Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200... ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΤΟ ΙΚΑ

Διακόσιους σαράντα τέσσερις συνταξιούχους, στους οποίους καταβάλλονταν συντάξεις μετά το θάνατό τους, έχουν εντοπίσει οι μέχρι στιγμής έλεγχοι του ΙΚΑ στα υποκαταστήματα της χώρας, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση των...
βουλευτών Ν. Νικολόπουλου, Θ.Καράογλου και Α. Καριπίδη, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.
Πρόκειται για περιπτώσεις εξαπάτησης του Ταμείου και των ασφαλισμένων του από συνδικαιούχους σε λογαριασμούς συντάξεων του ΙΚΑ, οι οποίοι ακόμη και για χρόνια μετά το θάνατο των δικαιούχων, συνέχιζαν να εισπράττουν τις συντάξεις τους, ζημιώνοντας το ΙΚΑ με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα συστηματικούς ελέγχους στα αρχεία των συνταξιούχων του ΙΚΑ ξεκινώντας από όσους έχουν γεννηθεί προ του 1922.
Μέχρι στιγμής οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί σε 38 υποκαταστήματα και από τις 1.669 περιπτώσεις ενηλίκων που εντοπίσθηκαν είχαν αποβιώσει οι 244 χωρίς να έχει δηλωθεί στις υπηρεσίες του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, οπότε και οι συντάξεις συνέχισαν να εισπράττονται από τους συγγενείς τους.
Το ΙΚΑ απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων που είχαν δοθεί παράνομα ως παροχές, όμως σε 13 περιπτώσεις υπήρξε άρνηση επιστροφής των ποσών αυτών οπότε και εκδόθηκαν καταλογιστικές αποφάσεις.
Όπως ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται είσπραξη παροχών μετά το θάνατο του συνταξιούχου, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος εφαρμόζουν τις γνωμοδοτήσεις του Δ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αρ. 431/2001) και του Γραφείου Νομικού Συμβουλίου του ΙΚΑ (αρ.5362/28.5.2008), εκδίδουν καταλογιστικές αποφάσεις κατά των συδικαιούχων του κοινού λογαριασμού ή των κληρονόμων του αποβιώσαντος συνταξιούχου και προχωρούν σε διαδικασίες είσπραξης των ποσών που αντιστοιχούν στις συντάξεις που δόθηκαν μετά θάνατον. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου