Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ο θρίαμβος των ευρωσκεπτικιστών θολώνει το κάδρο του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης της Πορτογαλίας.

Οι Φινλανδοί ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στα πλάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας από τη χρεοκοπία εξαιτίας του δημοσιονομικού της χρέους, ωθώντας το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών σε κρίσιμο ρόλο στο νέο κοινοβούλιο, που προέκυψε από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και πιθανότητα και σε συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
« Αυτό είναι μια πολύ-πολύ μεγάλη ανατροπή στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι μια πολύ-πολύ μεγάλη αλλαγή. Αυτό αλλάζει πλέον το περιεχόμενο της Φινλανδικής πολιτικής «, δήλωσε ο Γιαν Σούντμπεργκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιοτου Ελσίνκι, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής.
Το Φινλανδικό κοινοβούλιο σε αντίθεση με άλλα της ευρωζώνης, έχει τη δυνατότητα να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα της ΕΕ για διάθεση οικονομικού πακέτου διάσωσης από το χρέος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσει σχέδια που προβλέπουν τη χορήγηση βοήθειας από τις οικονομίες των άλλων χωρών, για τη στήριξη της Πορτογαλικής οικονομίας και τη σταθεροποίηση της θέσης της στις διεθνείς αγορές.
Η εκτόξευση της δύναμης των λαικιστών Αληθινών Φινλανδών υποδυκνείει τη διογκούμενη αντίθεση του εκλογικού σώματος στις αποφάσεις της ΕΕ, να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος μερικών αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και τώρα της Πορτογαλίας.
Πάνω στο θέμα αυτό ο χαρισματικός ηγέτης των Αληθινών Φινλανδών, Τίμο Σόινι έχει τοποθετηθεί λέγοντας ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να αλλάξουν οι όροι του προγράμματος διάσωσης της Πορτογαλίας.
« Το πακέτο βοηθείας που υπάρχει, δε νομίζω ότι θα παραμείνει «, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόινι σε συνέντευξή του στη φιλανδική τηλεόραση.
www.kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου