Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ιρλανδικό «ξεγύµνωµα» της Ν.Δ.

Του Διονύση Νασόπουλου στα ΝΕΑ 

«Η ιρλανδια και η Πορτογαλία µε προβλήµατα ίδια µε τα δικά µας δεν κατέφυγαν στον µηχανισµό στήριξης. Δεν υπέγραψαν Μνηµόνιο. Βγήκαν και δανείστηκαν ακριβά από τις αγορές. Αλλά δεν “έδεσαν” τις χώρες τους χειροπόδαρα, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...». Η δήλωση έγινε σε υψηλά ντεσιµπέλ από τον Αντώνη Σαµαρά λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι υψηλοί τόνοι µπορεί ενδεχοµένως να δικαιολογηθούν από την ένταση µιας προεκλογικής καµπάνιας.

Το περιεχόµενό της, ωστόσο, φανερώνει ότι η Ρηγίλλης αδυνατεί στην παρούσα φάση να προβλέψει ακόµη και τις δροµολογηµένες εξελίξεις. Ισως και λόγω ελλιπούς ενηµέρωσης για όσα διαδραµατίζονται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συνδέονται µε την εγχώρια κρίση.

Χρειάστηκαν µόλις πέντε εβδοµάδες για να διαψευστούν από το Δουβλίνο οι γαλάζιες βεβαιότητες. Αλλά αντί στην αξιωµατική αντιπολίτευση να ανασκουµπωθούν,...
 προβάλλουν την ένταξη της Ιρλανδίας στον µηχανισµό στήριξης από την τρόικα ως «δικαίωση» της Ν.Δ. Οσο και να φαίνεται παράδοξο, οι περισσότεροι στο νέο ηγετικό επιτελείο της Ρηγίλλης θεωρούν ότι το ιρλανδικό «ξεγύµνωµα» ενισχύει την αξιοπιστία τους. «Η περίπτωση της Ιρλανδίας δείχνει ακριβώς αυτά που δεν έκανε, δεν τόλµησε ή δεν θέλησε να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...» είναι η νέα θέση που προωθεί ο κ. Σαµαράς.

Με βασικά επιχειρήµατα ότι η Ιρλανδία διαπραγµατεύθηκε µε την τρόικα και δεν αύξησε τον ΦΠΑ ή τον χαµηλό συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις. Παραβλέποντας ότι η Ελλάδα δεν βρήκε έτοιµο έναν µηχανισµό διάσωσης, αλλά έδωσε µάχη για τη δηµιουργία του όταν δεν φαινόταν στον ορίζοντα καµία σανίδα σωτηρίας. Ή ότι ο ιρλανδικός ΦΠΑ θα αυξηθεί σταδιακά ώς το 2014 στο 23% (από 21%), ενώ το Δουβλίνο ήδη συµπληρώνει µία διετία σκληρής λιτότητας που δεν την αντιµετώπισε η χαµηλή φορολόγηση των επιχειρηµατικών κερδών.

Η διαχείριση του ιρλανδικού ζητήµατος για κάποιους δεν είναι παρά ακόµη ένα δείγµα πολιτικού θράσους που εξακολουθεί να περισσεύει στη Ν.Δ. Εδώ ακόµη και ο τελευταίος υπουργός Οικονοµίας της κυβέρνησης Καραµανλή, ο Γιάννης Παπαθανασίου, δηλώνει πλέον «δικαιωµένος». Είναι το ίδιο πρόσωπο που διαβεβαίωνε, σε Ελλάδα και Βρυξέλλες, ότι το έλλειµµα του 2009 θα έφθανε στο 6,5% όταν ξεπερνούσε το 15%!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου