Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

«Οι διαφορές μας με τον κ. Σαμαρά είναι μεγάλες. Δεν έχουμε κοινά σημεία»

Με σαφή στόχο να αναδείξει το χάσμα, που υπάρχει μεταξύ της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Ν.Δ. εμφανίστηκε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνάντηση που είχε νωρίς το μεσημέρι με τους πολιτικούς συντάκτες.

Στα γραφεία της Συμμαχίας, στην αρχή της Λεωφ. Συγγρού, η κυρία Μπακογιάννη, επέμεινε ότι το κόμμα της έχει φιλελεύθερη ταυτότητα και μίλησε για την πολιτική περιχαράκωση της Ν.Δ., ενώ τόνισε με έμφαση την απόσταση, που τους χωρίζει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αντ. Σαμαρά.
«Οι διαφορές μας είναι μεγάλες. Δεν έχουμε κοινά σημεία. Το θέμα δεν είναι προσωπικό» υποστήριξε η κυρία Μπακογιάννη σε μία χαλαρή συζήτηση, στο καφέ των νέων γραφείων. Με συνοδεία «καθαρής» κρητικής τσικουδιάς, όπως τη χαρακτήρισε, έγινε μεγάλη συζήτηση για όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.
Η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Ν.Δ. δεν έχει θέσεις σε μία σειρά θεμάτων και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας των δύο κομμάτων. «Με την παρούσα ηγεσία δεν τίθεται ζήτημα συνεργασίας» είπε και σε πολλά σημεία επέμεινε, ότι το πρόβλημά της δεν είναι η Ν.Δ., για την οποία έχει σταματήσει να απολογείται.

«Εμείς είμαστε κάτι διαφορετικό, μην μας ταυτίζεται» είπε και υπεραμύνθηκε της πολιτικής φυσιογνωμίας της Συμμαχίας, προτάσσοντας το επιχείρημα, ότι έχει ξεκάθαρες θέσεις σε όλα τα τρέχοντα θέματα.
Υποστήριξε ότι δύσκολα θα υπάρξει προγραμματική σύγκλιση με τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, την οποία επέκρινε ότι πολιτεύεται αλλοπρόσαλλα.

«Θέλει να είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι στο ορατό μέλλον δεν βλέπει σύγκλιση της κεντροδεξιάς, ενώ εκτίμησε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
Στο ενδεχόμενο μη επίτευξης αυτοδυναμίας, δεν απέκλεισε μελλοντική κυβερνητική συνεργασία με κόμματα, αλλά έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση την προγραμματική σύγκλιση. Ειδικά, για το εάν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση με τον κ. Σαμαρά, η θέση της είναι πως θα συνεργαστεί «με όποιον δώσει εντολή ο ελληνικός λαός να συνεργαστεί» και, δεύτερον, ότι θα αναπτύξει συνεργασία μόνο εάν οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν σε πρόγραμμα και συγκεκριμένες δράσεις.

Επίθεση στην κυβέρνηση
Ιδιαίτερα επικριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ήταν η κυρία Μπακογιάννη, διαφωνόντας κατηγορηματικά με το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Η πρόεδρος της Συμμαχίας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει το ΑΕΠ και όχι να μειώνει τα εισοδήματα και υπεραμύνθηκε της κατάργησης των αντικινήτρων και της μείωσης της φορολογίας, ώστε να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων και της συνταγματικής επιταγής για το έλλειμμα.
Με κριτική διάθεση εμφανίστηκε και για το…«κίνημα ανυπακοής», και το χαρακτήρισε επικίνδυνο για την ελληνική κοινωνία, αφού μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες έκρηξης.

Λάθος η εμπλοκή Σημίτη

Για πολιτικό και στρατηγικό λάθος της Ν.Δ. μίλησε η κυρία Μπακογιάννη, όταν ρωτήθηκε εάν ήταν σωστή η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέσει στο κάδρο του σκανδάλου Siemens τον πρώην Πρωθυπουργό, κ. Κ. Σημίτη.
«Η πρόταση παραπομπής του Κώστα Σημίτη ήταν στρατηγικό και πολιτικό λάθος. Για να φτάσεις σε σημείο να παραπέμψεις έναν πρωθυπουργό θα πρέπει να έχεις συγκεκριμένες ενδείξεις, που τον αφορούν και όχι να μιλάς για συνεργάτες του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου