Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης
Με αποκλειστικές τους δηλώσεις στο Real.gr οι κύριοι Κοντογιάννης και Αυγενάκης απαντούν στα σενάρια που τους θέλουν να αποχωρούν από την Δημοκρατική Συμμαχία.
Ο Γ. Κοντογιάννης δεν διαψεύδει το γεγονός ότι τον πλησίασαν στελέχη της Συγγρού προκειμένου να επιστρέψει στην ΝΔ. «Ποτέ δεν έπαψα να έχω επαφές με συναδέλφους από όλο το φάσμα της κεντροδεξιάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να εγκαταλείψω το κόμμα στο οποίο ανήκω.
Ο Λ. Αυγενάκης κάνει λόγο για ενορχηστρωμένο σχέδιο το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. "Αναγκάζομαι να διαψεύδω καθημερινά στοχευμένα και ενορχηστρωμένα σχόλια, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα".
Ο βουλευτής Ηρακλείου αναφέρεται στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων και των δανείων που έχουν πάρει. «Είναι τουλάχιστον προκλητικό να ζητούν κομματικοί σχηματισμοί ρυθμίσεις για τα δάνεια που έχουν εισπράξει, αντί να επεξεργάζονται ρυθμίσεις για τα δάνεια των ιδιωτών που - ένεκα της ύφεσης – κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν στο σύνολό τους επισφαλή, ενώ απειλούν με έλλειψη ρευστότητας ολόκληρη την αγορά» τονίζει χαρακτηριστικά στο Real.gr ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Την ίδια ώρα ο Γ. Κοντογιάννης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις ως «ασπίδα» απέναντι στην φτώχεια. Ο βουλευτής Ηλείας μεταξύ άλλων προτείνει την μείωση των στεγαστικών δανείων με επιδότηση του επιτοκίου 2,5 μονάδων για μια πενταετία και την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης,
Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις των δύο βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο Real.gr
Γ. Κοντογιάννης βουλευτής Ν. Ηλείας
Ερώτηση: Τι απαντάτε στα σενάρια που σας θέλουν να επιστρέφετε στην ΝΔ; Σας έχουν πλησιάσει στελέχη της ΝΔ;
Γ. Κοντογιάννης: Δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει κάτι προς ανακοίνωση. Ποτέ δεν έπαψα να έχω επαφές με συναδέλφους από όλο το φάσμα της κεντροδεξιάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να εγκαταλείψω το κόμμα στο οποίο ανήκω. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα κατέβει αυτόνομη στις εκλογές και πιστεύω ότι θα διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.
Ερώτηση: Πρόσφατα παρουσιάσατε τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την προστασία των πολιτών από την φτώχεια. Μία πρόταση 14 σημείων που μεταξύ άλλων ζητάτε να μειωθούν τα στεγαστικά δάνεια με επιδότηση του επιτοκίου 2,5 μονάδων για μια πενταετία, Γιατί πιστεύετε πως δεν εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα από την κυβέρνηση;
Γ. Κοντογιάννης: «Είναι γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από τη φτώχεια. Χιλιάδες, δυστυχώς, συνάνθρωποί μας βρίσκονται στο όριο ή και κάτω από το όριο της φτώχειας. Η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να μείνει ως έχει.
Ως Δημοκρατική Συμμαχία θεωρούμε ότι στην παρούσα δυσμενή συγκυρία είναι ταυτόχρονα ευκαιρία και αναγκαιότητα να τεθούν οι βάσεις μιας κοινωνίας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ένα λειτουργικό και δίκαιο σύστημα κοινωνικής μέριμνας, που προστατεύει τους ασθενέστερους και αποζημιώνει δίκαια τους «χαμένους» των μεγάλων αλλαγών.
Κατέθεσα 14 μέτρα που είναι ρεαλιστικά, υπό την έννοια ότι συμβαδίζουν με την οικονομική κατάσταση της χώρας και ταυτόχρονα ενισχύουν σημαντικά οικονομικά κοινωνικές ομάδες που είτε διαμορφώνουν με τη δράση τους το οικονομικό κλίμα είτε είναι ευάλωτες στις αλλαγές που συντελούνται.
Επιγραμματικά αναφέρω τα σημαντικότερα εξ αυτών:
Επιγραμματικά αναφέρω τα σημαντικότερα εξ αυτών:
• Μείωση των στεγαστικών δανείων με επιδότηση του επιτοκίου 2,5 μονάδων για μια πενταετία,
• Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης,
• Κοινωνική ενίσχυση 400 ευρώ το μήνα σε 500.000 νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και το κύριο εισόδημα του νοικοκυριού προέρχεται από μέλος που είναι κάτω των 60 ετών
• Κατάργηση των μη ανταποδοτικών πόρων υπέρ τρίτων ώστε να φθηνύνουν προϊόντα και υπηρεσίες.
• Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, με μείωση των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% και κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για νέες επιχειρήσεις και για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω από 30 ετών,
• Λιγότεροι φόροι και να τους πληρώνουν όλοι.
• Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης,
• Κοινωνική ενίσχυση 400 ευρώ το μήνα σε 500.000 νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και το κύριο εισόδημα του νοικοκυριού προέρχεται από μέλος που είναι κάτω των 60 ετών
• Κατάργηση των μη ανταποδοτικών πόρων υπέρ τρίτων ώστε να φθηνύνουν προϊόντα και υπηρεσίες.
• Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, με μείωση των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% και κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για νέες επιχειρήσεις και για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω από 30 ετών,
• Λιγότεροι φόροι και να τους πληρώνουν όλοι.
Πέρα όμως από αυτά υπάρχει και το ζήτημα με τις πιστωτικές κάρτες. Δεν είναι δυνατόν τα επιτόκια να παραμένουν στο 17% και οι πολίτες να έχουν χάσει περίπου το 50% των εισοδημάτων τους. Πώς θα αποπληρώσουν τις κάρτες; Αλλά και με τα στεγαστικά. Πώς θα αποπληρωθούν; Θα κάνουν οι τράπεζες κατασχέσεις ακινήτων; Δεν καταλαβαίνουν ότι με τον τρόπο αυτόν θα καταρρεύσει και η αγορά ακινήτων; Και τις κάρτες με τα μειωμένα εισοδήματα δεν θα καταφέρουν ποτέ οι καταναλωτές να τις αποπληρώσουν. Πρέπει με καλή θέληση να βρεθεί μια λύση. Δεν ζητώ να χαρισθούν τα δάνεια και τα χρωστούμενα από τις κάρτες. Ζητώ να ρυθμιστούν με βάση τα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα».
Λευτέρης Αυγενάκης βουλευτής Ν. Ηρακλείου
Ερώτηση: Είσαστε ο βουλευτής που ξεκίνησε και συνεχίζει την έρευνα για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων και τα δάνεια που έχουν πάρει όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα; Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκαν τον Ευ. Βενιζέλο οι υπεύθυνοι των οικονομικών ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ζήτησαν να γίνει διακανονισμός για τα δάνεια. Έχετε κάποιο σχόλιο γι αυτό;
Λ. Αυγενάκης: «Θα ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας και θα σας απαντήσω πως είναι τουλάχιστον προκλητικό να ζητούν κομματικοί σχηματισμοί ρυθμίσεις για τα δάνεια που έχουν εισπράξει, αντί να επεξεργάζονται ρυθμίσεις για τα δάνεια των ιδιωτών που - ένεκα της ύφεσης – κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν στο σύνολό τους επισφαλή, ενώ απειλούν με έλλειψη ρευστότητας ολόκληρη την αγορά. Αυτή η προνομιακή προσέγγιση πρέπει να σταματήσει. Για αυτόν ακριβώς το λόγο κατέδειξα με πλείστες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις την ασυδοσία που επικρατούσε στις κρατικές επιχορηγήσεις, προτείνοντας μάλιστα και τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για το πολιτικό χρήμα.. Η λογική «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» στην πολιτική θα εκλείψει νομοτελειακά».
Ερώτηση:Τι απαντάτε στα σενάρια που βλέπαν σχεδόν καθημερινά το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για προσχώρηση σας στην ΝΔ ή για αποχώρησή σας από τη Δημοκρατική Συμμαχία με προορισμό κάποιο άλλο κόμμα.
Λ. Αυγενάκης: «Αυτές οι διαρροές – διότι για διαρροές πρόκειται – είναι αήθεις επιθέσεις προς το πρόσωπό μου, αλλά και προς την Δημοκρατική Συμμαχία. Τέτοιου είδους μικροπολιτικές οδήγησαν το πολιτικό σύστημα στη σημερινή καθολική αναξιοπιστία, από το σύνολο των Eλλήνων πολιτών. Αναγκάζομαι να διαψεύδω καθημερινά στοχευμένα και ενορχηστρωμένα σχόλια, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτή η επίθεση όμως αποδεικνύει την δυναμική που έχει αποκτήσει η Δημοκρατική Συμμαχία. Αν πιστεύουν πως χτυπώντας το δυνατό άλογο θα κερδίσουν τη κούρσα, θα πρέπει να είναι έτοιμοι για δυσάρεστες εκπλήξεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου