Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Ερώτηση Ντ. Μπακογιάννη για τους ιδιώτες ομολογιούχους


Επίκαιρη ερώτηση Ντόρας Μπακογιάννη στον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο
Θέμα: «Οι κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου βιώνουν μια πρωτόγνωρη αδικία»
Η μετατροπή του PSI από εθελοντική σε υποχρεωτική, είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη ενός υψηλού ποσοστού συμμετοχής που ξεπέρασε το 90% και συνέβαλε αποφασιστικά στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στην αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας.
Ωστόσο, με την υποχρεωτική συμμετοχή αναγκάστηκαν να «κουρευτούν» και οι ομολογιακοί τίτλοι, φυσικών προσώπων ιδιωτών. Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, που εμπιστεύτηκαν τους κόπους μιας ζωής σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και τώρα άναυδοι παρακολουθούν, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις να βρίσκονται ζημιωμένοι. Περισσότεροι από 11.000 αποταμιευτές, χάνουν έναν σημαντικό μέρος του αρχικού τους κεφαλαίου.
Αυτό αποτελεί, μια πρωτόγνωρη αδικία. Οι άνθρωποι αυτοί επένδυσαν τις αποταμιεύσεις τους στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος τη στιγμή που χιλιάδες άλλοι προσέτρεξαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Σήμερα βιώνουν τον απόλυτο εμπαιγμό.
Ως εκ τούτου, αυξάνεται σημαντικά το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη και απαξιώνεται ακόμα περισσότερο η αξιοπιστία της χώρας, δίνοντας το μήνυμα ότι το κράτος δε μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και τις εγγυήσεις που έχει δώσει, οδηγώντας χιλιάδες μικροεπενδυτές στην απόγνωση.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:
1. Υπάρχει σχέδιο για την αποκατάσταση των ομολογιούχων ιδιωτών του ελληνικού δημοσίου;
2. Ποιες είναι οι λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη αδικία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου