Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Παγώνουν τα πρόστιμα σε λαθρεμπόρους πετρελαίου


Το λαθρεμπόριο καυσίμων και ειδικά πετρελαίου θέρμανσης έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών εσόδων για το Δημόσιο, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα δύο δισ. ευρώ. Με τη λειτουργία του συστήματος «Ηφαιστος», η ΓΓΠΣ και το ΣΔΟΕ εντόπισαν, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, με ημερομηνία 12/7/2011, «μεγάλο αριθμό παραβάσεων μη καταχώρισης ή εκπρόθεσμης καταχώρισης ή ανακριβούς καταχώρισης των συναλλαγών πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα Ηφαιστος».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Καθημερινή» 18.10.11, με άλλη εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών με ημερομηνία 26/8/2011 και ένδειξη «Εξαιρετικά επείγον», την οποία υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Ιωάννης Καπελέρης, προβλέπεται η αναστολή των προστίμων για όσους κατέθεσαν εκπρόθεσμα παραστατικά για πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης.

Στην εγκύκλιο αυτή ζητείται:
Η μη έκδοση αποφάσεων επιβολής προστίμων.Η μη κοινοποίηση των προστίμων, ακόμα κι αν έχουν συνταχθεί οι εκθέσεις ελέγχου. Η υπαγωγή των αιτήσεων διοικητικής επίλυσης των διαφορών σε «εκκρεμότητα».
Επί της ουσίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε στα τέλη του Αυγούστου, να μην επιβάλει κυρώσεις και να βάλει στον «πάγο» κάθε απόφαση επιβολής προστίμων για παραβάσεις που αφορούν περιστατικά που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα από τους πρατηριούχους για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.
Και όλα αυτά, όταν οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ είχαν εντοπίσει μεγάλο αριθμό παραβάσεων στα πρατήρια που διέθεταν στους καταναλωτές πετρέλαιο θέρμανσης. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) είχε επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία από τα οποία προέκυπταν οι παραβάσεις και είχε εντοπίσει τους παραβάτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύονται στον Τύπο, το γεγονός αυτό αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους της παραίτησης του επικεφαλής της ΓΓΠΣ, κ. Διομήδη Σπινέλλη.
Κατόπιν τούτων Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Για ποιο λόγο το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εκδόσει εγκύκλιο με την οποία «παγώνει» την έκδοση και κοινοποίηση προστίμων προς τους λαθρεμπόρους καυσίμων, χάνοντας έτσι εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που γίνεται αφαίμαξη των μισθωτών και των συνταξιούχων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου