Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Το κρισιμότερο Σαββατοκύριακο των τελευταίων μηνών...

Picture 0 for Το κρισιμότερο Σαββατοκύριακο των τελευταίων μηνών...
Επισήμως, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα σχετικό. Ανεπισήμως όμως οι πληροφορίες επιμένουν ότι ήδη από χθες το απόγευμα στα χέρια της τρόικας των ελεγκτών βρίσκεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2012 - 2015, που αποτελεί - υποτίθεται - την ελληνική συνταγή για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Στην ουσία πρόκειται για το Μνημόνιο ΙΙ, που και πάλι υποτίθεται συντάχθηκε με βάση τα κελεύσματα της τρόικας, τόσο σε επίπεδο περικοπής δαπανών όσο και σε επίπεδο αύξησης εσόδων.
Η τρόικα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα αναλάβει το δύσκολο έργο να τσεκάρει όλα τα παραπάνω και παράλληλα να επιφέρει όπου κρίνει απαραίτητο, αλλαγές. Κι αυτές οι τελευταίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι τελικά πολλές. Από τις συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε διάφορα υπουργεία, έχει προκύψει η εντύπωση ότι οι επικεφαλής ελεγκτές δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από αυτά που ακούν.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων η δυσαρέσκειά τους αφορά μαξιμαλιστικές προβλέψεις σε επίπεδο εσόδων, που τις "κλαδεύουν" αμέσως και σε μινιμαλιστικές εκτιμήσεις αναφορικά με την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των δαπανών, τις οποίες μεγεθύνουν σχεδόν επί τόπου. Αυτά θα αποτυπωθούν κι εγγράφως στο "χτένισμα" που θα κάνουν στο κείμενο του Μνημονίου ΙΙ, το οποίο αμέσως μετά:
α) θα παρουσιασθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα συμμετάσχει και ο κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου, β) θα προωθηθεί στο υπουργικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και γ) θα πάρει στο τέλος την άγουσα για τη Βουλή, όπου θα συζητηθεί, θα ψηφισθεί και θα μετατραπεί σε νόμο του κράτους. Τουλάχιστον, αυτός είναι ο προγραμματισμός που έχει γίνει, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις τα απρόοπτα συνιστούν περίπου ...κανόνα, όπως έχει αποδείξει η έως τώρα εμπειρία.
www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου