Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Γράμμα από την Πορτογαλία στον κ. Αντώνη Σαμαρά

του Τάσου Τέλλογλου 
 Όταν ο Α.Γ.Παπανδρέου μου διπλασίασε τον μισθό το 1982 πήρα την καλή μου και πήγαμε στην Πορτογαλία, ένα μακρινό ταξίδι για φοιτητές, για να θαυμάσουμε τα επιτεύγματα της επανάστασης των «γαρυφάλλων» στο Αλεντέζο (μία «κόκκινη»περιοχή της χώρας του Ατλαντικού ). Αποτίνοντας φόρο τιμής σε εκείνο το παρθενικό φοιτητικό μου ταξίδι αποφάσισα αυτή την εβδομάδα να δημοσιεύω «νέα» από την μικρότερη χώρα της Ιβηρικής που εφαρμόζει υπό την κεντροδεξιά κυβέρνηση Κοέλιο το μνημόνιο που υποτίθεται ότι είναι διαφορετικό από το ελληνικό. Αφιερώνω αυτές τις σημειώσεις στον κ Αντώνη Σαμαρά:

- Η κυβέρνηση του κ Κοέλιο σε αντίθεση με την προεκλογική της εξαγγελία αποφάσισε να φορολογήσει με «εισφορά αλληλεγγύης» (σς κατά τα πρότυπα του γερμανικού φόρου αλληλεγγύης για την Ανατολική Γερμανία) μισθούς και συντάξεις. Ο κ Κοέλιο είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι δεν θα το κάνει αυτό αλλά το έλλειμμα σύμφωνα με νεότερα στοιχεία αποδεικνύεται μεγαλύτερο. Εξαιρείται από τη φορολόγηση ο βασικός μισθός των 485 ευρώ. Οι υπόλοιποι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν την εισφορά με τις κρατήσεις του Νοεμβρίου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με βάση τις δηλώσεις τους του 2010.

- Η αύξηση του ΦΠΑ σε23% από την 1η Ιουλίου σε 23% για τις ενδιάμεσες κατηγορίες για τις οποίες δεν είχε αυξηθεί την 1η Ιανουαρίου (σς από 21%), τα τρόφιμα εξαιρούνται από τα μέτρα. Η αύξηση του ΦΠΑ θα ακριβύνει την βενζίνη κατά 3,9% αλλά δεν έχει αποφασισθεί ακόμα αν τα καύσιμα θα έχουν συντελεστή ΦΠΑ 11 η 21%.

- Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να παρουσιάσει στην τρόικα τις οφειλές της σε ιδιώτες που υπολογίζονται σε 2,3 δις ευρώ κυρίως στον τομέα των δημοσίων έργων και της υγείας.

- Η νέα πορτογαλική κυβέρνηση απευθύνθηκε στις γερμανικές εταιρείες ενέργειας (RWE,EΟN )για την πώληση των μετοχών του κράτους στην πορτογαλική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού που σύμφωνα με απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου τον Ιούλιο του 2010 και της τρόικα θα πρέπει να έχουν πουληθεί ως το τέλος Ιουλίου του 2011. Οι Γερμανοί δεν ενδιαφέρονται και τώρα οι Πορτογάλοι ελπίζουν σε ενδιαφέρον της βραζιλιάνικης εταιρείας ενέργειας .

- Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα δημοτικά σχολεία με κάτω από 20 μαθητές, την ώρα που όλο και περισσότεροι μαθητές των τελευταίων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εγκαταλείπουν το σχολείο για να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειές τους.
www.protagon.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου