Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Η αναδιάρθρωση τώρα, δεν είναι εναλλακτική λύση...

Του Δημήτρη Ζαφειριάδη,
υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού της Δημοκρατικής Συμμαχίας

Όσοι υποστηρίζουν την προοπτική της αναδιάρθρωσης του χρέους, επιχειρώντας να πείσουν ότι υπάρχει – στην παρούσα φάση- εναλλακτική λύση, σε σχέση με την μείωση των ελλειμμάτων, απλώς καλλιεργούν φρούδες ελπίδες στους Έλληνες. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα και όπως φαίνεται και τα επόμενα χρόνια τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους και την κάλυψη του υψηλού ετήσιου δημόσιου ελλείμματος που συνεχίζουμε να παράγουμε, τα βρίσκουμε μόνο από τους δανειστές μας. Λόγω του τεράστιου ελλείμματος, πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια αποκλειστικά με δανεικά. 

Η κρίση ελλείμματος, η αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τις δαπάνες του κράτους και να ενεργοποιήσει το διεφθαρμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμό για τα έσοδα τροφοδοτεί... την κρίση χρέους και όλο αυτό το σύστημα ανατροφοδοτείται. Την δυναμική που έχει η αύξηση του δημόσιου χρέους κάθε χρόνο, θα μπορέσουμε να την αναστρέψουμε μόνο αν αποκτήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν είναι η μόνη, αλλά είναι βασική προϋπόθεση. Αυτά θα διαμορφώσουν και τις συνθήκες να ενεργοποιηθεί η αναπτυξιακή διαδικασία στην οικονομία. 

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει να κόψουμε τις σπατάλες του κράτους, να ελέγξουμε τις «μαύρες τρύπες» στην υγεία, στις ΔΕΚΟ, στον λαβύρινθο των εκατοντάδων δημόσιων οργανισμών. Πρόκειται για μια λερναία ύδρα που δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα ή με μισές δουλειές όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Χρειάζονται σαρωτικές αλλαγές γι΄ αυτό εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία προτείνουμε συγκεκριμένα βήματα μεταξύ των οποίων είναι: χαμηλοί φόροι με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% για όλους, αποκρατικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, πλήρης απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και μεταφορών τώρα, πλήρες πάγωμα των προσλήψεων για την επόμενη τουλάχιστον πενταετία . 

Αν δεν μειωθούν δραστικά τα ελλείμματα, αναδιάρθρωση δεν μπορεί ούτε να υπάρξει ούτε να λειτουργήσει .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου