Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Ο Τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη με τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μ. Βορίδη


Ο Τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη με τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μ. Βορίδη, στο κτίριο του ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ., για να συζητήσουν διεξοδικά θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του.
Συγκεκριμένα, για το θέμα του ανοίγματος του επαγγέλματος των αυτοκινητιστών, ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως η Δημοκρατική Συμμαχία ήταν και είναι υπέρ του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Ιδιαίτερα για το θέμα των ταξί όμως, η διαδικασία θα πρέπει να γίνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, με όρους και διαδικασίες που ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Θα πρέπει βέβαια να ληφθούν υπόψη όλες οι τοπικές ιδιαιτερότητες, όπως η αύξηση της κίνησης σε περιόδους υψηλής τουριστικής κίνησης. Οι όροι αυτοί θα πρέπει να είναι γνωστοί και συμφωνημένοι, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εμπλεκόμενων φορέων.
Είμαστε στη διάθεσή του Υπουργείου για διάλογο και συνεργασία, καθώς και για κατάθεση προτάσεων που ευνοούν το γόνιμο διάλογο. Τα θλιβερά περιστατικά που συνέβησαν το καλοκαίρι με τις παρατεταμένες κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών δεν πρέπει επ' ουδενί να επαναληφθούν.
Ο κ. Βορίδης ευχαρίστησε τη Δημοκρατική Συμμαχία για τη δημιουργική της συμβολή, για τις δημιουργικές της προτάσεις και για τον θετικό τρόπο που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στο θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 27/1/2012 επίκειται συνάντηση στο ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. με εκπροσώπους της Τρόικα, για ζητήματα που αφορούν διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.
Όσον αφορά το θέμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) στο ΙΤΕ Ηρακλείου και τη διαφαινόμενη αποδυνάμωσή του, εξαιτίας της μεταφοράς της έδρας στην Αθήνα, ο Βουλευτής Ηρακλείου δήλωσε πως αν και αν δεν αμφισβητούνται οι προθέσεις του Υπουργού ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. κ. Βορίδη, εντούτοις, ασχολείται με το θέμα μόνο δύο μήνες, από την μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ενώ όλοι οι Κρητικοί, παλεύουν για τον ENISA εδώ και δέκα χρόνια.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Δικτύων, ο μοναδικός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ως έδρα την Ελλάδα, βρίσκεται από το 2003 στο Ηράκλειο, καθώς αναγνωρίστηκε ο πρωτοποριακός ρόλος του ΙΤΕ του πανεπιστημίου Κρήτης, στην έρευνα και την τεχνολογία αιχμής.
Παρά το γεγονός όμως, ότι εδώ και ένα χρόνο υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια να μεταφερθεί ο οργανισμός εκτός Ελλάδας, με το πρόσχημα των ελάχιστων πτήσεων από το Ηράκλειο, στο εξωτερικό, τόσο η απερχόμενη, όσο και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, όχι μόνο δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για να θωρακίσουν την παραμονή του ENISA στην περιφέρεια Κρήτης, αλλά φαίνεται ότι με τις αποφάσεις τους, επιτρέπουν την «προσωρινή» μεταφορά του στην Αθήνα, με κίνδυνο να την οριστική μετεγκατάστασή του στο εξωτερικό.
Επιπλέον, το Branch Office του οργανισμού που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Αθήνα, θα απασχολεί όλο το επιχειρησιακό προσωπικό, αφήνοντας στο Ηράκλειο μόνο ένα «κουφάρι» του άλλοτε ισχυρού ENISA. Οι πόροι που θα απαιτηθούν για τις διπλές υποδομές και η αναποτελεσματικότητα της διττής λειτουργίας του, θα οδηγήσουν εν τέλει στην οριστική απομάκρυνση του οργανισμού από την Ελλάδα.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε τα εξής:
«Αποδεχθήκαμε την πρόταση του υπουργού να συναντηθούμε να συζητήσουμε και να καταθέσουμε τις προτάσεις της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και για το μείζον θέμα των ταξί, ένα θέμα που έχει απασχολήσει όχι μόνο τους επαγγελματίες ταξιτζήδες αλλά και ολόκληρη την κοινωνία και δεν ξεχνούμε τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η «Δημοκρατική Συμμαχία» σε πολλά σημεία είναι σύμφωνη με αυτά που υπουργός ετοιμάζει το επόμενο διάστημα να φέρει στη Βουλή. Και είμαστε σύμφωνοι, σταθεροί στις απόψεις μας, από την πρώτη στιγμή σε αντίθεση με άλλα κόμματα και με άλλους συναδέλφους οι οποίοι άλλα έλεγαν, άλλα στήριξαν, άλλα στηρίζουν... και τελικά δεν ξέρουμε τι θα πράξουν. Είμαστε ξεκάθαροι υπέρ του ανοίγματος του κλειστού επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί.
Είμαστε επίσης όμως ξεκάθαροι ότι πρέπει να μπουν προϋποθέσεις, κανόνες και να ληφθούν υπόψη κριτήρια για τα οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και το επόμενο διάστημα με τον υπουργό και πριν έλθει στη Βουλή και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή.
Ένα δεύτερο θέμα το οποίο ετέθη, είναι το θέμα του ENISA. Της έδρας και της ενδυνάμωσης ή αποδυνάμωσης του ENISA που αυτή την ώρα λειτουργεί στο Ηράκλειο. Ένα θέμα το οποίο απασχολεί όχι μόνο το Ηράκλειο, όχι μόνο το ΙΤΕ, όχι μόνο την πανεπιστημιακή και κοινότητα, αλλά σίγουρα και το Υπουργείο και τη χώρα γενικότερα. Ένα ευρωπαϊκό ζήτημα στο οποίο πρέπει η χώρα μας και η Πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το Υπουργείο Μεταφορών να σταθεί αλληλέγγυο. Να ενδυναμώσει να συνδράμει και επίσης να λειτουργήσει αποφασιστικά, ξεκάθαρα. Νομίζω ότι είναι σε καλό δρόμοι οι σκέψεις και οι συζητήσεις τις οποίες κάναμε και σε κάθε θετική πρωτοβουλία του υπουργού, είναι βέβαιο ότι η «Δημοκρατική Συμμαχία» θα σταθεί αλληλέγγυα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου