Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Με τον φόβο των πρόωρων εκλογών

Με τον φόβο των πρόωρων εκλογών κινούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα στελέχη της Ν.Δ., αφού το συμπέρασμα που έχουν βγάλει από τα πρόσφατα γεγονότα και τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές παλινωδίες είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί κλίμα αποσταθεροποίησης προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Τα γαλάζια στελέχη μιλούν για «βρόμικο σχέδιο» από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου, με στόχο να φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων τη Ν.Δ. σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο έχει δεσμευθεί έναντι της τρόικας να εφαρμόσει η κυβέρνηση. 

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να πιέσουν ιδιαίτερα τον Αντώνη Σαμαρά, στη συνάντηση που θα έχουν, προκειμένου η Ν.Δ. να συναινέσει στη δημιουργία ενός εθνικού μετώπου – όπως έγινε στην Πορτογαλία – για να υλοποιηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι πληροφορίες λένε ότι ίσως του ζητήσουν να υπερψηφίσει στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο, προκειμένου η κυβέρνηση να μην αντιμετωπίσει σοβαρές αντιδράσεις από την κοινωνία, αλλά και από τους συνδικαλιστικούς φορείς που ελέγχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πληροφορίες από τη Συγγρού ωστόσο λένε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα συναινέσει εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στο μνημόνιο με βάση τις προ τάσεις του κόμματός του. Μάλιστα, στην περίπτωση που απαιτηθεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για να επικυρωθεί το πρόγραμμα, οι γαλάζιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι έτοιμοι για την επόμενη κίνηση. Δηλαδή τις εκλογές.

Τα νούμερα

Στην πραγματικότητα, πάντως, το σενάριο αυτό είναι το χειρότερο για τη Ν.Δ., αφού δεν είναι έτοιμη για μια εκλογική αναμέτρηση. Οι στενοί συνεργάτες του Σαμαρά σχεδόν καθημερινά μελετούν τα νούμερα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και αντιλαμβάνονται ότι το «έργο» δεν θα έχει... χάπι εντ. Ακόμη κι αν η Ν.Δ. καταφέρει να βγει πρώτο κόμμα, είναι άγνωστο με ποιους θα συγκυβερνήσει και τι είδους αποτελέσματα θα είχε η όποια συγκατοίκηση.

Αντίθετα, μάλιστα, με ό,τι ισχυρίζονται τα γαλάζια στελέχη, ο Σαμαράς δεν θα ήθελε να κάψει την ευκαιρία του να κυβερνήσει δεσμευόμενος από το μνημόνιο, το οποίο μάλιστα δεν έχει ψηφίσει.

Στη Συγγρού πάντως μέχρι και την τελευταία στιγμή οι απόψεις για το σενάριο των πρόωρων εκλογών και τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει στο «Ζάππειο 2» ο Σαμαράς ήταν δύο και... εκ διαμέτρου αντίθετες. Κάποιοι από τους συνεργάτες του τού εισηγούνταν να ζητήσει αύριο εκλογές με το επιχείρημα ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο και δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η Ν.Δ. δεν φοβάται την εκλογική αναμέτρηση.

Οι υπόλοιποι των συμβούλευαν να αφήσει για αργότερα τους... τσαμπουκάδες, αφού έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση αργά η γρήγορα θα πάει σε εκλογές, αλλά θα έχει αναλάβει και το πολιτικό κόστος έναντι της κοινής γνώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου