Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Καθιέρωση δημοσιονομικού συνταγματικού κανόνα

H πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέλαβε πρωτοβουλία για την καθιέρωση του δημοσιονομικού συνταγματικού κανόνα και έστειλε την Πέμπτη (3/2) στους πολιτικούς αρχηγούς την ακόλουθη επιστολή:
«Είναι κοινή διαπίστωση ότι η συσσώρευση χρεών και ελλειμμάτων αποτελεί, δυστυχώς, πάγιο χαρακτηριστικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος, τόσο στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, όσο και διαχρονικά. Ταυτόχρονα η κρίση, και το ίδιο το ύψος του δημόσιου χρέους, έχει θέσει σε έμπρακτη αμφισβήτηση το συμβόλαιο μεταξύ των γενεών, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν την χώρα αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να αναζητήσουμε θεσμικούς τρόπους προστασίας της ελληνικής κοινωνίας από τη βασική αυτή αδυναμία του πολιτικού μας συστήματος.
Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύω ότι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συζητήσουν, με διάθεση συναίνεσης και συνεννόησης, την θέσπιση στο ελληνικό Σύνταγμα ενός δημοσιονομικού κανόνα, ο οποίος, χωρίς να παρεμποδίζει την άσκηση της μακροοικονομικής πολιτικής, να εξασφαλίζει μεσοπρόθεσμα τη διατήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και την πιστή τήρηση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων. Ο συνταγματικός χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη αναθεώρηση δεν εμποδίζει τα κόμματα, να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία που θα τα δεσμεύει διαχρονικά και η οποία θα εφαρμοστεί στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, που  η πλειοψηφία των ελληνικών δυνάμεων συμφωνεί ότι θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.
Μια τέτοια συμφωνία θα είναι, σε κάθε περίπτωση, ευεργετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της χώρας να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές και το ύψος των επιτοκίων που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Θα είναι επίσης  πολύτιμο εργαλείο διαπραγμάτευσης στις σχέσεις μας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αν μάλιστα αποφασιστεί τελικά, στα πλαίσια ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, να προωθηθεί μια παρόμοια ρύθμιση σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, θα έχουμε το πλεονέκτημα ότι, αυτή τη φορά θα είμαστε πρωτοπόροι και όχι ουραγοί σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, που τόσο έχουν εκθέσει την χώρα τα τελευταία χρόνια.
Προσωπικά έχω προτείνει μια παρόμοια ρύθμιση από τον περασμένο Μάρτιο και έχω διαπιστώσει με ικανοποίηση ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα παρόμοιες απόψεις. Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε θεσμικές πρωτοβουλίες και να αποδείξουμε στον ελληνικό λαό ότι σε μείζονα ουσιαστικά θέματα το πολιτικό μας σύστημα μπορεί να συνεννοηθεί και να βρει τρόπο, μέσα από ευρύτερες συναινέσεις, να προχωρήσει, στις  αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Αναμένοντας, όμως, την αναθεώρηση του Συντάγματος, η Δημοκρατική Συμμαχία θα αγωνισθεί για την εφαρμογή του δημοσιονομικού κανόνα στην πράξη και για την πλήρη ανάλυση και αιτιολόγηση  κάθε δανεισμού από την κυβέρνηση ενώπιον της Βουλής.
Μας συνέβη το αδιανόητο: το έθνος μας, σε καιρούς ειρήνης, να φθάσει αλόγιστα στα όρια της καταστροφής. Αυτό δεν επιτρέπεται να ξανασυμβεί. Το Σύνταγμα μας, ως υπέρτατος νόμος, μπορεί να καταστεί και ο υπέρτατος αρωγός για να εξασφαλίσουμε τη σωστή διαχείριση της δημοσιονομικής μας πολιτικής».

dimsim.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου