Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Σύμμαχος της Ντόρας ο Γιούνγκερ

Θέμα συμβολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε μια απομείωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Φιγκαρό».
“Προκύπτει θέμα, αλλά δεν θα ήταν συνετό ο πρόεδρος του Eurogroup να καλέσει την ΕΚΤ να στρέψει την πολιτική της προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση”, δήλωσε ο Γιούνκερ, την ώρα που το ΔΝΤ ωθεί τους δημόσιους πιστωτές να αποδεχθούν να μετάσχουν, αν είναι απαραίτητο, στην απομείωση του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα χρήματα από τον δημόσιο τομέα για την κάλυψη ενός ελλείμματος σε ένα δεύτερο δανειοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα, αφού επιτευχθεί συμφωνία τις ερχόμενες ημέρες για την ανταλλαγή των ομολόγων.
“Ετοιμάζουμε ένα πακέτο το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και σε αυτό το πακέτο, ναι, βάσει της αναθεωρημένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους, είναι πιθανόν να υπάρξει κάποια αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης από το δημόσιο τομέα, αλλά όχι τίποτα το δραματικό”, δήλωσε ο Όλι Ρεν στο Ρόιτερς.
Οι ιδιώτες πιστωτές επιθυμούν από τους άλλους κατόχους ελληνικών ομολόγων και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία είναι μεμονωμένα ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων, να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων με στόχο την απομείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους.

“Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια προσπάθεια αν όλοι οι άλλοι (συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ) κάνουν μία προσπάθεια”
, δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες.
Είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας, αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Φιγκαρό».
“Δεν υπάρχει χρεοκοπία χωρίς διάχυση. Είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας”, σημειώνει στη συνέντευξή του αυτή, στην οποία υπογραμμίζει επίσης ότι προκύπτει θέμα συμβολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε μια απομείωση του ελληνικού χρέους.
“Προκύπτει θέμα, αλλά δεν θα ήταν συνετό ο πρόεδρος του Eurogroup να καλέσει την ΕΚΤ να στρέψει την πολιτική της προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση”, επισημαίνει ο Γιούνκερ στη «Φιγκαρό», την ώρα που το ΔΝΤ ωθεί τους δημόσιους πιστωτές να αποδεχθούν να μετάσχουν, αν είναι απαραίτητο, στην απομείωση του ελληνικού χρέους.
Χθες το βράδυ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι “για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, είναι ουσιαστικής σημασίας ένα νέο πρόγραμμα να υποστηριχθεί από έναν συνδυασμό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και υποστήριξης του δημόσιου τομέα, το οποίο θα μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020″.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου