Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Προ των πυλών οι «180» με τις ευλογίες Παπανδρέου

Picture 0 for Προ των πυλών οι «180» με τις ευλογίες Παπανδρέου
Του Σπύρου Νάννου

Ολημερίς και ολονυχτίς, στην κυβέρνηση προσπαθούν να πείσουν – με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή να έχει ιδιαίτερο ρόλο – πως η ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου θα γίνει με την πλειοψηφία των 151 βουλευτών, επιχειρώντας να «υποβαθμίσουν» τις αντιδράσεις και βεβαίως να στείλουν μήνυμα προς τους βουλευτές του κόμματος.
Ωστόσο, από την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και μετά, υπάρχει μια στροφή 180 μοιρών, καθώς όλοι μιλούν για συναίνεση για ευνόητους πλέον λόγους: Η κυβέρνηση βλέποντας πως οι πιέσεις είναι μεγάλες από την τρόικα επειδή δεν βγαίνουν οι αριθμοί, θέλει να βάλει στο κόλπο τη Νέα Δημοκρατία και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον αποφασιστεί η ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Και σύμφωνα με πληροφορίες της voria.gr, πλέον η συγκεκριμένη επιλογή είναι μονόδρομος και δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες συγκεκριμένοι υπουργοί, ανάμεσά τους οι Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Ευάγγελος Βενιζέλος μιλούν για εθνική ανασυγκρότηση με στόχο τη σωτηρία της χώρας και υποστηρίζουν με θέρμη τους 180 βουλευτές. Και την ίδια στιγμή, τον Γιώργο Παπανδρέου από το Όσλο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υλοποιηθούν προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Σε όλα αυτά δεν πρέπει να λησμονεί κανείς πως το Μέγαρο Μαξίμου (όπως αποκάλυψε σε χθεσινό ρεπορτάζ η voria.gr) έδωσε εντολή στους υπουργούς αλλά και στους βουλευτές να μιλούν επιμόνως για συναίνεση, κάτι που ήδη αρκετοί έκαναν. Την ίδια στιγμή βέβαια στη Νέα Δημοκρατία έλεγαν χαρακτηριστικά πως ισχύουν τα όσα είπε στο Ζάππειο ο Αντώνης Σαμαράς, δηλαδή ότι δεν πρόκειται να συναινέσει με την κυβέρνηση, παρά και τις εκ νέου πιέσεις που δέχτηκε χθες το μεσημέρι από την τρόικα που τον επισκέφθηκε, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη Συγγρού.
Από την επόμενη εβδομάδα, οι εξελίξεις αναμένονται να είναι ραγδαίες στο πολιτικό σκηνικό, καθώς θα θυμίζει μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί, εφόσον η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου στη Βουλή συνοδευτεί με αυξημένη πλειοψηφία.
Πολλοί μιλούν ήδη ακόμα και για εκλογές, ακόμα και εάν την Δευτέρα ή τις επόμενες ημέρες προχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου σε ανασχηματισμό! Ίσως τελικά η Πορτογαλία να είναι το μοντέλο που θα ακολουθήσει στην χώρα μας, έστω και με ελληνική εκδοχή!
www.voria.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου