Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Τζιτζιφιόγκοι, Porsche και πλαφόν


Πώς προήλθαν και τι σημαίνουν κάποιες λέξεις που ακούγονται γύρω μας και στα Μ.Μ.Ε.

Τζιτζιφιόγκος
< τζιτζί + φιόγκος
Μειωτικός χαρακτηρισμός άντρα, συνήθως νεαρής ηλικίας, που ντύνεται και συμπεριφέρεται με υπερβολική κομψότητα και παριστάνει τον γόη. Τζιτζιφιόγκος είναι ο λιμοκοντόρος, ο δανδής, ο κομψευόμενος. Είναι, σε απλά ελληνικά, ο φλώρος. Για «τζιτζιφιόγκο» του υπουργείου Οικονομικών που διαρρέει ανακρίβειες, έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας διαψεύδοντας παράλληλα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η τρόικα έβγαλε «κίτρινη κάρτα» στο υπουργείο Μεταφορών. Η αποστροφή αυτή του κ. Ρέππα ουσιαστικά ανοίγει μέτωπο με το υπουργείο Οικονομικών, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση από το οικονομικό επιτελείο. Απλώς να θυμίσουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ώρες μετά τη σαφή προειδοποίηση του πρωθυπουργού - θα προχωρήσει «με εκείνους που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα» - και τις αναφορές του για φέουδα. Το φέουδο (< καθαρεύουσα φέουδον < ιταλική feudo < λατινική feudum) είναι τμήμα γης που παραχωρούσε την εποχή της φεουδαρχίας ο κυρίαρχος ηγεμόνας σε έναν υποτελή του. Αυτό το τιμάριο (< μεσαιωνική ελληνική τιμάριον < περσική timar) όπως είναι το συνώνυμο, δινόταν - κατά βάση - ως αντάλλαγμα αφοσίωσης.
Porsche
Φωτογραφία του Γαλλικού Πρακτορείου που δείχνει τον σοσιαλιστή Ντομινίκ Στρος-Καν - φαβορί στις δημοσκοπήσεις για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012 και επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - να επιβιβάζεται σε μια Porsche Panamera S, στις 28 Απριλίου στο Παρίσι, προκαλεί σήμερα, περίπου 10 μέρες μετά, σαρκασμούς στη Δεξιά και αμηχανία στην Αριστερά. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξελίσσεται περίεργα: Το 1981 ήταν η γροθιά και το τριαντάφυλλο, σήμερα είναι η Porsche. Πρώτος από όλους ειρωνεύτηκε την κίνηση του Καν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ και προσκείμενος στον Νικολά Σαρκοζί, αναφερόμενος στο σύμβολο του Σοσιαλιστικού Κόμματος την εποχή της ανόδου στην εξουσία του Φρανσουά Μιτεράν.
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν είναι Γαλλο-εβραίος δικηγόρος, πολιτικός, μέλος του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, οικονομολόγος, πρώην υπουργός οικονομίας της Γαλλίας και από την 1η Νοεμβρίου του 2007 διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αντικαθιστώντας τον μέχρι τότε Ροντρίγκο Ράτο. Τον Ιούνιο του 1995 εξελέγη δήμαρχος της πόλης Σαρσέιγ και παντρεύτηκε την τηλεπαρουσιάστρια του γαλλικού καναλιού TF-1 Anne Sinclair. Στις εκλογές του 1997 ο Ντομινίκ παραιτήθηκε από δήμαρχος και ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στη κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν, θέση όμως που διατήρησε για ένα χρόνο, μέχρι το 1998. Στη μικρή αυτή διάρκεια της υπουργίας του - και αντίθετα από τις πολιτικές θέσεις και εξαγγελίες του κόμματός του - ξεκίνησε ένα ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, ακόμα και της κρατικής Επιχείρησης Επικοινωνιών, της γνωστής Φρανς Τελεκόμ. Αυτό επέφερε μία σχετική αύξηση του ΑΕΠ, μειώνοντας παράλληλα την ανεργία και το δημόσιο χρέος, χαρίζοντάς του αναγνώριση ως ηγέτη των μεταρρυθμίσεων. Το 1999 ο Καν εμπλέκεται σε δύο οικονομικά σκάνδαλα που τον αναγκάζουν σε παραίτηση και για τα οποία, τελικά, θα αθωωθεί τον Νοέμβριο του 2001.
Η Ελλάδα, πάντως, είναι πρώτη μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σε «κατανάλωση» ενός άλλου μοντέλου της Porsche, του Cayenne. Αυτό είχε αποκαλύψει τον Μάρτιο του 2010 ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Ευρωβουλής για την Χρηματοπιστωτική και Οικονομική κρίση, Βολφ Κλιντς, σε συνέντευξή του στην Deuche Velle. Η Panamera είναι το πρώτο τετράθυρο και τετραθέσιο μοντέλο Μεγάλου Τουρισμού (GT) στην ιστορία της Porsche. Ο Ferry Porsche ήταν ο άνθρωπος που πρώτος συνέλαβε την ιδέα να κατασκευάσει ένα σπορ, τετραθέσιο αυτοκίνητο.
Πλαφόν
<γαλλικά plafond=οροφή
Το ανώνατο όριο, το μάξιμουμ, αυτό που δεν μπορεί να ξεπεράσει κανείς.
Την πλάτη στο πλαφόν γύρισαν οι πρατηριούχοι σε αρκετές περιοχές της χώρας όπου επεβλήθη ανώτατη τιµή στην αµόλυβδη την Τετάρτη 4 Μαϊου 2011, πρώτη ηµέρα εφαρµογής του µέτρου, αναγκάζοντας την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να ζητήσει τη συνδροµή του εισαγγελέα στις περιπτώσεις όσων παραβατούν. Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας απειλεί µε πρόστιµα που φτάνουν έως και το 1,5 εκατ. ευρώ για όσους δεν συµµορφώνονται, καθώς και µε ποινικές κυρώσεις. Πρατηριούχοι και εταιρείες εµπορίας, αντιδρούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μεγαλύτερος «αντάρτης» είναι η Σάμος, όπου φαίνεται πως ούτε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων δεν έχει συμμορφωθεί με το πλαφόν. Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης υποχώρησε την Πέμπτη στο 1,717ευρώ ανά λίτρο, ενώ στους νομούς που έχει επιβληθεί πλαφόν εξακολουθούν να υπάρχουν υπερβάσεις από τις ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές. Εγώ, πάντως, 20 ευρώ, 20 θα βάζω, κατά το ανέκδοτο...
Πηγές
ΤΑ ΝΕΑ
ΒΗΜΑ
Λεξικό Τεγόπουλου Φυτράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου