Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Την ώρα που όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων (Ε.Ε., Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ελληνική κυβέρνηση και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις) διαψεύδουν επισήμως το οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του...
ελληνικού χρέους, σε ανεπίσημο επίπεδο συνεχίστηκαν και χθες διαρροές που θέλουν την αναδιάρθρωση να είναι «προ των πυλών». Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, Ελληνας υπουργός, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι «το ερώτημα πλέον δεν είναι εάν θα γίνει αναδιάρθρωση, αλλά το πότε». Μάλιστα, φέρεται να επισήμανε ότι «ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι χρειαζόμασταν αναδιάρθρωση» και ότι γι’ αυτήν την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερώσει την Ευρώπη και το ΔΝΤ από τις αρχές του 2010. Ωστόσο, ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε πως τότε οι εκπρόσωποι της τρόικας είχαν σημειώσει ότι «δεν πρόκειται μόνο για εσάς. Εμείς πρέπει να σταθεροποιήσουμε την Ευρωζώνη και εσείς να αποδείξετε ότι μπορείτε να αποταμιεύσετε και να μεταρρυθμίσετε πριν μπορέσουμε να μιλήσουμε για αναδιάρθρωση».
Επίσης, αξιωματούχος του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι «σημαντικοί παράγοντες στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα βγάλει το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωση». Λίγο αργότερα, το Bloomberg φιλοξένησε δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για θέματα προϋπολογισμού του κόμματος των Γερμανών Φιλελεύθερων, ο οποίος υποστήριξε πως «η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους έως το τέλος του καλοκαιριού». Υπενθυμίζεται ότι τα σενάρια είχε πυροδοτήσει πρώτος προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε, έστω κι αν στη συνέχεια προσπάθησε να ανασκευάσει μερικώς.
Από την άλλη πλευρά, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Ολι Ρεν ανέφερε πως «η αναδιάρθρωση δεν είναι στα σχέδιά μας. Δεν υπάρχει στο τραπέζι», αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο Μνημόνιο, εάν τον Ιούνιο η έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δείξει ότι απαιτούνται προσαρμογές.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε χθες ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης. «Οχι, σε καμία περίπτωση. Σας το λέω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, όχι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλάμε για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», δήλωσε και πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν «καταστροφικό». Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι «δεν συζητείται σε κανένα επίπεδο η πιθανότητα αναδιάρθρωσης», ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι στην «ημερήσια διάταξη» και πως «το αποτέλεσμα μιας αναδιάρθρωσης μπορεί να είναι καταστροφικό». Παρόμοιες διαβεβαιώσεις έδωσε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Δεν υπάρχουν σχέδια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», δήλωσε και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα που εφαρμόζεται οικοδομήθηκε γύρω από αυτήν την παραδοχή. Λιγότερο κατηγορηματικός, όμως, ήταν ο κ. Josef Makuch, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. «Το θέμα αυτή τη στιγμή δεν είναι η αναδιάρθρωση».
Στον «χορό» των διαψεύσεων πήραν μέρος χθες και εκπρόσωποι της Ελλάδας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «η αναδιάρθρωση δεν είναι στις σκέψεις μας. Δεν μας αφορά». Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν χθες ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, μιλώντας στο Reuters και ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε ξεκάθαρα το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης πολλές φορές τις προηγούμενες ημέρες. Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Προβόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου