Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

Ένα ευρύ πλαίσιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, χάρη στο οποίο ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο ευελπιστεί να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας, πρόκειται να εγκρίνουν οι χίλιοι σύνεδροι του ΚΚ της Κούβας, που συνέρχονται σε ολομέλειά για πρώτη φορά από το 1997.Το Συνέδριο, που ξεκίνησε...

τις εργασίες του το Σάββατο, εξέτασε δια πολλών επιτροπών τα 311 μέτρα, των οποίων η έγκριση θα ακολουθηθεί από την εκλογή της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος.
Η εκλογή της κεντρικής επιτροπής θα σηματοδοτηθεί από την παραχώρηση του αξιώματος του πρώτου Γραμματέα του ΚΚ Κούβας από τον Φιδέλ Κάστρο - ο οποίος υπήρξε ο οιακοστρόφος του κόμματος από της ιδρύσεώς του το 1965 - στον αδελφό του Ραούλ, στον οποίο ήδη είχε μεταβιβάσει την προεδρία το 2006 για λόγους υγείας.
«Η νέα γενεά καλείται να διορθώσει και να αλλάξει χωρίς δισταγμούς όλα εκείνα που οφείλουν να διορθωθούν και να αλλάξουν», τόνισε ο 84χρονος Φιντέλ Κάστρο σε έναν από τους συνήθεις «στοχασμούς» του, που συχνά πυκνά δημοσιεύει στον Τύπο της Κούβας.
Οι κύριες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που αναμένεται να εγκριθούν από το Συνέδριο αφορούν τη μείωση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, την έναρξη δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα, την διεύρυνση της αυτονομίας των κρατικών επιχειρήσεων και την αναδιοργάνωση του αγροτο-διατροφικού τομέα.
Από το «καθ’ υπερβολή συγκεντρωτικό» μοντέλο -κατ’ εικόνα και ομοίωση της ΕΣΣΔ των ετών ’70-ο Ραούλ Κάστρο φιλοδοξεί να εισάγει τη χώρα σε μία μικτή οικονομία, εισάγοντας τους νόμους της αγοράς, αλλά διατηρώντας συνάμα τις «κατακτήσεις του σοσιαλισμού».
Σύμφωνα με τον Κουβανό αναλυτή Αρτούρο Λόπες-Λέβι, του Πανεπιστημίου του Ντένβερ στις ΗΠΑ, «η απόφαση έχει ληφθεί» για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την Κούβα εγγύτερα στην οικονομία της αγοράς και «το ερώτημα είναι πλέον για το ΚΚ Κούβας να καθορίσει την ταχύτητα, τη μορφή, τη διαδικασία, την έκταση και την ένταση» αυτής της πορείας.
fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου