Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Καίνε τον Σαμαρά τα Wikileaks

Καταρρέει ο μύθος του υπερπατριώτη Σαμαρά. Πέφτει η μάσκα του "Μακεδονομάχου" προέδρου της ΝΔ. Συγκεκριμένα, τα Wikileaks αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο πολιτικός που πολεμούσε την ελληνορωσική προσέγγιση της κυβέρνησης Καραμανλή, με υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτησή του στους Αμερικανούς ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του και "θα μιλήσει σε αυτούς που πρέπει" για να καταστήσει σαφές ότι...

η επίσκεψη των Ρώσων για τα τεθωρακισμένα "δεν θα ήταν καλή". Διαβεβαίωνε ακόμη τους Αμερικανούς ότι θα πράξει τα δέοντα για να σταματήσει την ελληνορωσική προσέγγιση. O "φιλοαμερικανός Σαμαράς", όπως περιγράφεται από τον Αμερικανό πρέσβη, είναι ο άνθρωπος των παρασκηνίων, ο οποίος μπήκε στην κυβέρνηση Καραμανλή, στη θέση που μπήκε και στο χρόνο που μπήκε, κατόπιν μυστικής συμφωνίας με την παλαιοκαραμανλική φρουρά, για να κόψει το δρόμο της Ντόρας προς την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στο Σκοπιανό και συγκεκριμένα στο veto που άσκησε η Ελλάδα στο Βουκουρέστι, διά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη. Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται ως καλή, φιλική και ικανή στην προσέγγιση με τους Αμερικανούς, αλλά σκληρή στην πράξη και στην ουσιαστική διαπραγμάτευση, χωρίς να είναι διατεθειμένη να μετακινηθεί ούτε σπιθαμή από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης Καραμανλή, ευρισκόμενη πάντα σε απόλυτη ταύτιση με τον τότε πρωθυπουργό. Χαρακτηριστική και η επιμονή της στο erga omnes, χρήση του ονόματος και στις διεθνείς και διμερείς σχέσεις, μία κόκκινη γραμμή που φαίνεται να απεμπολείται από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Επίσης, στα Wikileaks καταγράφεται ο αγώνας και η πίεση της Ντόρας Μπακογιάννη ως ΥΠΕΞ, προκειμένου να εξασφαλίσει πρόοδο στο θέμα της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στην Αμερική.

karfotiko.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου