Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Φιλελεύθερη γκρίνια και απειλή διαγραφών

Ο κ. Αντ. Σαμαράς κόβει την κορδέλα στα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΔ- πιθανόν να είναι και μια αλληγορική χειρονομία για δεσμούς με το παρελθόν του κόμματος
Ο κ. Αντ. Σαμαράς κόβει την κορδέλα στα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΔ- πιθανόν να είναι και μια αλληγορική χειρονομία για δεσμούς με το παρελθόν του κόμματος
Ισχυρές αντιστάσεις και πολλές αντιδράσεις καταγράφονται στο εσωτερικό της ΝΔ από σειρά βουλευτών και στελεχών που διαχωρίζουν τη στάση τους από την αντιμνημονιακή στρατηγική του προέδρου του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά. Στο παρασκήνιο επικρατεί μεγάλη ένταση, ενώ στις πολλές «γαλάζιες» συνάξεις των τελευταίων ημερών αναδεικνύεται ο έντονος προβληματισμός για τις κινήσεις του κ. Σαμαρά, τις οποίες δεν αποδέχονται. Αρκετοί βουλευτές δεν διστάζουν να αφήσουν να διαρρεύσει στα ΜΜΕ η διαφωνία τουςπολύ συχνά τις τελευταίες ημέρες-, ακυρώνουν την κεντρική γραμμή, αλλά αποφεύγουν να διαφοροποιηθούν δημόσια και εμφανίζονται «νομοταγείς». Και αυτό διότι τα τελευταία 24ωρα έχουν σταλεί μηνύματα από τον στενό πυρήνα της ηγετικής ομάδας της ΝΔ ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα διστάσει να προχωρήσει ακόμη και σε διαγραφές στελεχών και βουλευτών.

Την ίδια στιγμή ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίζει έντονη κριτική, καθώς καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των αιτημάτων διαφόρων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων και της απαίτησης για ριζικές και γενναίες μεταρρυθμίσεις, ενώ από την άλλη προσπαθεί να ενδυναμώσει το λαϊκό και πατριωτικό προφίλ του κόμματος. Οι αντιστάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ είναι μεγάλες, αλλά ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει και «επενδύει» στο γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εσωκομματικό ζήτημα κινούνται πολύ προσεκτικά, υπό τον φόβο πειθαρχικών μέτρων. «Θολά μηνύματα»
Δεν είναι τυχαίο ότι βουλευτές της «καραμανλικής» πτέρυγας αλλά και όσοι κινούνται σε πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση απέφυγαν να τοποθετηθούν δημόσια σε δύο μείζονα θέματα, όπως το «όχι» στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η καταψήφιση του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες. Προτίμησαν τη σιωπή, με εξαίρεση ορισμένες «άσφαιρες» δηλώσεις, αρνούμενοι να υποστηρίξουν τη γραμμή που ακολουθήθηκε επί κυβερνήσεων κ. Κ. Καραμανλή, όταν αναφερόταν σαφώς στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009 το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Ωστόσο στο παρασκήνιο μιλούν για το «θολό μήνυμα» που στέλνει- κατ΄ αυτούς- το κόμμα. Πολλοί βουλευτές, εκ των οποίων αρκετοί υπουργοί επί κυβερνήσεων Καραμανλή, σπεύδουν να επισημάνουν ότι δεν είναι λίγες οι φορές που το κόμμα οδηγείται σε απόγνωση. Μάλιστα αναφέρονται στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, για την οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη γραμμή του κ. Σαμαρά ότι δεν πρέπει να υπάρξει πώληση γης.

Αρκετά στελέχη, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, τάσσονται υπέρ της πλήρους αξιοποίησης, ακόμη και μέσω της πώλησης, ακινήτων του Δημοσίου, ενώ αναφέρουν ότι με την εμμονή της ΝΔ στο επιχείρημα περί «ξεπουλήματος», χάθηκε μια πολύ καλή ευκαιρία να πετύχει ο κ. Σαμαράς μια σημαντική πολιτική νίκη επί της κυβέρνησης, η οποία τον περασμένο Ιούλιο είχε επιχειρήσει να απαξιώσει τη «γαλάζια» πρόταση. Επιστράτευση
Προκειμένου να αντιμετωπίσει όλο αυτό το κλίμα εσωστρέφειας, το οποίο ενισχύουν στελέχη και βουλευτές, εν αντιθέσει με την ηγετική ομάδα που επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα στη βάση, ο κ. Σαμαράς «ανε βάζει στροφές» και έχει θέσει το κόμμα σε πολιτική επιστράτευση, μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογών. Η στρατηγική του το επόμενο διάστημα θα χαρακτηριστεί από εξαιρετικά υψηλούς τόνους εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ θα συνεχίσει τις επισκέψεις σε χώρους εργασίας σε συνδυασμό με περιοδείες στην επαρχία, πολλές κομματικές δραστηριότητες, όπως η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, αλλά και έντονη παρουσία στη Βουλή με συχνές παρεμβάσεις.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι η κοινωνική έκρηξη είναι προ των πυλών, λόγω της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, και θεωρεί ότι οφείλει να συγκρουστεί ανοιχτά με τον κ. Παπανδρέου (για τον οποίο λέει ότι δεν μπορεί να τον εμπιστευθεί) και να κινηθεί πιο επιθετικά για να «κεφαλαιοποιήσει» τις διογκούμενες κοινωνικές αντιδράσεις.

«Σαμαρικοί» αποστρατεύουν Καραμανλή
Ο κ. Κ. Καραμανλής κρατάει αποστάσεις από την ηγεσία της ΝΔ και δηλώνει μέσω συνομιλητών του ότι παραμένει ενεργός στην πολιτική
ΜΠΡΑΝΤΕΦΕΡ μεταξύ «σαμαρικών» και «καραμανλικών» είναι σε πλήρη εξέλιξη στο «γαλάζιο» παρασκήνιο, με τους πρώτους να πιέζουν για πολιτική αποστρατεία του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή . «Ο Καραμανλής είναι στην ενεργό πολιτική» τόνιζε σταθερός συνομιλητής του τέως Πρωθυπουργού τον οποίο στελέχη και βουλευτές της ΝΔ που κινούνται στον ηγετικό πυρήνα της «γαλάζιας» ηγεσίας θα ήθελαν να δουν στην Προεδρία της Δημοκρατίας. «Ο Καραμανλής σέβεται τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσους τον υπηρέτησαν, αλλά η συγκεκριμένη θέση δεν του ταιριάζει» λένε από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι σταθερός στη θέση του ότι δεν τον ενδιαφέρει το αξίωμα.

Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα διάφορα σενάρια, εν μέσω συζητήσεων για την απόσταση που χωρίζει τον κ. Καραμανλή από τον κ. Σαμαρά, επιμένουν ότι ο τέως πρωθυπουργός θα είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Στον απόηχο της απουσίας του κ. Καραμανλή από τα προ ημερών εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΔ, η οποία ενίσχυσε το ψυχρό κλίμα που υπάρχει στις σχέση του με τον κ. Σαμαρά, «καραμανλικά» στελέχη σημείωναν με νόημα ότι είναι λίγο περίεργη η όψιμη αγάπη και το ενδιαφέρον ορισμένων «σαμαρικών» για τον τέως Πρωθυπουργό. «Είναι σαν να του λένε να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική. Ουσιαστικά πρόκειται για πολιτική αποστρατεία» τόνιζαν με έμφαση και συμπλήρωναν χαριτολογώντας: «Ολοι ξέρουμε ότι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας εκλέγονται γύρω στα 70 και ο Καραμανλής έχει μπροστά του άλλα 15 χρόνια ως τότε».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου