Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

50 δις αποκρατικοποιήσεις σε 4 χρόνια...το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Nicola Verlato - "Beauty of Failure", 2009, Venezia Biennale
 
Στην χθεσινοβραδινή συνέντευξης της Τρόικας, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση εννέα (9) ωρών με την κυβέρνηση, τα στελέχη της αποκάλυψαν πως την ερχόμενη τετραετία θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ! Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάποιας άλλης κυβέρνησης -όχι προφανώς αυτής που συζητούσε και συμφωνούσε λίγο πριν- εγκαλούσε την τρόικα περί "ανάμειξης" στα εσωτερικά μας! Δεν επιθυμώ να σχολιάσω την κυβερνητική επίδειξη σχιζοφρένειας. Σε τελική ανάλυση αν είχαν τον "τσαμπουκά" ας διοργάνωναν οι ίδιοι την συνέντευξη τύπου, και ας μην άφηναν τους 3 υπαλλήλους της ΕΕ και του ΔΝΤ να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, για να το παίζουν αυτοί -εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς- Ρομπέν των Δασών!

Το θέμα μας είναι η ουσία των χθεσινών ανακοινώσεων, δηλαδή τα 50 δις.

Να διευκρινίσω πως η άποψή μου είναι ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις με προτεραιότητα στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, μεταφορές κλπ φορείς του σκληρού πυρήνα των ελλειμμάτων) και σε αποκρατικοποίηση ή κλείσιμο εκατοντάδων άχρηστων δημοσίων οργανισμών/ινστιτούτων/φορέων κλπ, καθώς και την αναδιοργάνωση (re-engineering) του δημοσίου με κατάργηση ολόκληρων τμημάτων του κεντρικού κράτους.

Αυτά όμως αποτελούν μικρό τμήμα των 50δις, αφού πλείστες εκ τω ανωτέρω δραστηριοτήτων είναι εξόχως ελλειμματικές και ουδείς σώφρων επενδυτής δεν θα έδινε έστω και 1 ευρώ για να τις αγοράσει (πχ ΟΣΕ).

Προφανώς 50δις δεν μαζεύονται έτσι απλά.
Εκτός και αν...

Εκτός και αν κανείς εκποιήσει δημόσιο έδαφος, υπέδαφος, δικαιώματα ΑΟΖ, πολιτιστική κληρονομιά κλπ. Ακόμα και αυτό θα ήταν - υπό όρους - συζητήσιμο, έχοντας ένα σαφές business plan, και φυσικά μια ανοικτή δημόσια διαδικασία προσφορών. Για παράδειγμα, η, εκ των προτέρων, "πώληση" του Ελληνικού στο Κατάρ δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μια διαφανής διαδικασία.

Πρέπει λοιπόν, οι κυβερνητικοί παράγοντες, με σαφήνεια να μας εξηγήσουν πως σχεδιάζουν να μαζέψουν σε 4 χρόνια 50 δις. Με βάση ποιά αποτίμηση και με ποιό business plan.

Και έστω ότι η αποτίμηση υπάρχει, θα περίμενα με ενδιαφέρον να ακούσω αν έχουν αποφασίσει την διαδικασία και αν έχουν εξασφαλίσει την ανοχή των εμπλεκομένων μερών (εργαζόμενοι, συνδικάτα, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ). Όταν, μάλιστα, τα τελευταία 4 χρόνια, εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, η μόνη αποκρατικοποίηση, που ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ήταν της Ολυμπιακής το 2008 και αυτή από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αναρωτιέμαι με τι κότσια η παρούσα, απροετοίμαστη, "σοσιαλιστική" κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να αποκρατικοποιήσει, σε 4 μόλις χρόνια, δημόσια περιουσία 50δις, τοποθετούμενη απέναντι στο βαθύ πράσινο κράτος του ΠΑΣΟΚ, του οποίου τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη αποτελούν σάρκα εκ σαρκός;

Και επιτέλους, ό,τι κι αν προτείνουν, ό,τι κι αν επιλέξουν ως βέλτιστο, αυτή τη φορά να μην υπογραφεί νύχτα από τον Παπακωνσταντίνου, αλλά να εγκριθεί από την Βουλή με την αυξημένη πλειοψηφία (180) όπως προβλέπει το Σύνταγμα για θέματα μείζονος σημασίας. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό ας οδηγηθούμε σε εκλογές.

Ας αποφασίσουμε, επιτέλους, οι πολίτες, συνειδητά αυτή τη φορά, για την τύχη μας και το μέλλον των παιδιών μας. Τουλάχιστον, έτσι, θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναλάβουμε οι ίδιοι τις ευθύνες μας και να πάψουμε μια και καλή να ρίχνουμε ευθύνες, για την κακή μας μοίρα, στον έναν και τον άλλο (πλην ημών των ιδίων φυσικά).

ganast.blogspot.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου