Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

"Σπαθί" η Ντόρα λέει ο Καραμανλής

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη συνομιλία του με το Γιώργο Τράγκα σχολίασε ότι η Ντόρα φέρθηκε "σπαθί" ως υπουργός Εξωτερικών και δεν ήταν «λούκι» κανενός.

Φυσικά το σχόλιο αυτό ακυρώνει την βρώμικη προπαγάνδα λάσπης που έχουν εξαπολύσει εναντίον της Ντόρας τα παπαγαλάκια της νΠΟΛΑΝΑποκαθιστά την ιστορική αλήθεια και απομονώνει του πρόθυμους καλοθελητές

Κοινωνική Αλληλεγγύη: Ο μεγάλος απών


του Δρ. Γεωργίου Ι. Αναστασόπουλου*

Πολύς λόγος γίνεται για την οικονομική χρεοκοπία της χώρας μας. Κάποιοι επεκτείνουν το πρόβλημα και σε άλλες εκφάνσεις της οργανωμένης κοινωνίας μας όπως την παιδεία, την ασφάλεια, την κοινωνική μέριμνα, το μεταναστευτικό κλπ, ισχυριζόμενοι πως η κρίση είναι ευρύτερη. Στην κατεύθυνση αυτή ακούγονται και πολλές φωνές που αναφέρονται σε ηθική χρεοκοπία που έχει προηγηθεί της οικονομικής. Σκοπός του σημερινού μου σημειώματος είναι να εστιάσω σε ένα ακόμη σκοτεινό σημείο της ζωής του σύγχρονου νεοέλληνα, αυτό της «κοινωνικής αλληλεγγύης».

Ως «κοινωνική αλληλεγγύη» ορίζουμε το κατά πόσο οι πολίτες μιας χώρας αναπτύσσουν σχέσεις αλληλοϋποστήριξης, συμμετέχουν σε κοινωνικά δίκτυα, σέβονται, εμπιστεύονται και υποστηρίζουν τους συνανθρώπους τους. Η δυνατότητα του να μπορεί κανείς να στηριχθεί σε φίλους, οικογένεια αλλά ακόμη και τους ξένους προς αυτόν συμπολίτες του σε περιόδους κρίσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα ψυχικής ηρεμίας. Οι σχέσεις που χτίζονται με βάση την εμπιστοσύνη προκαλούν ικανοποίηση και χαρά και αποτελούν μοναδικό διέξοδο όταν άλλες πτυχές της ζωής όπως η υγεία, η εργασία και το κράτος απουσιάζουν. Η ανάπτυξη, λοιπόν, αμοιβαίων σχέσεων εμπιστοσύνης, αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού σε μια κοινωνία αποτελούν κρισιμότατες παραμέτρους της προσωπικής ευτυχίας του κάθε πολίτη ως μονάδα.

Η κοινωνική ωρίμανση σε θέματα αλληλεγγύης χαρακτηρίζεται από το κατά πόσον οι πολίτες εμπιστεύονται τρίτους (γνωστούς ή ξένους), από τα επίπεδα δωρεών μιας χώρας, από το κατά πόσο κανείς θα βοηθούσε έναν αναξιοπαθούντα, ή από τον βαθμό εθελοντικής προσφοράς σε μια κοινωνία. Επιπλέον, το πόσο κανείς εκτιμά την φιλία, η την οικογένεια, το αν εμπιστεύεται τους συνανθρώπους του, την εθελοντική συμμετοχή του σε κοινωφελείς δραστηριότητες, αποτελούν, επίσης, μερικούς μόνο δείκτες της κοινωνικής αλληλεγγύης, που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή όλων μας.

Η έλλειψη κοινωνικών συμπεριφορών αλληλεγγύης οδηγεί σε ανασφάλεια, προκαλεί άγχος και εκνευρισμό, ενθαρρύνει επιθετικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές και συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην μείωση της ευτυχίας των πολιτών.

Θα βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αν προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ποιο επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης βρίσκεται σήμερα η χώρα μας. Και αυτό όχι διότι η απάντηση είναι δύσκολη, αλλά διότι η πραγματικότητα είναι θλιβερή.

Πριν καταθέσουμε την εμπειρική μας -βιωματική – άποψη ας δούμε τι λένε οι σχετικές μελέτες:
Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη Prosperity Index™ για το 2010, η χώρα μας κατατάσσεται στην 100η θέση στην παγκόσμια κατάταξη (σε 110 χώρες) στην κατηγορία Κοινωνικού Κεφαλαίου (Social Capital), σημειώνοντας με διαφορά την χειρότερή της επίδοση μεταξύ 8 συνολικά δεικτών (στην Οικονομία 41η, στην Επιχειρηματικότητα 35η, στην Παιδεία 21η, στην Υγεία 22η, στην Ασφάλεια 31η, στην Διακυβέρνηση-Κράτος 46η, στις Ατομικές Ελευθερίες 86η). Το Prosperity Index™  είναι ένα παγκόσμιο εργαλείο αξιολόγησης του πλούτου αλλά και του επιπέδου ζωής και ευτυχίας των λαών που συντάσσεται από το Legatum Institute, ένα ανεξάρτητο κέντρο πολιτικών ερευνών που στοχεύει στην προώθηση των πολιτικών, οικονομικών και ατομικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο.

Το Prosperity Index™ αξιολογεί 110 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού και στηρίζεται σε 89 μεταβλητές, κάθε μία εκ των οποίων αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικό οικονομικής ανάπτυξης ή προσωπικής ευδαιμονίας. Οι 89 αυτές μεταβλητές ομαδοποιούνται στις προαναφερθείσες 8 κατηγορίες οι οποίες αντικατοπτρίζουν από ένα βασικό χαρακτηριστικό ευημερίας.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση, η Ελλάδα βρέθηκε στην 100η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία του Κοινωνικού Κεφαλαίου, από την 51η που ήταν το 2009. Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει για την χώρα μας: «Η μειωμένη κοινωνική εμπλοκή και τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων οδήγησαν την Ελλάδα σε μειωμένη κοινωνική συνοχή. Μόνο το 17% των πολιτών νοιώθει πως μπορεί να εμπιστευθεί τους συμπολίτες του και ένα ποσοστό μικρότερο του 30% βοήθησε κάποιο συμπολίτη του τον περασμένο μήνα. Τα στοιχεία αυτά ταξινομούν την Ελλάδα στη 65η και 103η θέση, αντίστοιχα, στην παγκόσμια κατάταξη. Επίσης, το επίπεδο κοινωνικής συμμετοχής είναι ιδιαίτερα χαμηλό με μόνο το 8% των πολιτών να προβαίνει σε κάποιου τύπου οικονομική δωρεά και μόνο το 5% να συμμετέχει σε κάποιας μορφής εθελοντισμό. Οι δείκτες αυτοί κατατάσσουν την Ελλάδα στις 6 τελευταίες θέσεις στον κόσμο. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι επίσης εξαιρετικά αδύναμα, αφού υπάρχει ένα 20% που δηλώνει πως δεν μπορεί να εμπιστευθεί ούτε την οικογένεια και ούτε τους φίλους του σε ώρα ανάγκης. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 29% των ερωτηθέντων επισκέπτεται την εκκλησία, επιδεικνύοντας ποσοστά κάτω του παγκόσμιου μέσου όρου στον δείκτη συμμετοχής σε θρησκευτικά κοινωνικά δίκτυα.»

Οι δείκτες που προσμετρούνται στην κατηγορία «Κοινωνικό Κεφάλαιο» του Prosperity Index™ είναι:
• Εμπιστοσύνη προς τρίτους,
• Σημαντικότητα Φίλων,
• Αξιοπιστία τρίτων,
• Συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα που έχουν σχέση με την τέχνη,
• Συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα που έχουν σχέση με τον αθλητισμό,
• Συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα που έχουν σχέση με το περιβάλλον,
• Συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα που έχουν σχέση με την θρησκεία,
• Δωρεές,
• Σημαντικότητα της θρησκείας,
• Βοήθεια προς τρίτους (ξένους),
• Οικογενειακές σχέσεις,
• Εθελοντισμός.

Τα ανωτέρω στοιχεία δεν έρχονται παρά να επιβεβαιώσουν μια θλιβερή πραγματικότητα. Η κοινωνική συνοχή στην χώρα μας ουσιαστικά δεν υφίσταται. Ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, η αγάπη προς τον πλησίον αποτελούν φανταστικές έννοιες.

Απλές καθημερινές συμπεριφορές το αποδεικνύουν:
Ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε εξυπνάκιας οδηγός θα «χωθεί» στο φανάρι, ο αγενής που θα σε σπρώξει στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να αρθρώσει την άγνωστη λέξη «συγγνώμη», ο πωλητής που θα σε κλέψει στο ζύγι στη λαϊκή ή με ταχυδακτυλουργικό τρόπο θα σου βάλλει 2-3 σάπια φρούτα, ο μοτοσικλετιστής που θα σε προσπεράσει από δεξιά και θα σε βρίσει και γιατί δεν έκανες στην άκρη να περάσει, ο γονιός που θα περιλούσει με κοσμητικά επίπεδα τον καθηγητή που τόλμησε να κατσαδιάσει τον κανακάρη του, οι μειοψηφίες που θα καταλάβουν δρόμους, σχολεία, πανεπιστήμια και ό,τι τους βολεύει για να προωθήσουν τα συντεχνιακά τους συμφέροντα, ο καπνιστής που επιμένει να καπνίζει σε κλειστό χώρο αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που προκαλεί στους συνανθρώπους του, ο κρατικός λειτουργός που εκμεταλλευόμενος τη θέση του λαδώνεται για να επιτελέσει το έργο του, ο αγρότης που θα στείλει στην κατανάλωση το φρεσκο-ψεκασμένο, με κάποιο δηλητήριο, ζαρζαβατικό του όταν ταυτόχρονα θα κόψει για την οικογένειά του από το «άλλο» (=ασφαλές) θερμοκήπιο, αποτελούν λιγοστά παραδείγματα της κοινωνικής αναισθησίας που μαστίζει την χώρα μας.

Μια χώρα που βασιλεύει, ο εγωισμός, η θρασύτητα, ο φασισμός και η λαμογιά. Μια χώρα που αδυνατεί να θέσει σε λειτουργία κοινωνικούς θεσμούς, αδυνατεί – ή δεν επιθυμεί- να παρέχει παιδεία (κι όχι μόνο μόρφωση) στα παιδιά της, αναδεικνύει μέσα από τα ΜΜΕ σε κοινωνικά πρότυπα κοινές πόρνες (πχ Τζούλια) και επιβραβεύει πράξεις φασισμού και αυτοδικίας (πχ αριστερά, συνδικαλιστές, μπλόκα, τρομοκρατία κλπ).  Δυστυχώς, τα θλιβερά αυτά συμπεράσματα, που υποστηρίζονται και από τις σχετικές μελέτες, επιβεβαιώνουν πως η κρίση της χώρας μας δεν είναι μόνον οικονομική αλλά κατ’ εξοχήν ηθική. Μια κρίση για την οποία ευθύνη έχουμε όλοι μας, όχι υποχρεωτικά στον ίδιο βαθμό.

Υπάρχει ελπίδα;

Όπως σε κάθε τραγωδία η κάθαρση δεν επέρχεται αυτόματα. Απαιτεί την κορύφωση του δράματος, μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και δυστυχία. Την κάθαρση δεν την απαιτεί η ψυχική διάθεση του ατόμου αλλά η αντίληψη για δικαιοσύνη της κοινωνικής ομάδας. Δεν είναι τυχαίο εξ΄ άλλου το λαϊκό αίτημα για κάθαρση, ασχέτως αν σήμερα εστιάζεται μόνον στους πολιτικούς και εκφράζεται με την αποχή των πολιτών από τα δρώμενα του πολιτεύματος.
«Έστιν ουν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας....δι’ ελέους και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν».
Ο ορισμός είναι του Αριστοτέλη, μόνο που η δική μας τραγωδία δεν παίζεται στο κλασσικό θέατρο αλλά στην ίδια τη ζωή. Και η παράσταση στην οποία ζούμε ετοιμάζεται να ρίξει τίτλους τέλους.

Να θυμίσουμε μόνον πως, στο κλασσικό θέατρο, καμιάς τραγωδίας η έκβαση δεν υπαγορεύεται από την συναισθηματική παραφορά των θεατών. Δεν γίνεται εκείνο που θα ήθελαν να γίνει αλλά εκείνο που πρέπει. Και κανείς τραγικός ποιητής δεν θα τολμούσε να παρουσιάσει λύσεις, που θα έρχονταν σε σύγκρουση με τις κοινωνικές αξίες της εποχής του. Για τους τραγικούς ήρωες οι θεατές μπορούσαν να διαθέτουν μόνον «έλεος» και «φόβο». Τίποτε άλλο.

--------------------------------
*Ο Δρ. Γεώργιος Ι. Αναστασόπουλος είναι Γενικός Διευθυντής της Δημοκρατικής Συμμαχίας

Ελληνική αγορά μπύρας : Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού από το έτος 2005, χωρίς όμως καμιά γνωμοδότηση μέχρι σήμερα.

 


Όπως είναι γνωστό, η ελληνική αγορά μπύρας εμφάνιζε τις τελευταίες δεκαετίες έντονα συμπτώματα μονοπωλίου τα οποία βρίσκονται εδώ και (τουλάχιστον) μια πενταετία στο στόχαστρο της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η σταδιακή εμφάνιση και άλλων σημάτων στην ελληνική αγορά και η επανακυκλοφορία της ιστορικής Fix Hellas την άνοιξη του 2010 τάραξε τα σχετικά «ήρεμα» νερά της ελληνικής αγοράς μπύρας η οποία όμως διατηρεί μέχρι σήμερα τα βασικά χαρακτηριστικά της. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:  


Μέχρι την δεκαετία του 1960 η Ελληνική αγορά μπύρας αποτελούσε μονοπώλιο της ιστορικής μπύρας Φιξ. Το μονοπώλιο αυτό σταδιακά υποκαταστάθηκε από την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» (ιδρύθηκε το 1963 και κυκλοφόρησε την μπύρα Amstel δύο χρόνια αργότερα) ιδίως μετά την κατάρρευση και το κλείσιμο της εταιρίας Φιξ το 1982 με συσσωρεμένα χρέη 6 δις δραχμών.

Οργανωμένες προσπάθειες για πετυχημένη είσοδο στην Ελληνική αγορά μπύρας έγιναν αρκετές, χωρίς όμως σημαντική επιτυχία:

Το 1968 η Γερμανική Henninger ίδρυσε στην Ελλάδα την «Henninger Hellas Α.Ε.» η οποία έκανε μεγάλες προσπάθειες να καθιερωθεί στην Ελληνική αγορά, χωρίς αξιόλογη επιτυχία. Το 1992 εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Μπουτάρη ο οποίος δεν μπόρεσε να αποτρέψει την «μη βιώσιμη» πορεία του σήματος. Έτσι, το 1997 κυκλοφόρησε την μπύρα «Μύθος» η οποία σημείωσε ανέλπιστη επιτυχία για τους γνωρίζοντες την αγορά μπύρας στην Ελλάδα. Η επιτυχία αυτή οδήγησε  στην μετονομασία της σε «Μύθος Ζυθοποιία» και στην ένταξή της, το 2006, στον Όμιλο Scottish & Newcastle, ο οποίος με την σειρά του, εξαγοράστηκε το 2008 από την Κοινοπραξία Sunrise Acquisitions Limited των Ευρωπαϊκών γιγάντων Heineken & Calsberg – η «Μύθος Ζυθοποιία» έγινε μέλος του Ομίλου  Carlsberg. Έτσι σήμερα, οι εταιρίες που συγκροτούσαν στην Κοινοπραξία Sunrise Acquisitions Limited  ελέγχουν ένα συντριπτικό μερίδιο της ελληνικής αγοράς («Αθηναϊκή Ζυθοποιία» - Heineken και «Μύθος Ζυθοποιία» -Calsberg).

Άλλη μια οργανωμένη προσπάθεια παραγωγής μιας νέας μπύρας με στόχο την Ελληνική αγορά έγινε το 1988 όταν η γερμανική Lowenbrau ίδρυσε στην Ελλάδα την θυγατρική Lowenbrau Hellas S.A., αναλαμβάνοντας η ίδια την ανάπτυξη του σήματός της (το οποίο κυκλοφορούσε στην Ελλάδα από το 1980 με σύμβαση παραχώρησης). Η προσπάθεια δεν σημείωσε επιτυχία γιατί προσέκρουσε «σε δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας και αγοράς». Μετονομάστηκε σε «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης Α.Ε. – ΕΖΑ» μέχρι την εξαγορά των μετοχών της Γερμανικής εταιρίας από την οικογένεια Συριανού το 2003.

Το 1996 ιδρύθηκε στην Θράκη η «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε.» δημιουργώντας την μπύρα Βεργίνα αλλά, σύμφωνα με καταγγελίες της, αντιμετώπισε ανυπέρβλητα προβλήματα στην είσοδο της στην Ελληνική αγορά από την «κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της θυγατρικής της ολλανδικής Ηeineken, Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ΑΕ, η οποία εκμεταλλευόμενη το ισχυρότατο μερίδιό της στην αγορά (80-90%) απαγόρευε στο εμπορικό δίκτυο τη συνεργασία με την νέα  εταιρεία» (Βλπ. ΤΑ ΝΕΑ 27/9/2008 Ο πόλεμος της μπύρας δεν έχει κανόνες – περισσότερα για την μπύρα Βεργίνα στο άρθρο μας 20/3/2010 Μπύρα Βεργίνα: Αυθεντικά ελληνική μπύρα από την Θράκη, που μας κερδίζει με την ποιότητά της). 

Η συνέχεια της υπόθεσης είναι πολύ ενδιαφέρουσα:

Το έτος 2003 η «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε.» προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού την οποία ενημέρωσε για την κατάσταση της αγοράς της μπίρας στην Ελλάδα και για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Το 2005 έγινε η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την κοινοτική και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα στον κλάδο της ζυθοποιίας με ζητούμενο την τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ», μετά από σχετική προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Το 2006, όταν η «Μύθος Ζυθοποιία» εντάχτηκε στον Όμιλο Scottish & Newcastle κατατέθηκε, ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η υπ΄ αριθμ. 8461/29.12.2006  καταγγελία της «Μύθος Ζυθοποιία ΑΕ» κατά της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ΑΕ» για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε». 

Το 2008, ο Όμιλος Scottish & Newcastle, εξαγοράστηκε από την Κοινοπραξία Sunrise Acquisitions Limited των Ευρωπαϊκών γιγάντων Heineken & Calsberg – η «Μύθος Ζυθοποιία» έγινε μέλος του Ομίλου  Carlsberg.  

Το 2009 εξετάστηκε αίτημα που αφορούσε την από κοινού εξέταση της υπ΄ αριθμ. 8461/29.12.2006 καταγγελίας της «ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ Α.Ε» κατά της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε» και της αυτεπάγγελτης έρευνας για τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε» της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε την συνεκδίκαση των δύο υποθέσεων αλλά η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ» αντέδρασε προσφεύγοντας στο (ανώτερο) Διοικητικό Δικαστήριο από όπου εξασφάλισε την «προσωρινή αναστολή» της απόφασης συνεκδίκασης που έλαβε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το 2010 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε την απόφαση «προσωρινής αναστολής» ανοίγοντας τον δρόμο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει το όλο θέμα «επί της ουσίας».

Εν τω μεταξύ, την άνοιξη του 2010 κυκλοφόρησε και πάλι στην ελληνική αγορά η ιστορική Μπύρα Φιξ, δέκα χρόνια μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια λανσαρίσματος στην ελληνική αγορά από την οικογένεια Κουρτάκη (σχετικό άρθρο μας 9/2/2009 Μπύρα Fix: Άλλαξαν χέρια τα σήματα της ιστορικής ελληνικής μπύρας).

Το 2010 η συνολική «πίτα» της Ελληνικής αγοράς μπύρας επηρεάστηκε αρνητικά με μια μείωση της τάξεως του 10% περίπου. Σε επίπεδο εγχώριας παραγωγής, το σύνολό της υπολογίζεται σε 3,9 εκατ. εκατόλιτρα. Από αυτά τα 2,8 εκ. εκατομμύρια εκατόλιτρα (περίπου) υπολογίζεται ότι ανήκουν στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», 520 χιλ. εκατόλιτρα στην «Μύθος», 200 χιλ. εκατόλιτρα στην «ΕΖΑ» - ένα μέρος εμφιαλώνεται για λογαριασμό της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», 180 χιλ. εκατόλιτρα στην «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης», 120 χιλ. εκατόλιτρα στην εξαιρετική «πρεμιέρα» της Μπύρας Φιξ («Ολυμπιακή Ζυθοποιία») και το υπόλοιπο στις διάφορες μικροζυθοποιίες ανά την Ελλάδα. Οι εξαγωγές της ελληνικής μπύρας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα (300 χιλ. εκατόλιτρα, συνολικής αξίας 18,3 εκ. Ευρώ το 2009 – σχετικό άρθρο μας 15/9/2010 Εξαγωγές ελληνικής μπύρας: Περιορισμένες επιδόσεις αλλά και σημαντικές προοπτικές).



 

Συμπεράσματα:

Ο «φάκελος της μπύρας» σκονίζεται χρόνια ολόκληρα στα συρτάρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού χωρίς να υπάρχει κανένα πόρισμα, καμιά εισήγηση, καμιά απόφαση.

Το γεγονός  αυτό οδηγεί την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ» στην διατύπωση της άποψης πως «αφού κοντεύει να κλείσει δεκαετία από την πρώτη στιγμή που η Επιτροπή ξεκίνησε να ελέγχει την αγορά μπύρας και εισήγηση ή πόρισμα δεν έχει υπάρξει, αυτό ενισχύει την άποψη ότι δεν υφίσταται ζήτημα μη ανταγωνισμού στην αγορά».

Οι πολέμιοι του τρόπου λειτουργίας της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού θεωρούν πως «στην ελληνική εκδοχή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ένα υπεργραφειοκρατικό άβουλο σχήμα, ελεγχόμενο από τα καρτέλ και την πολιτική, που συνήθως δεσμεύεται με χρηματοδοτήσεις από τις ισχυρές επιχειρηματικές δυνάμεις εγχώριες και ξένες» και ότι «Η μέχρι τώρα παρέμβασή της είναι ανύπαρκτη, τα καρτέλ δεν έχουν θιγεί, οι ελεγχόμενες υποθέσεις καρκινοβατούν, η αγορά προσδιορίζεται από τα ισχυρά δίκτυα διανομής των πολυεθνικών» (περισσότερα εδώ).


Η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ» εστιάζει όλη της την προσπάθεια στην νομική αντιμετώπιση της απόφασης που αφορά την «συνεκδίκαση» της καταγγελίας του έτους 2006 της «Μύθος Ζυθοποιία» μαζί με την αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ξεκίνησε «επίσημα» από το 2005. «Η εταιρεία θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του Διοικητικού Δικαστηρίου για  συνεκδίκαση της υπόθεσης με την Μύθος» (Δεκέμβριος 2010, Μηνάς Μαυρικάκης, διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών σχέσεων).

Για τις απόψεις της «Μύθος Ζυθοποιία ΑΕ» παραθέτουμε δύο δηλώσεις που επιλέξαμε, των τελευταίων Δ. Συμβούλων της:

«Ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα δεν λειτουργεί σωστά και αν λειτουργούσε ελεύθερα, θα άλλαζε ο χάρτης της αγοράς σε μεγάλο βαθμό» (Απρίλιος 2009, τ. Διευθύνων Σύμβουλος Τζων Καμβυσέλης). «Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας θα διευκολυνθεί όταν εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού». (Δεκέμβριος 2009, Σόρεν Μπρινκ νέος Διευθύνων Σύμβουλος).

Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της «Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε.», έκανε το εξής σχόλιο όσον αφορά την σημερινή κατάσταση που διαμορφώνεται στην πολυετή «εκκρεμότητα» που υπάρχει στον «φάκελο της μπύρας» ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

«Είναι απορίας άξιο πως οι δύο μεγαλύτερες Ζυθοποιίες στην Ελλάδα, οι οποίες ανήκαν στην Κοινοπραξία Sunrise Acquisitions Limited και οι οποίες ελέγχουν περισσότερο από το 80% της ελληνικής αγοράς μπύρας, έχουνε επιδοθεί σε μια νομική αντιδικία με αποτέλεσμα την καθυστέρηση έκδοσης πορίσματος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία όπως είναι γνωστό, διεξάγει από το 2005 έρευνα για την αγορά μπύρας στην Ελλάδα».


Η «κυριαρχία» της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» στην Ελληνική αγορά μπύρας και το 2010, με μειωμένα ποσοστά σε μερίδια συνολικής αγοράς, είναι πράγματι εντυπωσιακή.  Το μερίδιο της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» στην συνολική αγορά (παραγωγή + εισαγωγές) υπολογίζεται για το 2010 στα επίπεδα του 70%, ενώ η «Μύθος Ζυθοποιία ΑΕ» στο επίπεδο του 13%. Αν εξαιρέσει κανείς τις «ιδιωτικές ετικέτες» των αλυσίδων λιανικής που αναπτύσσονται ραγδαία (ήδη καλύπτουν περισσότερο από το 8% της συνολικής αγοράς με αυξητικές τάσεις), το μερίδιο όλων των υπόλοιπων «παικτών» είναι ασφυκτικά μικρό.

Σε μια ελεύθερη αγορά, ο καταναλωτής επιλέγει και «επιβραβεύει» με την προτίμησή του κάποια προϊόντα, «χαρίζοντας» ακόμα και την κυριαρχία τους. Αν όμως η αγορά δεν είναι πραγματικά ελεύθερη και το δίκτυο της διανομής της ή τα διάφορα σημεία πώλησης ελέγχονται ασφυκτικά ή αθέμιτα, τότε η «κυριαρχία» αυτή δεν είναι μόνο τεχνητή αλλά και απαγορευμένη σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Αρκεί οι θεσμοί που έχουν οριστεί για τον έλεγχο της αγοράς, να λειτουργούν ομαλά.

Είναι λοιπόν επιβεβλημένο, η εξέταση του «φακέλου της μπύρας» και η έκδοση μιας απόφασης φυσικά και απαλλακτικής, αν οι καταγγελίες είναι αβάσιμες- να μην καθυστερήσουν (εντός ή εκτός εισαγωγικών) για μερικά ακόμα χρόνια, γιατί είναι βέβαιο πως μια εισήγηση ή μια γνωμοδότηση ή (ακόμα καλύτερα) μια απόφαση θα προστατέψει όχι μόνο το κύρος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και την ομαλότητα της αγοράς, με ότι αυτό συνεπάγεται (επενδύσεις, απασχόληση, εμπιστοσύνη, σεβασμός των θεσμών κ.ο.κ.ε.).

www.x-hellenica.g

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Κρύβεται η κυβέρνηση για τον Θέμο


Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου (άρθρο 127)       
                                                                                     
ΘΕΜΑ: Εξέλιξη υπόθεσης φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος

Με θλίψη διαπιστώνω ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν τόλμησε να απαντήσει ως όφειλε κατά τον κανονισμό της Βουλής στην ερώτηση με αριθμ. Πρωτ. 8120/325 της  21.12.2010, φοβούμενος την μήνη και τα δημοσιεύματα του γνωστού εκδότη  κ.Θ.Αναστασιάδη, γι΄αυτό και επανέρχομαι σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 127 του κανονισμού της Βουλής. Τον Ιανουάριο  του 2008 δημοσιεύματα και ΜΜΕ  ανέφεραν τότε, ότι ο γνωστός εκδότης και δημοσιογράφος βρέθηκε με 5,2 εκατομμύρια Ευρώ αγνώστου προελεύσεως  στους λογαριασμούς των καταθέσεων του και ελέγχθηκε  από τις τελωνειακές υπηρεσίες της Γαλλίας στα γαλλοελβετικά σύνορα για μεταφορά επιταγών ύψους 1,1 εκατομμύρια Ευρώ.

Όπως προκύπτει και από...
 τη σημερινή στάση του υπουργού Οικονομικών, δύο κυβερνήσεις –η σημερινή του ΠΑΣΟΚ  και η προηγούμενη της  ΝΔ- δεν έχουν τη βούληση και την πολιτική ευθύνη να δημοσιοποιήσουν στην κοινή γνώμη τις εξελίξεις, την πορεία και την κατάληξη των ελέγχων για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ασκώντας πλημμελώς τα καθήκοντα τους για μια υπόθεση φοροδιαφυγής. 

Ερωτάται λοιπόν ο κ. Υπουργός:

1.    Τι φοβάται και δεν απάντησε εγγράφως στην ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων με αριθμό πρωτοκόλλου 8120/325;
2.    Αν και από ποιους έγινε έλεγχος για τα 5,2 εκατομμύρια Ευρώ αγνώστου προελεύσεως που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του κ.Θ.Αναστασιάδη;
3.    Αν διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φορολογικής νομοθεσίας από τους ελέγχους αυτούς και αν προέκυψαν οφειλές προς το δημόσιο;
4.    Αν ζητήθηκε η συνδρομή από άλλες χώρες όπως της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Κύπρου και τι αποτελέσματα προέκυψαν από αυτές τις ενέργειες;
5.    Αν υπήρξαν παραβάσεις  επεβλήθησαν ποινές ή πρόστιμα προς τον παραβάτη, πότε και πως πληρώθηκαν;
6.    Αν μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά ενέργεια και αποτέλεσμα τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση και οι αρμόδιες ελεγκτικές και εισαγγελικές αρχές από εδώ και στο εξής;

Η  βουλευτής
Ντόρα  Μπακογιάννη

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Το forum για την Ελλαδα για την μεταναστευτική πολιτική

Το «Forum για την Ελλάδα» διοργανώνει την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 στα γραφεία του (Λεωφόρος Συγγρού 47) συνέντευξη Τύπου, για τις προτάσεις του για τη μεταναστευτική πολιτική της περιόδου 2011 – 2020.
Την παρουσίαση των προτάσεων για το μεταναστευτικό θα κάνει ο ειδικός συνεργάτης του «Forum για την Ελλάδα» Δημήτριος...

Φλούδας, ενώ στο πάνελ θα παρευρίσκονται ο Πρόεδρός του Ανδρέας Ανδριανόπουλος και ο Επιστημονικός Διευθυντής του Δημήτρης Κατσούδας.
H συνέντευξη Tύπου θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω internet από την ιστοσελίδα www.forumgreece.tv και μετά τη λήξη της θα υπάρχει διαθέσιμη προς προβολή στη συγκεκριμένη διεύθυνση.

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ








ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ




1 ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
2 ΚΑΛΑΚΙΚΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛ.ΑΣ. - ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ
3 ΚΕΛΕΤΖΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
4 ΚΥΡΙΑΚΟΥΔΗΣ  ΚΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΣ
5 ΛΟΓΑΡΑΣ ΑΡΙΣΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ
6 ΜΟΣΧΟΥΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
7 ΜΠΕΚΗΡ-ΟΥΣΤΑ ΧΟΥΣΕΙΝ ΑΓΡΟΤΗΣ
8 ΝΙΩΤΑΣ ΘΩΜΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
9 ΣΕΡΕΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ
10 ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΥΠΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
11 ΤΣΙΟΥΜΠΑΝΟΥΔΗΣ  ΣΥΜΕΩΝ  ΑΓΡΟΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ








ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ




1 ΓΚΟΥΝΤΟΥΛOYΔΗΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
2 ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
3 ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
4 ΜΙΜΙΛΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
5 ΜΠΟΥΤΣΚΑΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
6 ΠΑΠΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ
7 ΠΑΠΑΤΣΑΡΟΥΧΑΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
8 ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΗΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ -  ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
9 ΤΕΡΤΣΟΥΔΗ ΒΕΡΑ ΙΔΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
10 ΤΣΙΑΓΚΑΝΑ  ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
11 ΤΣΙΑΓΚΑΝΑΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΟΤΕ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
12 ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΔΕΗ

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ








ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ




1 ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ  ΕΡΓΟΔΗΓΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ
2 ΓΙΑΚΕΙΜΗ ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
3 ΓΚΙΚΑΣ  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ - ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
4 ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΕΜΥ Π. ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ - ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΗ
5 ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ  ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
6 ΜΑΣΤΟΡΟΠΟΥΛΟΣ  ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΩΡΟΤΑΚΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ
7 ΜΠΕΝΤΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
8 ΜΠΟΓΛΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
9 ΜΠΟΥΡΟΥΤΖΙΔΟΥ  ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
10 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  ΙΩΑΝΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
11 ΠΑΠΑΤΣΙΛΕΚΑ  ΕΛΕΝΗ  ΟΙΚΙΑΚΑ
12 ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ  ΑΝΘΙΜΟΣ Π. ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ - ΑΓΡΟΤΗΣ
13 ΣΕΡΑΦΙΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ  ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
14 ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ  ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Π. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΙΨΑΣ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
15 ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ  ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Γίνε κι εσύ τομεάρχης, μπορείς!

Ο ανασχηματισμός έγινε και... όλοι έμειναν ικανοποιημένοι. Πλέον, μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσει, αφού πολλά στελέχη της Ν.Δ. παραδέχονται ότι, και στην περίπτωση της “ομάδας κρούσης” του ...........

...................
 Αντ. Σαμαρά, όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει....
Δύο 24ωρα μετά την ανακοίνωση της “αναδιάταξης στελεχών” στη Ρηγίλλης ήταν αρκετά για να σημειωθεί η πρώτη παραφωνία. Ο τομεάρχης Υγείας, Θ. Γιαννόπουλος τάχθηκε υπέρ της πρότασης Μπακογιάννη για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το “πάρτι” στην Υγεία, ενώ ο αναπληρωτής του, Γ. Γιακουμάτος, απεφάνθη πως... “δε χρειάζεται”. Η επίσημη “γραμμή” της Ν.Δ. ακόμη αναζητείται...

Πολυφωνία και εσωστρέφεια

Στο νέο οργανόγραμμα της Ρηγίλλης χώρεσαν όλοι. Από την περασμένη Δευτέρα και εξής, “αξιωματούχοι” στο νέο πολυδαίδαλο σχήμα της Ν.Δ. θεωρούνται περισσότεροι από... 100, ενώ οι 73 από τους 86 “γαλάζιους” βουλευτές έχουν επίσης κομματικό οφίκιο.

Συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά επισημαίνουν ότι, μιας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει εκλογές, ήθελε να “βάλει στο παιχνίδι” όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη μπορούσε, για να “δουλέψουν” ενόψει ενδεχόμενου εκλογικού αιφνιδιασμού του Γ. Παπανδρέου.

Όμως, πολλοί φοβούνται το ενδεχόμενο πολυφωνίας, αφού ακόμη και “σαμαρικοί” παραδέχονται ότι η Ν.Δ. συνεχίζει να έχει πρόβλημα διαμόρφωσης γραμμής.

Επί της ουσίας, ώς τώρα, ο Αντ. Σαμαράς, διαβουλευόμενος με έναν πολύ στενό πυρήνα συνεργατών (Χρ. Λαζαρίδης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Ακ. Γεροντόπουλος, Χρ. Σταϊκούρας, Ν. Μηταράκης, Γ. Μουρούτης), φτιάχνει τη γραμμή, επί όλων των θεμάτων της ................

......................
επικαιρότητας, και στη συνέχεια ενημερώνει τους αρμόδιους τομεάρχες ή γραμματείς. Γι' αυτό, εξάλλου, και όλο τον προηγούμενο καιρό, το κάθε πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ. εξέφραζε δικές του απόψεις, που τις περισσότερες φορές είχαν περισσότερες διαφορές από την κεντρική “γραμμή” από τις συνήθεις προσωπικές “αποχρώσεις” που παρατηρούνται στα κόμματα και σε όλα τα στελέχη.

Εξ αυτού του λόγου ήταν πάμπολλες οι φορές που, ενώ ένα θέμα βρισκόταν στον αφρό της επικαιρότητας, ο αρμόδιος τομεάρχης ή ο τέως εκπρόσωπος, Π. Παναγιωτόπουλος, αργούσαν να βγάλουν ανακοινώσεις, γιατί δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του κόμματος ή κάποιον από τους στενούς συνεργάτες του. Και όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που κινείται και πολιτεύεται ο Αντ. Σαμαράς, είναι βέβαιοι ότι ο τρόπος αυτός δεν θα αλλάξει...

“Οχυρό” προς τη ΔΗΣΥ

Πάντως, ο ανασχηματισμός της Ν.Δ. έγινε και με κριτήρια “δεξιάς πολυκατοικίας”. Οι μεν συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά κάνουν λόγο για “συνθετικές και ενωτικές” κινήσεις του προέδρου της Ν.Δ., αλλά... όλοι οι υπόλοιποι στο κόμμα βλέπουν μια προσπάθεια “προσεταιρισμού” των στενών πολιτικών φίλων της Ντ. Μπακογιάννη στη “νέα Ν.Δ.”. Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας και Κ. Χατζηδάκης είχαν ήδη αξιοποιηθεί, αλλά τώρα ενσωματώθηκαν στην “ομάδα κρούσης” της Ρηγίλλης οι Θ. Γιαννόπουλος, Γ. Γιακουμάτος, Κ. Καραγκούνης, Σ. Κεδίκογλου κ.ά., για πολλούς εκ των οποίων είχε ακουστεί (και κάποιοι δεν το απέκλειαν καν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους...) ότι βρίσκονται “με το ένα πόδι εκτός Ν.Δ.”.
/ / Μελιγγώνης Γιώργος / / Αυγή / /

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Η Ε.Ε. ανοίγει το φάκελο της σύμβασης ΟΠΑΠ–ΙΝΤΡΑΛΟΤ

Σε απάντησή του εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Επίτροπος Michel Barnier ενημερώνει τον Έλληνα ευρωβουλευτή (και άλλους ευρωβουλευτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το θέμα), ότι θα ανοίξει και πάλι τον φάκελο ΟΠΑΠ-ΙΝΤΡΑΛΟΤ, εν όψει των νέων στοιχείων τα οποία τέθηκαν υπ’ όψη της και θα απευθύνει σχετικά ερωτήματα στην ελληνική κυβέρνηση. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ενόψει όμως των νέων στοιχείων που τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου έθεσαν υπόψη της , η Επιτροπή προτίθεται να ζητήσει από το εμπλεκόμενο κράτος μέλος πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που έθιξαν  και θα ενημερώσει τα Αξιότιμα Μέλη για τα πορίσματά της».

Επίσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, για το θέμα του επικείμενου νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια, ο Επίτροπος Barnier, διατυπώνει ισχυρές επιφυλάξεις και προϋποθέσεις για την πιθανότητα να διαχειριστεί ο ΟΠΑΠ απ’ ευθείας και χωρίς διεθνή διαγωνισμό, τις νέες άδειες τυχερών παιχνιδιών, εν όψει των νέων εσόδων που προβλέπονται από το μνημόνιο από τα τυχερά παιχνίδια, αναφέροντας ότι:...
 «Στον βαθμό που οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμούς των θεμελιωδών ελευθεριών, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι περιορισμοί τέτοιων ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών, επιτρέπονται βάσει της Συνθήκης, εφόσον δεν συνεπάγονται διακρίσεις, δικαιολογούνται από έγκυρο δημόσιο συμφέρον, είναι αναγκαίοι και αναλογικοί και συνάδουν με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των σχετικών ερωτήσεων του ευρωβουλευτή και των απαντήσεων της Επιτροπής:

«Ερώτηση E-9057/2010 προς την Επιτροπή
Theodoros Skylakakis (PPE)

Θέμα:  Έρευνα για την παράταση της σύμβασης ΟΠΑΠ ΑΕ – ΙΝΤΡΑΛΟΤ

Με βάση δημόσια ανακοίνωση της εταιρίας ΟΠΑΠ ΑΕ, η εταιρία παρέτεινε την από 31/7/2007 σύμβασή της με την κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΛΟΤ για ένα επιπλέον έτος, με δυνατότητα επιπλέον παράτασης για ένα επιπλέον έτος, αναθέτοντας στην εν λόγω κοινοπραξία, πέραν των υπηρεσιών που κάλυπτε η προηγούμενη σύμβαση, την προμήθεια 20.000 τηλεοράσεων και 5.000 αποκωδικοποιητών, τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού για τις ανάγκες των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, τη διενέργεια νέων παιχνιδιών (που θα διενεργούνται μέσω ΤΑΧ και Monitor Games), με αμοιβή 8% επί του τζίρου .

Με δεδομένο ότι η Επιτροπή είχε ερευνήσει την απ’ ευθείας ανάθεση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΛΟΤ και είχε θέσει στο αρχείο τη σχετική καταγγελία (υπόθεση 2008/4888 η οποία αρχειοθετήθηκε), κατόπιν της υποσχέσεως της ΟΠΑΠ Α.Ε. ότι η σχετική σύμβαση περιλάμβανε δυνατότητα παράτασης ενός μόλις έτους (όχι δύο) σύμφωνα με το σχετικό Ιδιωτικό Συμφωνητικό του 2007, και ότι προτίθεται να εφαρμόζει στο εξής «τις γενικές αρχές του κοινοτικού δικαίου περί διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης», κατά τη διεξαγωγή όλων των διαγωνισμών προμηθειών και υπηρεσιών της εταιρείας, προτίθεται η Επιτροπή να ερευνήσει εκ νέου την υπόθεση αυτή; Θα πρέπει ιδίως να ληφθεί υπόψη ότι κανείς εκ των λόγων της αρχειοθέτησης (ειδικοί λόγοι ασφάλειας, ολοκλήρωση της σχετικής συμβάσεως) δεν δικαιολογεί την με απ’ ευθείας ανάθεση πραγματοποίηση προμηθειών κοινών υλικών όπως οι τηλεοράσεις και οι αποκωδικοποιητές, την υλοποίηση νέων παιχνιδιών σε άλλες πλατφόρμες, τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού κ.λπ. και ότι η σχετική πρακτική των διαρκών απ’ ευθείας αναθέσεων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με τη διαρκή παράταση συμβάσεων, αποτελεί προφανή παραβίαση των βασικών αρχών του κοινοτικού δικαίου.

Απάντηση του κ. Barnier εξ ονόματος της Επιτροπής (14.1.2010)

Η Επιτροπή θα ήθελε να ενημερώσει τα Αξιότιμα Μέλη ότι κίνησε πράγματι διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας  σε σχέση με την εν λόγω συμφωνία μεταξύ ΟΠΑΠ Α.Ε. και Intralot.
Για το λόγο αυτό, το Φεβρουάριο του 2009 απεστάλη προειδοποιητική επιστολή στο εμπλεκόμενο κράτος μέλος. Μετά την αξιολόγηση των απαντήσεων των ελληνικών αρχών και τη δέσμευση του ΟΠΑΠ για συμμόρφωση με τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης σε όλους τους μελλοντικούς διαγωνισμούς, η Επιτροπή έκλεισε την προαναφερόμενη υπόθεση τον Οκτώβριο του 2009.
Ενόψει όμως των νέων στοιχείων που τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου έθεσαν υπόψη της , η Επιτροπή προτίθεται να ζητήσει από το εμπλεκόμενο κράτος μέλος πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που έθιξαν  και θα ενημερώσει τα Αξιότιμα Μέλη για τα πορίσματά της».

«Ερώτηση E-9086/2010 προς την Επιτροπή Theodoros Skylakakis (PPE)

Θέμα:             ΟΠΑΠ Α.Ε.: Συμβατότητα είσπραξης εσόδων και νομολογίας ΔΕΚ, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας

Στη σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης μεταξύ Ελλάδος, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και κρατών μελών της ευρωζώνης, τα οποία εκπροσωπούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπονται νέες πηγές εσόδων της ελληνικής κυβερνήσεως, από τυχερά παιχνίδια (άδειες και δικαιώματα τυχερών παιχνιδιών), ύψους 700 εκατ. ευρώ το 2011 και 625 εκατ. ευρώ το 2012, έσοδα, η είσπραξη των οποίων αποτελεί μια εκ των προϋποθέσεων της εκταμίευσης  των δόσεων της εν λόγω συμβάσεως.

Στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης «ρύθμιση της αγοράς των παιγνίων», που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση, αναφέρεται ότι εξετάζεται η απ’ ευθείας ανάθεση αδείας διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών στο κρατικό μονοπώλιο (ΟΠΑΠ ΑΕ), με προκαθορισμένο κόστος ή προκαθορισμένη τιμή ανά άδεια.

Θεωρεί η προσυπογράφουσα τη δανειακή σύμβαση Επιτροπή ότι η για δημοσιονομικούς λόγους ανάγκη επείγουσας είσπραξης των ανωτέρω ποσών δικαιολογεί (ή θα έπρεπε να επηρεάσει) την επιλογή της απ’ ευθείας αναθέσεως στο κρατικό μονοπώλιο των εν λόγω αδειών;
Με δεδομένο τον καθοριστικό ρόλο της Επιτροπής στην υλοποίηση του προγράμματος σταθεροποίησης, αλλά και την ευθύνη της για τη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού δικαίου, θεωρεί η Επιτροπή ότι σε περίπτωση απ’ ευθείας ανάθεσης στο κρατικό μονοπώλιο συμβιβάζεται η είσπραξη των σχετικών εσόδων, που αποτελούν σημαντικό τμήμα του προγράμματος επείγουσας δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδος, με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (στην οποία υπάρχει αναφορά και στην πρόσφατη απόφαση C 64/08 της 9/9/2010), σύμφωνα με την οποία «οι περιορισμοί των θεμελιωδών ελευθεριών στον τομέα των τυχερών παιγνίων (σ.σ. που αιτιολογούν την απ’ ευθείας ανάθεση αδειών σε κρατικά μονοπώλια) πρέπει να εξυπηρετούν πράγματι τον σκοπό του περιορισμού των ευκαιριών συμμετοχής σε τυχερά παίγνια και όχι της εξευρέσεως μιας νέας πηγής εσόδων;

Απάντηση του κ. Barnier εξ ονόματος της Επιτροπής (13.1.2011)

Η Επιτροπή έχει υπογράψει εξ ονόματος των κρατών μελών της ευρωζώνης το Μνημόνιο Συμφωνίας (MoU) για τη δανειακή διευκόλυνση με σκοπό την υποστήριξη του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Η οικονομική ενίσχυση υπόκειται σε αυστηρούς όρους που παρακολουθούνται τακτικά από την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι όροι και οι προϋποθέσεις που περιγράφονται στο μνημόνιο συμφωνίας έχουν συμφωνηθεί μεταξύ, αφενός, της Ελλάδας και, αφετέρου, της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Με το MoU προβλέπεται η είσπραξη εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια (άδειες και δικαιώματα), τα οποία θα συμβάλουν στην επίτευξη των ετήσιων στόχων του προϋπολογισμού για το έλλειμμα. Εντούτοις, το MoU δεν διευκρινίζει τις πρακτικές διαδικασίες συγκέντρωσης των ως άνω εσόδων μέσω της άμεσης ανάθεσης αδειών για τη λειτουργία τυχερών παιχνιδιών στο κρατικό μονοπώλιο (ΟΠΑΠ Α.Ε.).

Η Επιτροπή αποφεύγει τις εικασίες για το κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο απευθείας ανάθεσης άδειας εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών στο συγκεκριμένο κρατικό μονοπώλιο με καθορισμένη τιμή για κάθε άδεια. Στον βαθμό που οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμούς των θεμελιωδών ελευθεριών, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι περιορισμοί τέτοιων ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών, επιτρέπονται βάσει της Συνθήκης, εφόσον δεν συνεπάγονται διακρίσεις, δικαιολογούνται από έγκυρο δημόσιο συμφέρον, είναι αναγκαίοι και αναλογικοί και συνάδουν με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το Ισραήλ αναγνώρισε την ελληνική ΑΟΖ πριν καν την ανακηρύξει η Ελλάδα!

Μπορεί η Ελλάδα να μην αναγνωρίζει την ΑΟΖ της, αλλά πρόλαβε και την αναγνώρισε το Ισραήλ! Στους χάρτες που έδωσε στην δημοσιότητα το Τελ Αβίβ αναγνωρίζεται 100% η ελληνική ΑΟΖ, η οποία συνεχίζεται με την ΑΟΖ της Κύπρου! Δηλαδή, αναγνωρίζεται (το έτσι ή αλλιώς γεγονός) ότι το Καστελόριζο επεπτείνει την ελληνική ΑΟΖ μέχρι το όριο της ΑΟΖ της Κύπρου.

Οι χάρτες δόθηκαν και στην ελληνική πολιτική ηγεσία, περιγράφοντας την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό ο αγωγός αυτός θα πρέπει να...
 διασχίζει την θαλάσσια περιοχή που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στην θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου χάρις την ύπαρξη του Καστελορίζου, της Ρώ και της Μεγίστης.

Επομένως με την πρόταση τους αυτοί, οι Ισραηλινοί με σαφή τρόπο αναγνωρίζουν την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή και δίνουν στην Ελλάδα ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για το συγκεκριμένο θέμα. Πρακτικά δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό ενεργειακό μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τις ΗΠΑ να βάζουν την … εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης!

Το ζητούμενο πια δεν είναι αν η Ελλάδα έχει κοινά συμφέροντα με χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας αλλά πως θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσεις τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας αφού στα τέλη Απριλίου οι Ισραηλινοί θα γνωρίζουν την ποσότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν και αν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το κοίτασμα.Συζήτηση για το θέμα είχαν χτές ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβιγκτορ Λίμπερμαν.

πηγή: sofokleous10

Στη Συμμαχία και ο Δαμιανός

Στην Δημοκρατική Συμμαχία προσχώρησε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Δαμιανός. Ακολουθεί η επιστολή του προσχώρησης.

«Η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και κυρίως οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας για να την ξεπεράσουμε, με πολιτικές που θα μας απαλλάξουν οριστικά από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις που μας οδήγησαν σε αυτή, επιβάλλουν αλλαγή πορείας σε μια σειρά από πράγματα που θεωρούσαμε μέχρι τώρα δεδομένα. Αυτό αφορά την κοινωνία μας, αλλά και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.

Παρακολούθησα την ίδρυση και τα πρώτα δείγματα γραφής της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Διαπιστώνω ότι ...
δημιουργείται ένα νέος πολιτικός χώρος, από ανθρώπους αποφασισμένους να πουν αλήθειες, να πουν τα πράγματα με το όνομα τους, να δουλέψουν  προς την κατεύθυνση των σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται ο τόπος. Να σταθούν με ρεαλισμό και υπευθυνότητα απέναντι στο λαϊκισμό  και το φόβο του πολιτικού κόστους που τόσα δεινά έφεραν στον τόπο.

Αποφάσισα να προσχωρήσω στη Δημοκρατική Συμμαχία και δίπλα στην Ντόρα Μπακογιάννη και τα νέα στελέχη που την ακολουθούν, να προσθέσω την εμπειρία και τις ιδέες μου».

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Συγκροτήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Δύο Θρακιώτισσες δίνουν το παρών!!!

Με απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη, συγκροτήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή του Ιδρυτικού Συνεδρίου του κινήματος, όπου σ’ αυτήν συμμετέχουν δύο Θρακιώτισσες! Η εκπαιδευτικός Μάγδα Γιαμουστάρη από την Ροδόπη στον Τομέα Προγραμματικών Κατευθύνσεων και η υπάλληλος της ΔΕΗ Αιμιλία Κασιμάτη από τον Έβρο στον Τομέα Οργανωτικού. Επίσης από την Καβάλα συμμετέχει και ο ιδιωτικός υπάλληλος Παντελής Ηλιάδης στον Τομέα Οργανωτικού.
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ορίσθηκε ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ στην επιτροπή συμμετέχουν 113 μέλη. Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής κατανέμονται σε τέσσερεις τομείς που θα έχουν ως αντικείμενο την προετοιμασία του καταστατικού του κινήματος, την επεξεργασία των προγραμματικών κατευθύνσεων, τη χάραξη της στρατηγικής και πολιτικής δράσης και την οργανωτική συγκρότηση και προετοιμασία.
Σύμφωνα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του κινήματος στο Ιδρυτικό Συνέδριο θα εισαχθούν οι ακόλουθες καινοτομίες:
• Στον προσυνεδριακό διάλογο θα συμμετέχουν προσωπικότητες και ειδικοί που δεν συνδέονται με το κίνημα και θα συμβάλλουν με τις απόψεις τους στη σύνθεση.
• Θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες ώστε να έχει χαρακτήρα ηλεκτρονικού Συνεδρίου. Σημαντικό μέρος του προσυνεδριακού διαλόγου θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα και ηλεκτρονικής συμμετοχής ομιλητών & συνέδρων στις προσυνεδριακές συνδιασκέψεις, αλλά και διεξαγωγής ηλεκτρονικών προσυνεδριακών ημερίδων και καταγραφή με συγκεκριμένη επεξεργασία των τάσεων & απόψεων στο διαδίκτυο.
• Έμπρακτη εφαρμογή των δημοκρατικών διαδικασιών, με δικαίωμα υποβολής τροπολογιών και ηλεκτρονική ψηφοφορία ανά τροπολογία, επί όλων των βασικών κειμένων που θα προετοιμάσει το Συνέδριο (προγραμματικές κατευθύνσεις, καταστατικό, κατευθύνσεις στρατηγικής και πολιτικής δράσης).
• Θα αποφασισθούν στοχευμένες αναπτυξιακές κατευθύνσεις ανά περιφέρεια, τις οποίες θα προετοιμάσουν οι περιφερειακές συνδιασκέψεις.
• Θα διατυπωθούν συγκεκριμένες και επεξεργασμένες προτάσεις σε επίπεδο σχεδίου έργου (project plan). Εκτός του προγραμματικού περιγράμματος, για τις πιο σημαντικές επί μέρους προτάσεις, θα υπάρχει βασική οικονομοτεχνική επεξεργασία, έτσι ώστε να φθάνουν σε επίπεδο σχεδίου έργου (project plan), ώριμου για διοικητική εφαρμογή.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Αν επισπευθούν οι διαδικασίες, τον ερχόμενο Οκτώβριο θα μπορέσουν να ξεκινήσουν γεωτρήσεις για φυσικό αέριο από την αμερικανική εταιρεία Noble στο οικόπεδο 12 στην κυπριακή ΑΟΖ», υποστηρίζει, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο διευθυντής Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Σόλων Κασίνης...

«Το κοίτασμα αυτό συγκρίνεται ευνοϊκά με το αέριο, που εντοπίστηκε στην περιοχή Ταμάρ του Ισραήλ και η αξιοποίησή του πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα», λέει ο κ. Κασίνης και διευκρινίζει ότι δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση από ισραηλινής πλευράς για προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο (με συγκεκριμένες ποσότητες και τιμές), αλλά ότι ισραηλινές εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον για συνεργασία.
Για το ίδιο ζήτημα ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Χαράρι δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση από τους Ισραηλινούς.

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Κατά των πρόωρων εκλογών τάχθηκε κατηγορηματικά το Σάββατο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία περιοδεύει στην Κρήτη με στόχο την προπαρασκευή συνεδρίου του κόμματός της για τον ερχόμενο Μάιο.Η κ. Μπακογιάννη τοποθετήθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας πως αν και θα ευνοούσαν το κόμμα της «δεν θα γίνουν, διότι η χώρα δεν είναι έτοιμη, αλλά και το ΔΝΤ δε θα επιτρέψει να μπει η Ελλάδα σε μία τέτοια περίοδο που θα επιβαρύνει την κατάσταση της χώρας...
Πάντως, αν γίνουν, Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι έτοιμη, είτε με λίστες είτε χωρίς, να αντιμετωπίσει την πρόκληση των εκλογών. Το κόμμα μας θα είναι στη βουλή, όποτε και αν γίνουν εκλογές, με ποσοστό μάλιστα που θα εκπλήξει πολλούς ακόμα και τους δημοσκόπους», είπε.Απηύθυνε, εξάλλου, κάλεσμα σε όλους όσοι πιστεύουν στην ιδέα και τους στόχους της Δημοκρατικής Συμμαχίας να εγγραφούν ως νέα μέλη, τονίζοντας πως κυρίαρχο είναι η δημιουργία νεολαίας. «Η ΔΗΣΥ έχει στόχο να απευθυνθεί στους νέους οι οποίοι απορρίπτουν τους πολιτικούς, τους αποθαρρύνει η ιδέα της πολιτικής. Εμείς πρέπει να τους πείσουμε πως η δημοκρατία στηρίζεται στη συμμετοχή».Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι από τις 30 Ιανουαρίου ξεκινά και η οικονομική ενίσχυση του κόμματος. Τα μέλη, με πέντε ευρώ, θα αποκτούν κάρτα μέλους, η οποία μεταξύ άλλων, θα τους δίνει τη δυνατότητα, μέσω της συμμετοχής τους σε ένα τηλεφωνικό πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας, να επικοινωνούν δωρεάν μεταξύ τους.

Πηγή: fimotro

Οι αρχιτέκτονες του κρατισμού στην Ελλάδα είναι ακόμη εδώ… Ενωμένοι και δυνατοί


…και για να ακριβολογούμε από τα Ευρωομόλογα! Εντυπωσιάζει, πραγματικά, η πρεμούρα των δυνάμεων του κρατισμού στην πατρίδα μας για να εκδοθεί ευρωομόλογο. Το μεν ΠΑΣΟΚ άνοιξε τον χορό με το να ζητήσει πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα (!) ενώ το γαλάζιο ΠΑΣΟΚ έσπευσε να υπερθεματίσει αναδεικνύοντας το ευρωομόλογο σε κεντρικό άξονα της πολιτικής του, παραμερίζοντας τα αδέξια «ξόρκια» του περί μηδενισμού του ελλείμματος σε 12 άτοκες δόσεις!

Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα πως πράσινοι και βένετοι δεν έχουν απολύτως καμία διάθεση να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τα προβλήματα του χρεοκοπημένου ελληνικού κράτους. Μόνο με την ιδέα της δυνατότητας ενός νέου ατέρμονου κύκλου δανεισμού, που υποκρύπτει το ευρωομόλογο, αναστατώθηκαν. Οι αγαστοί συνέταιροι στην διαχείριση του κράτους, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της, επί θύραις, χρεοκοπίας, «καρβέλια» ονειρεύονται, ξανά. «Καρβέλια» ζυμωμένα με τον μόχθο του Γερμανού φορολογούμενου, τον οποίο ελπίζουν να εξαπατήσουν για άλλη μια φορά, για να θρέψουν τα αχόρταγα κεφάλια της λερναίας Ύδρας των ΔΕΚΟ, δημοσίου, συνδικαλιστών και λοιπών μελών της ιδιότυπης αυτής "παρασιτικής" συνομοταξίας κρατιστών.

Η κυβέρνηση «ξεγυμνώνεται» για τα καλά. Αποδεικνύεται πως ουδέποτε υπήρξε όραμα της η λήψη των απαραίτητων δομικών μέτρων που θα καθιστούσαν την ελληνική οικονομία δυναμική και ανταγωνιστική. Αντίθετα, το όραμα της ήταν πάντοτε η λήψη ορισμένων εξωραϊστικών μέτρων που θα έριχναν στάχτη στα μάτια των ξένων και θα επέτρεπαν στο πάρτι να συνεχισθεί. Αντί να αδράξει την ευκαιρία για να μειώσει μια και καλή το τεράστιο, αδηφάγο και αντιπαραγωγικό κράτος, κρύβεται πίσω από το δάκτυλο της αναζητώντας προσχήματα για να καθυστερεί, αναβάλλει ή ακυρώνει τις όποιες μεταρρυθμίσεις της επιβάλλει η τρόικα.

Σκοπός της κυβέρνησης δεν υπήρξε ποτέ η εξυγίανση του δημόσιου τομέα. Σκοπός της ήταν, εξ αρχής, η διαχείριση της εξουσίας και η λήψη των ελαχίστως δυνατόν μέτρων για να παραταθεί στο μέγιστο δυνατό η παραμονή της στην εξουσία. Η νομή της εξουσίας υπήρξε εξ’ άλλου πάντα το άθλημα στο οποίο, παραδοσιακά, πρωταγωνιστούσε το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, η ευκαιρία να ανοίξουν ξανά οι κρουνοί του διεθνούς δανεισμού της χώρας μέσω του ευρωομολόγου, δεν μπορούσε να βρει παρά θερμούς υποστηρικτές. Αυτή ήταν εξ’ άλλου και η στρατηγική της κυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή που η χώρα μπήκε σε επιτήρηση τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου όσο και άλλα στελέχη του οικονομικού του επιτελείου δικαίωναν τα «σκληρά» μέτρα με το επιχείρημα ότι «θα μας επιτρέψουν να βγούμε στις αγορές (να ξανα-δανειστούμε δηλαδή ) σε μερικά χρόνια».

Για την δε αντιπολίτευση… «ποιος τη χάρη της»! Για το κόμμα που επένδυσε στην χρεοκοπία της χώρας, με στόχο την φθορά της κυβέρνησης και την επαναφορά του στην εξουσία, το ευρωομόλογο αποτελεί «μάνα εξ ουρανού»! . Τρίβουν τα χέρια τους στην Ρηγίλλης με την ιδέα της επιστροφής σε μια εξουσία όπου τα ευρωομόλογα θα παράσχουν την δυνατότητα για πλούτο και χλιδή! Ήδη ξεσκονίζουν τα καλά τους τραπεζομάντηλα και γυαλίζουν τις χρυσές κουτάλες τους. Οι πιο βιαστικοί φόρεσαν ήδη και τις μεταξωτές τους σαλιάρες.

Οι αρχιτέκτονες του κρατισμού στην Ελλάδα είναι ακόμη εδώ… Ενωμένοι και δυνατοί. Πράσινοι και μπλε, με ροζ και κόκκινες βούλες… Δεν πήραν κανένα μάθημα από την κρίση… Εξ’ άλλου τον λογαριασμό τον πλήρωσαν οι άλλοι… Τα γνωστά κορόιδα, καλέ… Αυτοί του ιδιωτικού τομέα... Αυτοί που δούλευαν για να πληρώνουν τους φόρους τους ώστε να μπορεί να τρέφεται το δημόσιο, αυτοί που πληρώνουν τις, τακτικές πια, έκτακτες εισφορές, αυτοί που λούζονται όλη την ανεργία, την ανασφάλεια, τον ευτελισμό. Τα κορόιδα που δεν κατάφεραν να χωθούν σε μια χρυσοφόρα θέση στη δημόσιο, αυτοί που δεν συμπεριελήφθησαν ποτέ ανάμεσα στα «δικά μας» παιδιά.

Όμως τώρα πλησιάζει η ώρα να ξεχαστούν όλα αυτά. Πλησιάζει η ώρα του Ευρωομόλογου. Πλησιάζει η στιγμή που οι "κουτόφραγκοι" θα ξανανοίξουν τους κρουνούς του φτηνού δανεισμού και τα εγχώρια "σαρκοβόρα" θα ορμήσουν ξανά στο πλούσιο γεύμα τους. Προς στιγμήν νόμισαν πως το παραμύθι έλαβε τέλος, μα τώρα τα πονηρά τους μάτια γυαλίζουν εκ νέου και τα σάλια τους άρχισαν να τρέχουν ξανά. Μύρισε φρέσκο αίμα στον κάμπο… Το Ευρωομόλογο είναι κοντά!
Πηγή: ganast.blogspot.com

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Παρουσίαση του βιβλίου του Α. Ανδριανόπουλου...

ΕΠΙΓΟΝΟΙ: Ανδρέας ΑνδριανόπουλοςΟ Χώρος Πολιτισμού PassPORT και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη
έχουν την ευχαρίστηση να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου
του συγγραφέα ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ με τίτλο ΕΠΙΓΟΝΟΙ.
Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011, στις 20:30, στον Χώρο Πολιτισμού PassPORT
(Καραΐσκου 119, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι: Δημήτρης Κατσικάρης & Νότης Ανανιάδης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: • ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ, Σόλωνος 98 – 106 80 Αθήνα,
http://www.livanis.gr/ – e-mail: webmaster@livanis.gr Tηλ.: 210 3661212, 210 3661209,
Μαρία Kουκουβίνου & Ευτυχία Xατζοπούλου • PassPORT Xώρος Πολιτισμού, Tηλ.: 210 4296401

O Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

Ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης ορίσθηκε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας ύστερα από απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη...
Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από 113 μέλη, που κατανέμονται σε τέσσερεις τομείς και θα έχουν ως αντικείμενο την προετοιμασία του καταστατικού του κινήματος, την επεξεργασία των προγραμματικών κατευθύνσεων, τη χάραξη της στρατηγικής και πολιτικής δράσης και την οργανωτική συγκρότηση και προετοιμασία.

Πηγή:fimotro

Να μειωθεί άμεσα η χρηματοδότηση των κομμάτων

Θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας σχετικά με την πρωτοβουλία αλλαγής του πλαισίου χρηματοδότησης των κομμάτων:
«Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, το «πόθεν έσχες» και τα οικονομικά των βουλευτών είναι πλέον αναγκαία. Όσο όμως θα διαρκεί ο διάλογος και η διαβούλευση, η κυβέρνηση μπορεί να πάρει μερικά άμεσα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση:

Πρώτον, να μειώσει, τώρα, τη χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011 κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, από τα 75 εκ. ευρώ στα 55 εκ. Ευρώ, και μπορεί να χρηματοδοτήσει με αυτό το ποσό την αύξηση του ΕΚΑΣ όπως έχω προτείνει στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Δεύτερον,...
 με τροπολογία να σταματήσει αμέσως ο δανεισμός των πολιτικών κομμάτων από τις κρατικές τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις πέραν αυτής της βουλευτικής περιόδου.

Τρίτον, να γίνει πλήρης εκκαθάριση των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές την τελευταία δεκαπενταετία.

Θα περιμένουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά ας είναι σαφές ότι στόχος πρέπει να είναι να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία στο νέο πλαίσιο για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες από ποιόν χρηματοδοτούνται τα κόμματα, με ποια ποσά και πού τα ξοδεύουν. Επίσης ότι δεν μπορεί, μέσω του όποιου συστήματος χρηματοδότησης, να ποδηγετείται και να προκαταλαμβάνεται η βούληση του λαού.»