Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Άδεια στον όμιλο Κοπελούζου για υπεράκτιο σταθμό αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Θετικά γνωμοδότησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο αίτημα του ομίλου Κοπελούζου για τη λειτουργία υπεράκτιου τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Η άδεια αφορά σε Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), το οποίο θα συνδεθεί με το Εθνικό σύστημα, για τη διοχέτευση φυσικού αερίου σε καταναλωτές εντός (κυρίως ηλεκτροπαραγωγοί) και εκτός Ελλάδος (Βουλγαρία), ενώ θα επιτρέπει την πρόσβαση και σε τρίτους χρήστες του συστήματος.

Σύμφωνα με την περιγραφή της άδειας, το ΑΣΦΑ θα αποτελείται... από πλωτή αποθήκη και μονάδα αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου (μετασκευασμένο δεξαμενόπλοιο ΥΦΑ), με χωρητικότητα δεξαμενών 135.000 κυβικά μέτρα, μέση ωριαία δυναμικότητα αεριοποίησης φυσικού αερίου 300.000 κυβικά μέτρα και ετήσια δυναμικότητα 2,6 δις. κανονικά κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Επιχειρηματικά το σχέδιο βασίζεται στην ανάγκη εξασφάλισης επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου στο ελληνικό σύστημα, τόσο για τις ανάγκες μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, όσο και για εξαγωγή στη Βουλγαρία, προκειμένου η τελευταία να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Ας σημειωθεί επιπλέον ότι ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω της ENELCO διαθέτει δύο άδειες για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος συνολικά περίπου 800 μεγαβάτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου