Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

«Αδειάζει» τον Α. Σαμαρά η ΕΕ


«Σπέκουλα» συνιστά οποιαδήποτε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, υπογράμμισε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, επισημαίνοντας πως στο παρελθόν ο Όλι Ρεν έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στο πρόγραμμα της ΕΕ- ΔΝΤ. Ο ίδιος ο Όλι Ρεν, πάλι, επανέλαβε σήμερα πως η εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου της τρόικας (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ) προς την Ελλάδα θα γίνει κανονικά. Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση, διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες, διευκρινίζει πως δεν τίθεται θέμα μετάθεσης της απόφασης για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Σχετικά με τις προϋποθέσεις για την καταβολή της 5ης δόσης προς την Ελλάδα, ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι παραμένουν οι ίδιες με τις προηγούμενες δόσεις και βασίζονται στην έκθεση της τρόικας, ενώ για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου αποσαφήνισε ότι «το θέμα αυτό δεν βρίσκεται στο τραπέζι και δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από τις ελληνικές αρχές».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου συνιστά «σπέκουλα» και υπενθύμισε ότι κατά το στο παρελθόν ο Όλι Ρεν έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στο πρόγραμμα της ΕΕ- ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι θα ληφθούν αποφάσεις τόσο για την 5η δόση όσο και για το νέο πρόγραμμα, «ώστε να αρθούν οι αμφιβολίες για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το Σεπτέμβριο».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί για τη στήριξη της Ελλάδας, είναι σαφές ότι η λύση βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών που θα πρέπει να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, αλλά και να επιδείξουν την υπευθυνότητα για τη στήριξη του προγράμματος και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Και πρόσθεσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος.

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στο κατά πόσο υπάρχει σχεδιασμός για κάποιας άλλης μορφής στήριξη, σε περίπτωση που η ελληνική Βουλή δεν είναι σε θέση να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως το τέλος Ιουνίου, ο κ. Αλταφάζ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο» και επανέλαβε ότι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν τις τύχες του προγράμματος.


Γερμανία: Δεν τίθεται θέμα μετάθεσης της απόφασης για το νέο δάνειο
Στο μεταξύ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν πως δεν υπάρχει θέμα μετάθεση της απόφασης για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει τώρα μία συμφωνία στο βασικό πλαίσιο και τους βασικούς άξονες ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας τον Ιούλιο. Διευκρίνισε σχετικά ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να έχουμε το τελικό ντοκουμέντο μέχρι το τέλος της εβδομάδας», κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά.

Εκείνο που επιδιώκεται στο επικείμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις 19 Ιουνίου είναι η επί της αρχής συμφωνία στο βασικό πλαίσιο. Η συμφωνία στο βασικό πλαίσιο θα αρκεί για την εκταμίευση της δόσης. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επικαιροποιημένα στοιχεία για το ύψος της χρηματοδότησης και οι τρόποι κάλυψής της, μεταξύ άλλων και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όχι πλήρως εξειδικευμένη αλλά ως βασικό άξονα.

Στο βασικό πλαίσιο θα περιλαμβάνονται επίσης και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα και «αυτό είναι ένα θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού κοινοβουλίου και της ελληνικής αντιπολίτευσης», επισήμανε η ίδια πηγή. «Αυτά όλα πρέπει να γίνουν, δεν έχουμε φτάσει μέχρι εκεί, αλλά προχωράμε».

Νωρίτερα σήμερα, το Reuters μετέδωσε πως το Βερολίνο πιέζει παράλληλα να αναβληθεί για το Σεπτέμβριο η συμφωνία για τη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου