Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Το πρώτο ηλιακό τρένο

Συνδέει Παρίσι με Άμστερνταμ.
Το παρθενικό του ταξίδι έκανε πριν λίγες μέρες το «πράσινο»,πλέον , τρένο που συνδέει τη πόλη του Φωτός, Παρίσι, με το Άμστερνταμ. Η καθαρή ενέργεια θα προσφέρεται από ένα «ηλιακό» τούνελ μήκους 3,5 χιλιομέτρων και συνολικού εμβαδού 50,000 τετραγωνικών μέτρων.
Το τούνελ αυτό θα παράγει 3,300 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας την ώρα ικανή να τροφοδοτήσει 4000 τρένα το χρόνο. Η ανάδοχη κατασκευαστική εταιρεία υποστηρίζει ότι θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 2,400 τόνους το χρόνο. Τη Δευτέρα που μας πέρασε ξεκίνησε το πρώτο τραίνο από το Antwer για τα Ολλανδικά σύνορα. Στην πλειονότητα τους οι επιβάτες δεν γνώριζαν καν για την ιδιαιτερότητα αυτού καθώς και για την πρωτοπόρο λειτουργία του.
Η ηλιακά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια τροφοδοτεί καθ’ όλο το μήκος αυτής τη σιδηροδρομικής γραμμής τρένο και χρησιμοποιείται κυρίως για την παροχή ενέργειας μέσα στο ίδιο το τρένο, για τους φωτισμούς και για τη σηματοδότηση.
Perierga.gr - Το πρώτο ηλιακό τρένο
Perierga.gr - Το πρώτο ηλιακό τρένο
Perierga.gr - Το πρώτο ηλιακό τρένο

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή της ηλιακής ενέργειας με μεγάλες δυνατότητες λόγω της εκμετάλλευσης της μεγάλης επιφάνειας του τούνελ.

    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή