Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις από το κύκλωμα της Θεσσαλονίκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Να γίνουν επώνυμα τα δελτία του ΟΠΑΠ για να σταματήσει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»

«Η νέα υπόθεση εμπορίας κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ και της χρησιμοποίησής τους για την κάλυψη της φοροδιαφυγής και το ξέπλυμα χρήματος, που αποκαλύφθηκε μετά την εξάρθρωση ενός ακόμη μεγαλο-κυκλώματος εγκληματιών, αποδεικνύει την τεράστια έκταση που έχουν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις διαφθοράς στην Ελλάδα. Το πρόσφατο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες παρόμοιες υποθέσεις που εδώ και χρόνια αποκαλύπτονται, χωρίς κανένας (υπ. Οικονομικών, διοίκηση ΟΠΑΠ, ελεγκτικές αρχές, πολιτικά κόμματα), να αντιδρά ή να προτείνει το αυτονόητο: Την άμεση καθιέρωση επώνυμων δελτίων στον ΟΠΑΠ. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Το 2005 έλληνας μεγαλέμπορος ναρκωτικών ομολόγησε ότι μέσω κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ νομιμοποιούσε χρήματα που προέρχονταν από εμπόριο ναρκωτικών.
- Το 2007 διαπιστώθηκε ότι, δημόσιος λειτουργός που υπηρετούσε σε θέση σχετική με τον έλεγχο τυχερών παιγνίων, αγόραζε κερδισμένα δελτία ΟΠΑΠ για να δικαιολογήσει υπέρογκα ποσά που απέκτησε από παρανομίες. Το 2009 αποκαλύφθηκε ότι κύκλωμα πορνείας ξέπλυνε χρήματα μέσω ΟΠΑΠ.
- Το 2011 κατά την εξάρθρωση ελληνικού "κλώνου" της ρωσικής και γεωργιανής μαφίας βρέθηκαν στην κατοχή τους δεκάδες κερδισμένα δελτία ΟΠΑΠ και βεβαιώσεις κερδών υπέρογκων ποσών, που χρησίμευαν για ξέπλυμα χρήματος.
- Το 2011 ο ΣΔΟΕ εντοπίζοντας γιατρούς και δικηγόρους να δικαιολογούν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ μέσω κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ, αναρωτήθηκε "πώς είναι δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος να κερδίζει τεράστια ποσά την ίδια μέρα, παίζοντας δελτία τρείς ή τέσσερις διαφορετικές περιοχές της χώρας, ταυτόχρονα".
Αυτά είναι ορισμένα μόνο περιστατικά, που αποτελούν μέρος της κορυφής του παγόβουνου σε σχέση με το μέγεθος και το εύρος αυτής της σκανδαλώδους υπόθεσης.
Γι' αυτό, επαναλαμβάνω πως είναι ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνησης και του κυρίου μετόχου του ΟΠΑΠ, που είναι ακόμα το ελληνικό κράτος, να θέσει άμεσα τέλος σε αυτή την αθλιότητα, θεσπίζοντας το επώνυμο δελτίο στον ΟΠΑΠ (σε συνδυασμό με κάρτα παίκτη για να καλύπτονται και τα μικρά στοιχήματα), που θα κατατίθεται ηλεκτρονικά σε ένα κεντρικό σύστημα, πριν την έκδοση των αποτελεσμάτων. Κάτι που θα έπρεπε ήδη να ισχύει και για λόγους προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό στον τζόγο, γιατί χωρίς την επίδειξη ταυτότητας δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ηλικία του παίκτη. Παράλληλα θα πρέπει να υποστούν έκτακτο και αναλυτικό φορολογικό έλεγχο όλοι όσοι έχουν υποχρέωση Πόθεν Έσχες και το δικαιολογούν με μεγάλα ποσά που εμφανίζονται να κέρδισαν σε τυχερά παιγνίδια.
Δεν είναι δυνατόν ο κ. Βενιζέλος να απαιτεί την πληρωμή εξοντωτικών κεφαλικών φόρων (το «χαράτσι» της ΔΕΗ) από εκατομμύρια Έλληνες και να αφήνει αχαλίνωτο το «πλυντήριο βρώμικου χρήματος» μέσω των ανωνύμων δελτίων του ΟΠΑΠ.
Τέλος, πρέπει και οι αρμόδιες δικαστικές και διοικητικές αρχές, που έχουν την αρμοδιότητα για το οικονομικό έγκλημα και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου