Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Αναθεώρηση Τειρεσία

Πρόταση / παρέμβαση Ντόρας Μπακογιάννη – Λευτέρη Αυγενάκη
Την πρόταση να υπάρχει αναθεώρηση των ρυθμίσεων του συστήματος «Τειρεσίας», προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αγορά και οι επαγγελματίες που βρίσκονται ήδη σε οικονομική ασφυξία κατέθεσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, και ο Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ζητώντας του ταυτόχρονα να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά.

Ειδικότερα, στο έγγραφό τους που κατατέθηκε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλής, αναφέρουν ότι «η οικονομική ασφυξία που επικρατεί στην αγορά είναι έκδηλη, ενώ ολοένα και περισσότεροι, μικρομεσαίοι κυρίως, επαγγελματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις», τονίζοντας ότι «τη δραματική κατάσταση της αγοράς επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Απριλίου που ανακοίνωσε η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.».
Βάσει των υπαρχόντων στοιχείων, σημειώνουν ότι «αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία», ενώ μέσα σε τέσσερις μήνες οι νέες καταχωρίσεις φυσικών και νομικών προσώπων έφτασαν τις 115.000, ενώ πέρυσι είχαν μπει στη μαύρη λίστα 338.238 φυσικά και νομικά πρόσωπα». Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι «μόνο τον Απρίλιο σφραγίστηκαν 14.482 επιταγές συνολικού ποσού 137,78 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχη εικόνα εμφανίζουν και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, καθώς διαμαρτυρήθηκαν 11.519 συναλλαγματικές συνολικού ύψους 15,629 εκατ. ευρώ». Προσθέτουν δε ότι «συνολικά, από την αρχή του χρόνου το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών ανέρχεται στα 735,99 εκατ. ευρώ (64.808 επιταγές και 50.182 συναλλαγματικές), γεγονός που προοιωνίζει νέο αρνητικό ρεκόρ για φέτος».
Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, αναφέρεται ότι «η σχετική υποχώρηση αντικατοπτρίζει την απόλυτη ασφυξία που επικρατεί σήμερα, ιδιαίτερα στις τάξεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και πως «η κίνηση είναι ελάχιστη και πλέον οι περισσότεροι ανακυκλώνουν τις ήδη υπάρχουσες επιταγές, αφού στην πλειονότητά τους οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να πάρουν έγκριση από τις τράπεζες για μπλοκ επιταγών».
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν ότι «τη λειτουργία της αγοράς θα εξυπηρετήσει μια σχετική αναθεώρηση των όρων του «Τειρεσία» αναφορικά με τις σφραγισμένες επιταγές. Ειδικότερα, προτείνεται όταν μια επιταγή αποπληρώνεται, ώστε τακτοποιείται στο ακέραιο η εκκρεμότητα, όχι μόνο σε αποκλειστική προθεσμία 30 ημερών, αλλά και κατόπιν, ο οφειλέτης να διαγράφεται από τη «μαύρη λίστα» του συστήματος». Με άλλα λόγια, προτείνουν «να εξεταστεί η αναθεώρηση συγκεκριμένων όρων καταχώρησης και κυρίως διαγραφής από τις «μαύρες λίστες» του Τειρεσία, προκειμένου να ισχύει για τους δανειολήπτες ακριβώς ό,τι ισχύει για τους εγγυητές».
Τονίζουν μάλιστα ότι «συγκεκριμένες ρυθμίσεις, όπως η αλλαγή των όρων του συστήματος Τειρεσίας δεν θα έχουν σημαντικό κόστος για την οικονομία μας, αλλά αντίθετα θα εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες, κυρίως αυτούς που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια», ενώ «με τον τρόπο αυτό, αρκετοί συμπολίτες μας, που είχαν πρόσκαιρη αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών τους, δεν θα καταδικάζονται με επί μακρόν εμπλοκή των τραπεζικών τους συναλλαγών».
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν στον αρμόδιο Υπουργό να προβεί «σε αναθεώρηση των ρυθμίσεων του συστήματος «Τειρεσίας», προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αγορά και οι επαγγελματίες, ώστε να μην καταδικάζονται σε μόνιμη εμπλοκή των τραπεζικών τους συναλλαγών». Επιπλέον, ζητούν διευκρινήσεις «ποιος είναι ο ακριβής, σχετικός σχεδιασμός του Υπουργείου», καθώς και εάν προτίθεται να εξετάσει «την αναθεώρηση των όρων στην περίπτωση που μια επιταγή αποπληρώνεται και τακτοποιείται στο ακέραιο η υπάρχουσα εκκρεμότητα, ο οφειλέτης να διαγράφεται από τη «μαύρη λίστα» του συστήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου