Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

Νικολούδης: Αυτοδιαψεύδεται δηλώνοντας ότι δεν μίλησε για (μεγαλοκαταθέτη) βουλευτή


Νικολούδης: Αυτοδιαψεύδεται δηλώνοντας ότι δεν μίλησε για (μεγαλοκαταθέτη) βουλευτή
Σε κακόγουστο θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται η υπόθεση με τον μεγαλοκαταθέτη βουλευτή, ο οποίος τελικώς ήταν ο σύζυγος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, κ. Ισ. Κούβελος, καθώς ο πρόεδρος της αρχής για το ξέπλυμα του «βρώμικου χρήματος» κ. Π. Νικολούδης, από τον οποίο προκλήθηκε ο σχετικός ντόρος, αμφισβητεί (!) ότι μίλησε για βουλευτή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου προέβη την περασμένη εβδομάδα στην επίμαχη αποκάλυψη.
Ωστόσο, αυτοδιαψεύδεται από τα πρακτικά της συνεδρίασης, στην οποία είπε επί λέξει τα εξής: «Θα πρέπει, λοιπόν να σας πω, χωρίς κανένα δισταγμό, ότι από ελέγχους που μπορεί να μην είναι πλήρως εξαντλητικοί, αλλά δεν είναι μόνο δειγματοληπτικοί, που αφορούν ποιοι άνθρωποι, ποιες κοινωνικές τάξεις, έβγαλαν τα χρήματά τους από την αγορά ή τα έβγαλαν και στο εξωτερικό. Αυτό πού λέμε και που εννοούμε πολιτικό κόσμο, εγώ, έναν ή μία διαπίστωσα ότι έβγαλε 1.000.000 ευρώ τον περσινό δραματικό Μάη του 2011. Σε ποσοστό στους 300, είναι ένας στα 300». Και προφανώς, όταν μιλούσε για τους «300», αναφερόταν στους βουλευτές.
Αναφορικά με τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο ίδιος επισημαίνει σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, ότι: «Δεν ανέφερα καν την λέξη "βουλευτής"».
«Ανέφερα ότι από τους ελέγχους που διενήργησε η Αρχή και αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα δεν εντοπίσθηκε εγκληματική δραστηριότητα που να εμπίπτει στη σχετική με το "ξέπλυμα χρήματος" νομοθεσία. Στη μοναδική περίπτωση κατά την οποία διαπιστώθηκε, ότι ένας ή μία είχε μεταφέρει ένα εκατομμύριο στο εξωτερικό, ο έλεγχος δεν έδειξε εγκληματική προέλευση των χρημάτων.  Στο ζήτημα αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει το αν η συναλλαγή έγινε το Μάιο, το Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Δεν ανέφερα καν την λέξη "βουλευτής". Πολύ περισσότερο δεν ανέφερα κανένα όνομα ούτε ενώπιον της Επιτροπής, ούτε αργότερα ποτέ και σε κανέναν. Αυτό το τονίζω κατηγορηματικά. Το αν επελήφθη άλλη αρμόδια Αρχή και έκανε έρευνα στο πλαίσιο της δικής της αρμοδιότητας, αυτό ήταν κάτι που ούτε το αποφάσισα, ούτε να το αποτρέψω μπορούσα, ούτε και με αφορά», τονίζει στην δήλωσή του. Ενώ καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «τα καθήκοντά μου θα συνεχίσω να τα εκτελώ έντιμα, αμερόληπτα και απροκατάληπτα, αδιάφορα με το ποιόν θίγει ή ποιόν ωφελεί η εφαρμογή των νομίμων και άσχετα με το αν κάποιος υβρίζει ή όχι».
Στον «πάγο» οι τροπολογίες για την άρση του απορρήτου
Την ίδια στιγμή, στον «πάγο» ετέθη από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννουτο θέμα της άρσης του απορρήτου και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτικών, όσον αφορά την περιουσιακή και οικονομική τους κατάσταση, όπως ζητούσαν 90 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠαΣοΚ, τον ΛΑΟΣ και ανεξάρτητοι, με πρώτο υπογράφοντα την σχετική τροπολογία τον κ. Γ. Γιακουμάτο. Ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι η Βουλή δεν μπορεί να νομοθετεί υπό την πίεση των ΜΜΕ και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για μια δημιουργική συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Δήλωσε δε ότι θα επικοινωνήσει και με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Αν. Γιαννίτση, ώστε να προωθηθεί μια συνολική ρύθμιση.
Σημειώνεται, ότι στην συζήτηση επί της τροπολογίας ουδείς εκ των 90 υπογραφόντων παραβρέθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας ώστε να υπερασπιστεί την συγκεκριμένη διακομματική (με εξαίρεση τα κόμματα της Αριστεράς) πρωτοβουλία.
Μόνον, ο πρώην υπουργός κ. Χ. Καστανίδης, υποστήριξε παρόμοια τροπολογία που είχε καταθέσει ο ίδιος και σύμφωνα με την οποία προτείνεται η Επιτροπή Ελέγχου των «πόθεν έσχες» να μην δεσμεύεται όταν ελέγχει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων από τις διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Ωστόσο, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι «δεν πρέπει να νομοθετούμε εν θερμώ, επειδή υπήρξε ένα γεγονός το οποίο προκάλεσε θλίψη σε όλους μας, αλλά δεν μπορώ από την άλλη να δεχθώ αυτό που γίνεται στα ΜΜΕ, δηλαδή μια ολομέτωπη επίθεση κατά της πολιτικής και των πολιτικών». Μάλιστα μίλησε για «ισοπεδωτική και άδικη επίθεση».
Επικαλέστηκε δε την επικοινωνία που είχε με τον κ. Νικολούδη για το όνομα του μεγαλοκαταθέτη βουλευτή. Ο πρόεδρος της Αρχής του είπε στο τηλέφωνο: «Ό,τι και να μου πείτε δεν πρόκειται να πω τίποτα, διότι αυτή τη στιγμή δεν είναι τα θέματα του απορρήτου ή τα θέματα των προσωπικών δεδομένων, αλλά έχει να κάνει με το καθήκον της εχεμύθειας το οποίο προβλέπεται από το νόμο. Αν θέλετε να κάνετε άρση του καθήκοντος της εχεμύθειας, κάντε το νομοθετικά».
Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Νικολούδη ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρας, τόνισε ότι  το καθήκον της εχεμύθειας που επικαλείται ο κ. Νικολούδης  «το παραβίασε χονδροειδέστατα, γιατί πράγματι έδωσε στοιχεία παραπλανητικά, παραβιάζοντας αυτό το καθήκον».    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου