοι αμφισβητούν στην ουσία την ελληνική κυριαρχία. «Δεν έχω την αίσθηση ότι οι Τούρκοι ενδιαφέρονται να κάνουν περισσότερα», είπε η κα Μπακογιάννη. «Ενώ ακούω πολλά λόγια, δεν βλέπω καμιά κίνηση. Όσο συνεχίζονται οι υπερπτήσεις κατοικημένων νησιών στο Αιγαίο, ο µόνος τρόπος µε τον οποίο μπορεί να ερμηνευθεί η τουρκική πολιτική στο Αιγαίο είναι εχθρικός».
www.voria.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου