Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Μαχαιρώματα στον βωμό... της «ελληνοποίησης»

Picture 0 for Μαχαιρώματα στον βωμό... της «ελληνοποίησης»
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr 
Ανύπαρκτοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, τονίζουν οι κτηνοτρόφοι. Μέλημά μας να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή, λένε οι κρεοπώλεςΓια ακόμη μια χρονιά, λίγες ώρες πριν το Πάσχα και την ώρα που οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευθούν αρνιά και κατσίκια για την παραδοσιακή σούβλα, επανέρχεται η συζήτηση περί φαινομένων «ελληνοποίησης» αμνοεριφίων, ενώ καλά κρατεί και η παλιά «βεντέτα» κτηνοτρόφων-κρεοπωλών.

Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για ανεπαρκή έλεγχο από τις κρατικές υπηρεσίες και κατηγορούν τους εμπόρους ότι προτιμούν τα ξένα ζώα έναντι των ντόπιων, λόγω του μεγαλύτερου κέρδους που έχουν από αυτά. Από την πλευρά τους οι κρεοπώλες αναφέρουν ότι φέτος για πρώτη φορά – μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των σφαγείων – οι έλεγχοι αποδίδουν καρπούς, ενώ τονίζουν ότι μέλημά τους είναι η στήριξη της εγχώριας παραγωγής.

«Οι έλεγχοι είναι για γέλια και για κλάματα. Ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου είναι πραγματικά ανύπαρκτος», υπογραμμίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, ασκώντας παράλληλα επίθεση στους εμπόρους, οι οποίοι – όπως υποστηρίζει – δεν κάνουν τίποτα για να στηρίξουν τους Έλληνες κτηνοτρόφους και στον βωμό του κέρδους προτιμούν να πωλούν αρνιά και κατσίκια από γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία κ.α.

Όσον αφορά το νέο σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης των σφαγείων, που έχει τεθεί σε εφαρμογή ήδη από την 1η Απριλίου και εφαρμόζεται σε πάνω από 100 σφαγεία της χώρας, υπογραμμίζει πως είναι ανεπαρκές και ημιτελές, καθώς η ταυτοποίηση των αμνοεριφίων, μέσω των αδειών διακίνησης, δεν συνοδεύονται από τον αριθμό Μητρώου του κτηνοτρόφου.

Σύμφωνα με το νέο μέτρο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου σε πραγματικό χρόνο όλων των σημείων της πορείας του ζώου στο σφαγίου και η καταχώρηση των στοιχείων του (τόπος προέλευσης, αριθμός σφραγίδας και στοιχεία σφαγείου) σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που διαχειρίζεται ο Ελληνικός Οργανισνμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) από κοινού με το υπουργείο.

«Είναι ίσως η μοναδική φορά που ο έλεγχος των κρατικών υπηρεσιών λειτουργεί και αποδίδει καρπούς», υπογραμμίζει μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Εμμανουηλίδης. Ο ίδιος εκτιμάει πως λόγω της αποτελεσματικότητας του μέτρου φέτος δεν θα παρατηρηθούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων.

Παράλληλα, αντικρούοντας τις κατηγορίες του κ. Καμπούρη υποστηρίζει πως ξεκάθαρη προτεραιότητα των εμπόρων είναι να καταναλωθεί η εγχώρια παραγωγή αρνιών και κατσικιών τις ημέρες του Πάσχα και να στηριχθούν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι. «Το 95% της παραγωγής ζώων στην Ελλάδα πωλείται από Έλληνες κρεοπώλες. Είναι χρέος μας να στηρίξουμε την ντόπια παραγωγή γιατί εάν δεν το κάνουμε, σε λίγο καιρό δεν θα ξέρουμε τι τρώμε», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου