Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

«Η Δημοκρατική Συμμαχία στη Βουλή, με ποσοστό έκπληξη»

Picture 0 for «Η Δημοκρατική Συμμαχία στη Βουλή, με ποσοστό έκπληξη»

Την πεποίθησή της ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα θα μπει στη Βουλή και μάλιστα με ποσοστό που θα εκπλήξει, εξέφρασε η πρόεδρος του κινήματος, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνομιλία που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες.

Η κα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι δεν είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού «για να γίνουν εκλογές πρέπει να υπάρξει κάποια μορφή κατάρρευσης».

Σε ερώτηση αν την προβληματίζει το γεγονός ότι βουλευτές της ΝΔ που θεωρούνταν κοντά της δεν έχουν έρθει στη «Δημοκρατική Συμμαχία» απάντησε ότι «για δύο από αυτούς εξεπλάγην, αλλά σήμερα αυτό είναι καλύτερο, γιατί ένα καινούργιο κίνημα πρέπει να στέλνει μηνύματα ειλικρίνειας και όχι δημαγωγίας».

Οι πολιτικές συμπεριφορές κρίνονται, συνέχισε και αναφέρθηκε στα οικονομικά του κόμματος τονίζοντας ότι το μίσθωμα του κεντρικού κτηρίου είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο και πως η «Δημοκρατική Συμμαχία» κάνει οικονομική εξόρμηση με κουπόνια.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο η «Δημοκρατική Συμμαχία» να μετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας, είπε ότι αυτό το αποφασίσει ο λαός και οι δυνατότητες προγραμματικών συγκλίσεων. «Δεν δίνεις στήριξη σε ένα κυβερνητικό σχήμα για να πάρεις καρέκλες», επεσήμανε χαρακτηριστικά,

Σε ερώτηση αν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ απάντησε: «θα δούμε», ενώ διευκρίνισε πως οι διαφορές της με τον Αντώνη Σαμαρά είναι πολιτικές και όχι προσωπικές.

Δριμεία επίθεση στη ΝΔ

Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας τόσο για την παραπομπή Σημίτη όσο και για την πολιτική που ακολουθεί.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε στρατηγικό και πολιτικό λάθος της ΝΔ, το θέμα της παραπομπής του Κώστα Σημίτη, τονίζοντας ότι για να παραπεμφθεί ένας πρώην πρωθυπουργός πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις, που τον αφορούν και «όχι γενικώς ότι συνεργάτες του έχουν κάνει λαδιά, που στην περίπτωση αυτή είμαι σίγουρη ότι έχουν κάνει».

Εξήγησε, παράλληλα, πως πρόκειται για στρατηγικό λάθος, καθώς στόχος μιας κεντροδεξιάς παράταξης είναι το Κέντρο και «αυτοί που ψήφισαν Σημίτη και Καραμανλή σήμερα έχουν φύγει με μεγάλα πηδήματα». Επιπλέον επανέλαβε πως ήταν ιστορικό λάθος η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου και ανέφερε ότι αν ζούσε ο Παύλος Μπακογιάννης κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχε γίνει.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν έχει καταλάβει τις θέσεις της ΝΔ σε μία σειρά από θέματα: «Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή ακούω μία άποψη και Τρίτη, Πέμπτη, Σαββατοκύριακο άλλη», είπε συγκεκριμένα και υποστήριξε πως «αυτό οφείλεται στη λογική ότι θέλουμε να εισπράξουμε και από το χωροφύλακα και από τον αστυφύλακα».

Σε ερώτηση πως σχολιάζει το γεγονός ότι ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δηλώνει πως η επιμήκυνση και μόνο δικαιώνει το «όχι» στο μνημόνιο, απάντησε λέγοντας πως είναι «περίεργο για άνθρωπο που έχει διατελέσει ευρωβουλευτής, να είναι τόσο μακριά από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Σημείωσε δε ότι πέρσυ το Μάρτιο ήταν διαφορετικές οι εξελίξεις στην Ευρώπη από τις σημερινές και τόνισε πως η ΝΔ δεν έδωσε κάποια εναλλακτική πρόταση, όπως πχ δανεισμό από την Κίνα.

Σε ό,τι αφορά στη θέση του Α. Σαμαρά για σύσταση εξεταστικής για το μνημόνιο είπε ότι «έχει όση αξία έχει κι η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για σύσταση εξεταστικής για την οικονομία».

Για το ενδεχόμενο επανένωσης της κεντροδεξιάς, η κα Μπακογιάννη είπε ότι οι πολιτικές διαφορές είναι μεγάλες, ενώ - μετά από σχετική ερώτηση - ανέφερε ότι οι θέσεις της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» συμπίπτουν με αυτές της ΝΔ στο θέμα του ασύλου.

Οι θέσεις της ΔΗΣΥ

Σχολιάζοντας το θέμα του Συντάγματος και της καθιέρωσης δημοσιονομικού κανόνα, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι «δεν θα το περάσουν έτσι όπως λέει ο Θ. Πάγκαλος σήμερα». Επεσήμανε πως είναι σημαντικό να αυτοδεσμευτούμε για τις επόμενες γενιές ότι δεν θα πάθουν ό,τι πάθαμε εμείς, πρόσθεσε ότι «αν δεν υπάρξει συνταγματική ρύθμιση θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα» και υποστήριξε πως διαφωνούν εκείνοι «που ονειρεύονται να ξανακάνουν την πολιτική των ελλειμμάτων».

Το δεύτερο θέμα που έθιξε ήταν αυτό των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τάχθηκε κατά της μείωσής τους, ενώ αναφέρθηκε και στο φορολογικό, όπου έκανε εκ νέου λόγο για μείωση της φορολογίας.

Για την εξωτερική πολιτική, η ανέφερε ότι «ανακάλυψαν τώρα τα κόμματα τις ΑΟΖ» και ανέφερε ότι η ίδια ως Υπουργός των Εξωτερικών είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις χώρες.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό δήλωσε ότι «η λογική του αίματος δεν μπορεί να ισχύσει στην Ελλάδα και δεν θα τη δεχθούμε ποτέ», ενώ είπε πως το θέμα του φράχτη το ξεκίνησε η ίδια, όταν επισκέφτηκε πρόσφατα τον Έβρο. Μίλησε μάλιστα για την ανάγκη συμφωνιών επαναπατρισμού και τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να πείσει την Ευρώπη ότι «η ιστορία να γεμίσουμε λαθρομετανάστες δεν μπορεί να συνεχιστεί».

voria.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου