Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Συνεννόηση a la carte για να μην αλλάξει τίποτα

του Δημήτρη Ζαφειριάδη*

Κάνουν λάθος αν κάποιοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει συνεννόηση στη χώρα. Η αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων στην επισήμανση Γιούνκερ-Ρεν ότι χρειάζεται συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση, δείχνει ότι κατά βάση όλοι συμφωνούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σαμαράς, Πάγκαλος, Μεϊμαράκης, Μπεγλίτης, Τσίπρας, κοκ μαζί με όλους τους αστέρες των τηλεοπτικών παραθύρων συμφωνούν ότι δεν θα μας πουν οι ξένοι τι θα κάνουμε.

Με απλά λόγια συμφωνούμε ότι δεν θέλουμε να συνεννοηθούμε. Συμφωνούμε ότι θέλουμε να διαφωνούμε ακόμη και στα αυτονόητα, έτσι ώστε να μην ανατραπούν οι υφιστάμενες ισορροπίες συμφερόντων, οι παλιές σχέσεις εξουσίας. Να μην μεταρρυθμιστεί το σύστημα που μας οδήγησε στο όριο της χρεοκοπίας.

Προκύπτει πλέον, ότι...
θέλουμε μια συνεννόηση a la carte για να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα. Να μην αλλάξει το κρατικοδίαιτο αναπτυξιακό μοντέλο. Να μην αλλάξει η πατερναλιστική παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στο κοινωνικό κράτος.

Αποδείξεις πολλές. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα λόγω έλλειψης πόρων. Διατυπώνει προτάσεις για να τα αντιμετωπίσει με δικές του δυνάμεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα το αποφέρουν έσοδα, αλλά το υπουργείο το αρνείται ακυρώνοντας και κάθε έννοια αυτοδιοίκητου, αλλά και την κοινή λογική. Επίσης πολλοί υπουργοί που με νόμο πέρασαν περικοπές μισθών και επιδομάτων σε εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ κάτω από την πίεση της τρόικας, στη συνέχεια με «αίσθημα αλληλεγγύης» με την ανοχή αντιπολίτευσης και κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών τα επέστρεψαν με την μορφή υπερωριών και οδοιπορικών. Συντηρούν έτσι τα μεγάλα ετήσια ελλείμματα των ΔΕΚΟ και ψηφοθηρούν παριστάνοντας τους «ευαίσθητους».

Τέλος η περίπτωση των αποκρατικοποιήσεων είναι η πιο χαρακτηριστική. Θεωρητικώς όλοι συμφωνούν στο στόχο. Διαφωνούν όμως, στις «λεπτομερείς» που όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες «κρύβεται ο διάβολος». Εκεί που το ΠΑΣΟΚ θέλει να κρατήσει το δημόσιο έλεγχο και να κάνει μια συμβολική μετοχοποίηση π.χ. η ΔΕΗ, η ΝΔ δηλώνει πλήρη αποκρατικοποίηση. Αντιθέτως εκεί που το ΠΑΣΟΚ προωθεί την αποκρατικοποίηση για παράδειγμα στον ΟΠΑΠ, η Ν.Δ τον θέλει κρατική επιχείρηση επειδή είναι για κάποιους η υποτιθέμενη «χρυσή κότα», όπως και ο ΟΤΕ το 1993!

Συνεννόηση υπάρχει. Και συναίνεση υπάρχει στο πολιτικό σύστημα. Στοχεύει δε, σε κάτι χειροπιαστό. Να μην αλλάξει τίποτα. Να μην θιγούν τα «σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ, οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές που συνδιοικούν τις ΔΕΚΟ. Να μην θιγούν κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες που καθορίζουν την πολιτική σε δημόσια μονοπώλια. Να μην υπάρξει ανταγωνισμός και ευκαιρίες που θα αλλάξουν τις ισορροπίες στην αγορά.

Μόνο που οι δυναμικές που αναπτύσσονται στην κοινωνία είναι προς διαφορετική κατεύθυνση. Η ελληνική κοινωνία έχει μπει βίαια σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών. Αλλαγές που αφορούν τη νοοτροπία, τη συμπεριφορά, τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Είναι βέβαιον ότι η κρίση θα γεννήσει μια νέα ελληνική κοινωνία. Η οποία θα είναι πιο σύνθετη, πιο πραγματιστική, πιο ανταγωνιστική. Την κοινωνία αυτή, είναι βέβαιο, αργά ή γρήγορα, θα κληθεί να εκφράσει ένα νέο πολιτικό σύστημα.

Η αλλαγή αυτή δεν θα είναι αυτόματη. Δεν θα είναι εύκολη. Όπως επίσης δεν θα γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Θα χρειαστεί χρόνια. Θα είναι μια δύσκολη πορεία, με σκαμπανεβάσματα, με εντάσεις, με πισωγυρίσματα και ανατροπές.

Κανείς δεν μπορεί να τα προβλέψει. Το σίγουρο όμως είναι ότι, η Ελλάδα θα αλλάξει.

Όπως και ο περίγυρος, το ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο θα ζήσουμε θα είναι τελείως διαφορετικό. Θα το συνειδητοποιήσουμε από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και μετά, εφόσον εγκριθεί το νέο» Σύμφωνο για το Ευρώ». Αλλάζει και αυτό σταδιακά και είναι βέβαιον ότι θα ζήσουμε από εδώ και στο εξής σ΄ ένα διαφορετικό κόσμο.

Όσοι δεν το συνειδητοποιήσουν και δεν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, όσοι επιμείνουν σε παλιές νοοτροπίες και κατεστημένες συμπεριφορές, θα τους ξεπεράσουν οι εξελίξεις. Και αυτό φαίνεται συμβαίνει ήδη.
-----------------------------------------
*Υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού Δημοκρατικής Συμμαχίας, (πηγή: iefimerida.gr.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου