Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ραγκούσης: "Ψαλίδι" και στη χρηματοδότηση των κομμάτων

Photo for this article
"Λιτότητα" και για τα κόμματα προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ενώ συμπλήρωσε ότι μετά την κοινή απόφαση με το υπουργείο Οικονομικών, πρώτη φορά στην πραγματικότητα δόθηκε ένα μέρος της ετήσιας χρηματοδότησης στα πολιτικά κόμματα.

Έτσι, δόθηκε μόνον η δόση του πρώτου τριμήνου, ενώ θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα.

"Η περικοπή αυτή της κρατικής χρηματοδότησης δεν θα είναι μόνο άπαξ. Θα έχει μια πρώτη φάση στην οποία θα εξελιχθεί, και όπως σας είπα θα είναι του επιπέδου 20%, ίσως και λίγο παραπάνω, αλλά βεβαίως θα εξελιχθεί και από χρονιά σε χρονιά", είπε ο κ. Ραγκούσης.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει άμεσα προς διαβούλευση τη νομοθετική ρύθμιση για τα οικονομικά των κομμάτων στην οποία, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για το θέμα της υπερχρέωσης τους, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το κράτος θα αναλάβει να καλύψει τις "μαύρες τρύπες" των ισολογισμών τους.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει:

Πρώτον, τη ριζική αλλαγή της σύνθεσης της επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και του "πόθεν έσχες" των πολιτικών, καθώς η πλειοψηφία τους θα είναι πλέον δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι θα ασκούν σε μόνιμη βάση ελέγχους νομιμότητας.

Δεύτερον, θα υπάρχει πλήρης ονομαστικοποίηση όλων των πηγών χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Τρίτον, θα υποχρεούνται τα κόμματα να τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας ώστε να είναι δυνατή η απεικόνιση των οικονομικών τους.

Τέταρτον, θα εκπονηθεί πλαίσιο διατάξεων για φραγμό στον υπερδανεισμό που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαγορεύει το δανεισμό των κομμάτων για την κάλυψη εκλογικών δαπανών.

"Το σημερινό πρόβλημα είναι μεταξύ των κομμάτων και των τραπεζών", κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου