Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Fast track για τη μεταλλουργία χρυσού στην Θράκη

Την αισιοδοξία της ότι το θέμα της αδειοδότησης της μεταλλουργίας χρυσού που προτίθεται να δημιουργήσει στο Πέραμα του νομού Έβρου, εξέφρασε η διοίκηση της εταιρίας Χρυσωρυχεία Θράκης.


Σε δηλώσεις του από την Αθήνα ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Γιώργος Μαρκόπουλος, διαπίστωσε ότι το τελευταίο δίμηνο υπάρχει μια κινητικότητα γύρω από την έγκριση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται και η ένταξη της επένδυσης στη διαδικασία fast track.
«Πιστεύουμε ότι μέσα στο 2011 θα έχουμε προχωρήσει αρκετά για την υλοποίηση μιας επένδυσης για την οποία έχουν ήδη επενδυθεί 40 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση θα διατεθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ και σε βάθος δεκαετίας ακόμη 190 εκατ. ευρώ», στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε παράλληλα ότι η εταιρία χρησιμοποιεί πιο εξελιγμένες μεθόδους, ώστε να υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος.
Έσοδα 660 εκατομμύρια ευρώ
Η αξιοποίηση του κοιτάσματος χρυσού στο Πέραμα, μια περιοχή που ανήκει στο δήμο Αλεξανδρούπολης, ξεκίνησε το 1998. Από το 2008 ο μεταλλευτικός τίτλος ανήκει στην εταιρία «Eldorado», που εδρεύει στο Βανκούβερ του Καναδά και θεωρείται η μεγαλύτερη από τις μεσαίες μεταλλουργίες χρυσού του κόσμου.
Τα έσοδα από το έργο χρυσού Περάματος υπολογίζονται σε 660 εκατ. ευρώ, ενώ -σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαρκόπουλο- οι φόροι από τη λειτουργία του έργου υπολογίζονται σε 260 εκατ. ευρώ. «Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι περίπου το 70% της επένδυσης κεφαλαίου και το 100% του κόστους λειτουργίας προβλέπεται να παραμείνουν στην περιοχή της Θράκης με τη μορφή μισθών, υπηρεσιών, προμηθειών, έργων μηχανικού, μεταφορών, ενέργειας κ.λπ.», υπογράμμισε ο κ. Μαρκόπουλος προσθέτοντας ότι οι άμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι διακόσιες και η έμμεση απασχόληση εκτιμάται σε επιπλέον 800 θέσεις εργασίας.
Αποθέματα 450 τόνων
Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι η εταιρία έχει καταθέσει από τον Οκτώβριο του 2009 στο ΥΠΕΚΑ πλήρη φάκελο της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής μελέτης του έργου αλλά μέχρι πριν από δύο μήνες κανείς δεν είχε ασχοληθεί μαζί του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας, για τη δημιουργία της μονάδας θα απαιτηθεί τελικά η δέσμευση 705 στρεμμάτων έναντι των 1.260 που προέβλεπε το αρχικό πρότζεκτ.
Ο κ. Μαρκόπουλος αναγνώρισε ότι η εταιρία θα χρησιμοποιήσει για την εξαγωγή του χρυσού τη μέθοδο του κυανίου -η οποία, όπως είπε, είναι η μοναδική που ενδείκνυται για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και είναι πλήρως αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ενωση- αλλά διευκρίνισε ότι στην τελική επεξεργασία θα χρησιμοποιηθούν μεγάλες φιλτροπρέσες, κάτι που σημαίνει ότι δε θα δημιουργηθεί λίμνη υγρών αποβλήτων, αλλά θα προκύπτουν στερεά απόβλητα.
Επίσης σημείωσε ότι, σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, στην ευρύτερη περιοχή από τον Έβρο μέχρι τον Αξιό υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού τουλάχιστον 450 τόνων, κοιτάσματα των οποίων η αξία, με σημερινές τιμές, ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ και επισήμανε ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία για την αξιοποίησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου