Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2013-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΟΥ

Ισίδωρος Κούβελος
Πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας
Γενικός Γραμματέας ΔΕΜΑ
Πρόεδρος Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας


Η επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΜΑ για τους λόγους που αφαίρεσαν τους Μεσογειακούς Αγώνες από τον Βόλο και την Λάρισα, δημοσιεύθηκε ήδη χθες και έτσι μπορώ πλέον κατόπιν αυτού να τοποθετηθώ και προσωπικά για το ζήτημα αυτό. 
Η απόφαση της ΔΕΜΑ να αφαιρέσει του Μεσογειακού Αγώνες του 2013 από τον Βόλο και την Λάρισα, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Κάποιοι ανακουφίστηκαν, κάποιοι στενοχωρήθηκαν, κάποιοι λοιδόρησαν, κάποιοι λοιδορήθηκαν, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με κάτι, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με εμένα προσωπικά και να βγάλουν την χολή τους και κάποιοι θύμωσαν. Εγώ ανήκω στην τελευταία κατηγορία και εξηγώ γιατί.

Όσο αγώνα κατέβαλα για να κερδίσουμε μια καταδικασμένη από όλους υποψηφιότητα το 2006-2007, άλλον τόσο αγώνα κατέβαλα για να συντηρήσω την ελπίδα να γίνουν οι Αγώνες το 2013. Όσοι βγαίνουν σήμερα με περίσσιο θράσος (πλην ολίγων πολέμιων των ΜΑ από την αρχή) και ζητωκραυγάζουν γιατί δεν θα φιλοξενήσει η Θεσσαλία των Αγώνες, είναι οι ίδιοι που ζητωκραύγαζαν, όταν ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, τον Οκτώβριο του 2007 κερδίσαμε και φέραμε τους Αγώνες στον Βόλο και την Λάρισα. Σήμερα εμφανίζονται οι ίδιοι αυτοί και πολλοί άλλοι να φθάνουν στο σημείο να λοιδορούν εμένα προσωπικά αλλά και την σύζυγό μου, τότε Υπουργό Εξωτερικών, που κάναμε το «λάθος» να κερδίσουμε το στοίχημα της Διεκδίκησης!!! Σήμερα λοιπόν φταίω εγώ, που μου ανέθεσε η τότε Κυβέρνηση να διεκδικήσω μια χαμένη υποψηφιότητα την οποία είχε υποβάλει η τότε ΕΟΕ και τελικά την κέρδισα!!! Και επικαλούνται ψευδώς, δήθεν στοιχεία του προϋπολογισμού του Φακέλου Υποψηφιότητας, για να κρυφτούν πίσω απ'  αυτά και να υποστηρίξουν ότι δημιουργήσαμε υποχρεώσεις που δεν μπορούσαν να καλυφθούν από την σημερινή δύσκολη οικονομικά κατάσταση. Από την στιγμή που οι Αγώνες δόθηκαν στις ελληνικές πόλεις, ο ρόλος ο δικός μου τελείωσε. Στην συνέχεια όπως είναι γνωστό εκλέχθηκα ομόφωνα ΓΓ της ΔΕΜΑ και προσπάθησα έκτοτε να βοηθήσω, από την θέση αυτή, με όλες μου τις δυνάμεις, την υπόθεση των Αγώνων στην κεντρική Ελλάδα.
Είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω σήμερα ότι, επί 2 σχεδόν χρόνια, εκτός από τον ΓΓΑ κ. Π. Μπιτσαξή ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον να προωθήσει θέματα των Αγώνων και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος προκάλεσε μία συνάντηση σε υψηλό επίπεδο χωρίς όμως δυστυχώς να υπάρξει συνέχεια, ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΟΣ της Κυβέρνησης θεώρησε σκόπιμο να με συναντήσει και να μου εκθέσει τις θέσεις της αναφορικά με προϋπολογισμούς, Μεσογειακό Χωριό, πολιτιστικό πρόγραμμα κλπ., παρά το ότι ήταν γνωστό ότι από την θέση που κατείχα μπορούσα να υποστηρίξω τις θέσεις της.
Ποτέ δεν δήλωσα ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στην υπόθεση της προετοιμασίας, όπως υπαινίχθηκαν κάποιοι δημοσιογράφοι. Το γεγονός ότι δεν βγήκα να καταγγείλω την αναποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στα εκκρεμή θέματα με συνέπεια η ΟΕΜΑ να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του Host City Contract είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό γιατί ενήργησα έτσι…
Είναι ανακριβές ότι η ΔΕΜΑ δεν δέχθηκε τον εξορθολογισμένο προϋπολογισμό που σχεδίασε η Κυβέρνηση και τούτο, πρώτον γιατί ΟΥΔΕΠΟΤΕ εμφανίστηκε κάποιος προϋπολογισμός στην ΔΕΜΑ και δεύτερον γιατί την ΔΕΜΑ ποτέ δεν την ενδιέφερε το ύψος του προϋπολογισμού!!! Ούτε φιέστες ζητούσε ούτε σπατάλες, έχοντας πλήρη συναίσθηση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας. Το μόνο που την ενδιέφερε και επαναλάμβανε ήταν η κατάθεση των σχετικών εγγυήσεων από την πλευρά της Κυβέρνησης, που να διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων και ένα σχέδιο φιλοξενίας των αθλητών!!! Ήταν τόσο δύσκολο να γίνει αυτό; Φαίνεται πως η Κυβέρνηση δεν ήθελε να δώσει τις εγγυήσεις αυτές, παρά τις συνεχείς αναβολές που ζητούσε και οι οποίες πέρναγαν άπρακτες!
Συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι δήθεν δυσαρεστήθηκαν κάποιοι εργολάβοι γιατί δεν θα κατασκεύαζαν έργα για τους Αγώνες!! Μεγαλύτερη ανακρίβεια από αυτήν δεν υπάρχει!!!  ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ δεν είχε προβλεφθεί να κατασκευαστεί αφού οι δύο πόλεις είχαν όλες σχεδόν τις αγωνιστικές εγκαταστάσεις έτοιμες.
Εξάλλου, η ΔΕΜΑ, με την δική μου επιμονή, είχε ήδη δεχθεί ΟΛΕΣ τις αλλαγές στους χώρους των Αγώνων που είχε προτείνει η ΓΓΑ σε παρέκκλιση του Φακέλου Διεκδίκησης!!! Είχε δεχθεί ΟΛΕΣ τις προτάσεις της ΟΕΜΑ στα θέματα λειτουργίας της. Είχε δεχθεί ΟΛΕΣ τις αναβολές που ζήταγε η Κυβέρνηση και η ΟΕΜΑ στην έναρξη της προετοιμασίας!! Η Κυβέρνηση ΟΥΔΕΠΟΤΕ απάντησε στις επιστολές του Προέδρου Αντάντι που εξέφραζε τις ανησυχίες του !!! Μέχρι που φθάσαμε στην κρίσιμη ημερομηνία της 15ης Ιανουαρίου, ημερομηνία που έπρεπε η Κυβέρνηση να εγγυηθεί οποιονδήποτε τρόπο θεωρούσε πρόσφορο για το θέμα της φιλοξενίας των αθλητών. Μια εγγύηση που ποτέ δεν ήρθε…. 
Κανένα «φαγοπότι» λοιπόν δεν ακυρώθηκε και καμία «λοβιτούρα» δεν αποτράπηκε. Όλα αυτά ήταν στην φαντασία των κακόπιστων που δυστυχώς πάντα υπάρχουν και νομίζουν ότι προσφέρουν υπηρεσία στον κοινό αναγνώστη!
Όσο για το …θρυλούμενο «σκάνδαλο» του Γκολφ στον Βόλο, ας ανατρέξει ο ενδιαφερόμενος δημοσιογράφος στην απόφαση του ΕΣΡ κατά του ΑΝΤΕΝΝΑ με την οποία καταδικάστηκε το κανάλι με πρόστιμο ¤60.000 για «ψευδείς πληροφορίες που θίγουν την τιμή και την υπόληψη μου» και στο περιεχόμενο των πέντε αγωγών που έχω καταθέσει σε βάρος δημοσιογράφων που επανέλαβαν τις … φανταστικές αυτές ιστορίες, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν  λίαν συντόμως!!
Η πρωτοφανής απόφαση της ΔΕΜΑ να αφαιρέσει τους Αγώνες από τον Βόλο και την Λάρισα πληγώνει κυρίως τους πολίτες ολόκληρης της περιοχής, που βλέπουν να χάνεται η ευκαιρία για πραγματική αναβάθμιση της Θεσσαλίας και Μαγνησίας! Και όλα αυτά γιατί η Κυβέρνηση δεν ήξερε τι ήθελε στην πραγματικότητα. Γιατί αν θεωρούσε ότι ήταν καλύτερα να μην γίνουν για λόγους οικονομικούς, ας αποφάσιζαν ευθαρσώς κάτι τέτοιο από τον περασμένο Φεβρουάριο! Αν αντίθετα ήθελε την διοργάνωση στον Βόλο και την Λάρισα, γιατί αδιαφόρησε να στείλει την αναμενόμενη εγγύηση;
Ας αναζητηθούν λοιπόν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και ας αφήσουν οι γνωστοί κονδυλοφόροι να παριστάνουν, χωρίς ντροπή, τους ελεύθερους σκοπευτές….  
Ισίδωρος Κούβελος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου