Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Αθήνα, 19 Μαΐου 2011



Από το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


«Σε πολύ λίγο χρόνο θα συμπληρωθούν 100 έτη από την έναρξη μιας συστηματικής προσπάθειας των Νεότουρκων και στη συνέχεια δυστυχώς του ίδιου του Τουρκικού κράτους, για το ξερίζωμα και τη φυσική εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η πανάρχαια ιστορική κοιτίδα του Ελληνισμού, έχει πλήρως ερημωθεί από το Ελληνικό στοιχείο. Είναι παρήγορο βέβαια ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής σήμερα, άμεσα ή έμμεσα, αναγνωρίζουν Ποντιακές ρίζες στον εαυτό τους και όταν έρχονται σε επαφή με Έλληνες Ποντίους αναγνωρίζουν σε αυτούς, χορό, τραγούδι, διατροφικές συνήθειες και άλλα ήθη και έθιμα που και οι ίδιοι λίγο πολύ διατήρησαν.
Όσο ήταν τραγική η μοίρα του Ποντιακού Ελληνισμού στην κοιτίδα του, άλλο τόσο έχει προκαλέσει τον πανελλήνιο θαυμασμό με το απίστευτο επίτευγμά του να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, να προκόψει και να διαπρέψει διατηρώντας πάμπολλα χαρακτηριστικά από τις πατρογονικές του παραδόσεις.
Η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί όλους τους Έλληνες όπου και να βρίσκονται να μην ξεχάσουν ποτέ τη γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων και τους ίδιους τους Πόντιους συμπατριώτες να συνεχίσουν με την ίδια θέρμη και με την ίδια αποτελεσματικότητα να τιμούν τις παραδόσεις που μετέφεραν στην Ελλάδα από τον μακρινό Πόντο. Να τιμάνε το παρελθόν και να κοιτάζουν πάντα το μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου