Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

"Ενιαίος χαμηλός φορολογικός συντελεστής για την Ελλάδα"

Της Ρόης Χάικου

Η Βουλγαρία το πέτυχε, η Ρουμανία και η Αλβανία επίσης, αλλά και η Λιθουανία, η Ρωσία πριν από 12 χρόνια και άλλες 25 χώρες. Γιατί όχι και η Ελλάδα; Αυτή την απορία εξέφρασε ο Steve Forbes, μιλώντας στην Αθήνα και στο χθεσινοβραδινό δείπνο του συνεδρίου Greek Power Summit, προτείνοντας μια δοκιμασμένη λύση για να κάνει η χώρα το πρώτο βήμα εξόδου από την κρίση: ενιαίο, χαμηλό φορολογικό συντελεστή για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

"Σε περιόδους σαν κι αυτή, όταν η οικονομία είναι σε κρίση, πρέπει να αποφεύγεται η αύξηση της φορολογίας", τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Forbes Media, και αν και αναγνώρισε την πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, όπως τόνισε, με την αυξημένη φορολογία "πληγώνεται η ανάπτυξη".

Ο εκδότης του Forbes Magazine αλλά και υποψήφιος το 1996 και το 2000 για την Προεδρία των ΗΠΑ, πήγε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας "τρελό να αυξάνονται οι φόροι σ΄ αυτό το περιβάλλον" και λέγοντας πως "οι Βρυξέλλες θα σας πουν πως είναι ανεύθυνο, αλλά όπου εφαρμόστηκε τέτοια φορολογική πολιτική οι εισπράξεις διπλασιάστηκαν". Και εισηγήθηκε φόρο ενιαίο 10%, αφού η Βουλγαρία εφάρμοσε 11%!

Εξαιρετικά... διαβασμένος για τα ελληνικά τεκταινόμενα ο κ. Forbes συνέστησε στον Έλληνα πρωθυπουργό να θυμίσει στην Καγκελάριο Μέρκελ την οικονομική πολιτική της χώρας της μετά το 1949 και πώς ανέκαμψε η Γερμανία, ενώ είπε πως αν αυτές οι αλλαγές εφαρμοστούν σήμερα, η ανάκαμψη θα καταστεί εφικτή.

Αλλά δεν έμεινε στην φορολογία μόνο, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του, υποστηρίζοντας πως το χρέος της χώρας μας μπορεί να είναι και η δύναμή της, καθώς "όταν κάποιος έχει μεγάλο χρέος, οι δανειστές του είναι και εκ των πραγμάτων συνεργάτες του", υπονοώντας τη διαπραγματευτική ισχύ που μπορεί να έχει. Και τόνισε ότι η προσέγγιση της τρόικας στο θέμα της Ελλάδας δεν λειτουργεί και αν και μπορεί να βρεθεί βραχυχρόνια λύση, οι περικοπές και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό και με διαρθρωτικές κινήσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας: ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα της οικονομίας, αξιοποίηση κρατικής περιουσίας, εξυγίανση και σμίκρυνση του δημόσιου τομέα κλπ., ώστε η οικονομία να ξαναγίνει δυναμική.

Μάλιστα, πρότεινε η χώρα μας να πάρει τα θετικά στοιχεία από την εμπειρία και τις πρακτικές άλλων κρατών που αντιμετώπισαν επιτυχώς την κρίση τους και να τα εφαρμόσει, λέγοντας χαρακτηριστικά "η Ελλάδα μπορεί να γίνει το Χονγκ Κονγκ ή η Νέα Ζηλανδία των Βαλκανίων", αρκεί φυσικά να υπάρξει θέληση και οργανωμένη και συντονισμένη πολιτική.

Αναφερόμενος στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, υπογράμμισε πως το μέλλον του ευρώ δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά από την ΕΚΤ, ενώ το γεγονός ότι "έχουν τυπωθεί πολλά χαρτονομίσματα δολαρίων και ευρώ" δημιουργεί ζητήματα, αφού η υπερβολική ρευστότητα προκαλεί πληθωρισμό και η μειωμένη προβλήματα λειτουργίας των αγορών.

Εξηγώντας ότι είναι παράλογο τα δύο ισχυρότερα νομίσματα του πλανήτη να αλληλο-ανταγωνίζονται, προέβλεψε ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ευρώ και δολάριο θα επανασυνδεθούν με την πορεία του χρυσού, δημιουργώντας μια νέα ενιαία νομισματική βάση. Και αυτό γιατί "καμία χώρα δεν είχε ανάπτυξη χωρίς σταθερή ισοτιμία", προκαλώντας όποιον οικονομολόγο επιθυμεί να τον διαψεύσει...

www.capital.gr 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου