Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΕΟΜΜΕΧ καταργείται, οι δημόσιοι υπάλληλοι… ζουν και βασιλεύουν Πηγή:www.capital.gr

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Πρόκειται για μια από τις πιο πολυδιαφημισμένες «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσίου τομέα, που όμως στην πράξη αποδεικνύεται ένα ακόμη ασύγκριτης έμπνευσης φιάσκο και… φούσκα. Ο λόγος για την κατάργηση του ΕΟΜΜΕΧ, που εντάχθηκε σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές διακηρύξεις στο σχέδιο κατάργησης φορέων για την ορθολογικοποίηση της λειτουργίας του Δημοσίου. Όπως προβλέπει ρητά το άρθρο 6 του περίφημου νόμου 4024, «το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των νομικών προσώπων που συγχωνεύονται ή λύονται, ...  εντάσσεται από την 1η Ιανουαρίου σε εργασιακή εφεδρεία».

Στην πραγματικότητα όμως, όπως αναφέρουν επώνυμες καταγγελίες οι οποίες έφτασαν σε γνώση του Capital.gr, με μια προκλητική τροπολογία, οι εργαζόμενοι του ΕΟΜΜΕΧ, όχι απλά δεν μπαίνουν σε εφεδρεία, αλλά τακτοποιούνται αδιακρίτως σε άλλες θέσεις.

Έτσι, όπως αναφέρεται στο άρθρο 17 του νόμου 4038 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ μόλις την περασμένη εβδομάδα, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατηγοράς ΠΕ και ΤΕ (Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης) αλλά και οι δικηγόροι του ΕΟΜΜΕΧ αντί να τεθούν σε εφεδρεία από 1/1/2012 μεταφέρονται στο ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης). Η τροπολογία αναφέρει ρητά ότι για το μεταφερόμενο στην ΕΤΕΑΝ προσωπικό δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις που προέβλεπαν την εφεδρεία στο νόμο 4024.

Τι γίνεται με το προσωπικό που θα κριθεί πλεονάζον στο ΕΤΕΑΝ; Και για αυτούς «φρόντισε» το υπουργείο ανάπτυξης, που προφανώς δε… διάβασε τις προβλέψεις του νόμου 4024. Σύμφωνα λοιπόν με την ίδια τροπολογία το προσωπικό που θα κριθεί πλεονάζον «μεταφέρεται με απόφαση του εποπτεύοντος υπουργού έως την ολοκλήρωση της απορρόφησης της ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ από την ΕΤΕΑΝ κατόπιν εισηγήσεων του ΔΣ της τελευταίας στο προσωπικό των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΑΝ με τις ίδιες σχέσεις εργασίας».



Αυτό βεβαίως ισχύει εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στις οποίες μπορεί να ενταχθεί το προσωπικό. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν υπάρχει κανένας εποπτευόμενος φορέας που να υπάρχουν κενές θέσεις που να «ταιριάζουν» στα προσόντα των υπαλλήλων του ΕΟΜΜΕΧ που καταργείται;

Και για αυτές τις περιπτώσεις υπαλλήλων, το ΥΠΑΝ φρόντισε να μη μείνουν... παραπονεμένοι καθώς όπως αναφέρει το ίδιο άρθρο:

«Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν στους φορείς υποδοχής κενές οργανικές θέσεις αντίστοιχής κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας, για τις οποίες οι μεταφερόμενοι να κατέχουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα, αυτοί μεταφέρονται σε προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες συνιστώνται για το σκοπό αυτόν».

Ημέτεροι
Είναι προφανές ότι η όλη μεθόδευση αλλά και η διαδικασία όπως αυτή περιγράφεται στην τροπολογία που πέρασε στα «ψιλά» του νόμου 4038, είναι αδιαφανής και έχει ως μοναδικό στόχο να προφυλαχθούν  «ημέτεροι» από το μέτρο της εφεδρείας. Καταγγελίες αναφέρουν ότι στο προσωπικό του ΕΟΜΜΕΧ που γλιτώνει την εφεδρεία περιλαμβάνονται κομματικά στελέχη ακόμη και πρώην γενικός γραμματέας των κυβερνήσεων Σημίτη. Οι ίδιες καταγγελίες κάνουν λόγο για tailor made μετατάξεις, που αντί για μείωση του δημοσίου τομέα, έχουν ως στόχο την τακτοποίηση ημετέρων. 



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου